• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: blic.rs/informer.rs

12.04.2020

17:22

KORONU PRATE I DRUGI SIMPTOMI! Strah od virusa je okidač za OVE tegobe!

Ljubav

KORONU PRATE I DRUGI SIMPTOMI! Strah od virusa je okidač za OVE tegobe!

Podeli vest

Otkako je u Srbiji potvrđen prvi slučaj novog korona virusa, građani se sve češće žale na glavobolju, nesanicu i psihičku napetost. Kakva je stvarna veza između glavobolje i korona virusa, odgovara za Blic dr sci. Med. Srđana Sretenovića, specijalistu neurologije

– Otkako smo se svi suočili sa COVID-19 pandemijom, poslednjih nekoliko nedelja mnogo više pacijenata zove telefonom naš centar za glavobolje. Bilo da su to pacijenti koji se već od ranije leče od glavobolja, ili su one novonastale, skoro svi prijavljuju psihičku napetost u životno ugrožavajućoj situaciji, opisujući učestalije ili intenzivnije glavobolje koje prati strah, strepnja, neraspoloženje ili panika. U situacijama smanjenih socijalnih kontakata ljudi su često orijentisani ka sredstvima informisanja, koji ih bombarduju neprijatnim informacijama, povećavajući stresnu reakciju – objašnjava doktor Sretenović.

Koronu prate i drugi simptomi

On kaže da nije tajna da je jedan od najčešćih provokativnih faktora za nastanak migrene, kao i tenzionih glavobolja upravo stres koji provocira akutne ili do 48 sati odložene glavobolje.

BOLEST BEZ LEKA! Da li ste čuli za KLASTER GLAVOBOLJU? Ovo su SIMPTOMI - BOL JE VEOMA KARAKTERISTIČAN!

OVA VOĆKA VRAĆA IMUNITET I UTIČE NA APETIT! Ima specifičan naziv i podseća na NAR! (FOTO)

– Kontinuirani stres u tom smislu ima veći potencijal za nastanak hroničnih glavobolja, često udruženim sa nesanicom. Osnova uticaja stresa na nastanak migrene je poremećaj bioloških ciklusa centralne serotoninske funkcije, noradrenalina, ali i hormonskih disbalansa u ženskoj populaciji.

Foto: Shutterstock

Kontinuirana napetost mišića vrata i glave kao posledica stresa takođe provocira tenzione glavobolje, koje su se nekada i zvale psihogene glavobolje.

SVAKOG JUTRA URADITE OVO i gledajte kako vam se ŽIVOT MENJA! Iz kreveta, čim USTANETE - par minuta posvetite SEBI!

– Od ovih glavobolja svakako treba razlikovati one koje su propratni simptom infekcije korona virusom i koje su praćene drugim manifestacijama osnovne bolesti u vidu suvog kašlja, povišene temperature i otežanog disanja. U tom slučaju glavobolje se leče simptomatski i prolaze sa prestankom ove bolesti.

Ne uzimajte terapiju na svoju ruku

Svakako, kaže doktor, da trenutna situacija u kojoj se nalazimo nije uobičajena i da se skoro niko od nas nije ni sa čim sličnim suočio.

Foto: Shutterstock

– Poseban problem je otežana komunikacija sa lekarima s obzirom na smanjenu mogućnost kretanja. Ipak, osoba sa povećanim brojem i intenzitetom glavobolja i otežanom kontrolom psihičke napetosti može započeti lečenje anksioliticima, antidepresivima, ali uz prethodnu konsultaciju s lekarom bar telefonskim putem. Ne sme se, međutim, prekoračiti mesečno dozvoljeni broj tableta za lečenje migrenskih ili drugih glavobolja zbog komplikacija usled prekomerne upotrebe lekova – ističe doktor Sretenović.

(VIDEO) STRAVIČAN SNIMAK KOJI OTKRIVA ŠTA KOROVAVIRUS RADI PLUĆIMA Pregled pokazuje krvarenje i čepove sluzi

Pravilno disanje prava pomoć

U ovoj situaciji izolacije i smanjene mogućnosti kretanja potrebno je primenjivati fizičke vežbe opuštanja telesnih mišića, kao i psihičke relaksacije primenom meditacije, vežbi disanja...

Foto: Pixabay

– Vrlo lako možemo naučiti osnove ovih procedura korišćenjem interneta. Ovo je vreme da se prisetimo svojih hobija, da pročitamo knjigu ili ispratimo medijski bezbrižnije sadržaje, pogledamo filmove i slušamo muziku, i nadasve nađemo spokoj u svojoj porodici, koja treba da bude okupljena sa istim ciljem. To je sada u osnovi i glavni lek za glavobolje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija