• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: mondo.rs/informer.rs

04.05.2020

15:15

OVO JE NAJBOLJI POKAZATELJ ZDRAVLJA! Kako da izračunate koliko imate MASTI U TELU?

Ljubav

OVO JE NAJBOLJI POKAZATELJ ZDRAVLJA! Kako da izračunate koliko imate MASTI U TELU?

Podeli vest

Svi imamo masti u telu, ali je važno da ih nemamo previše, kako bismo bili zdravi! Evo kako da izračunate koliko ih vi imate...

Ako se pitate zašto su masti toliko važne, dovoljno je da kažemo da one snabdevaju organe energijom ako ne jedete nešto duži vremenski period. Takođe, važni su za proizvodnju mnogih hormona i supstanci u krvi, koji omogućvaju komunikaciju među organima. Na primer, masti su važne i za proizvodnju hormona koji reguliše apetit, tako da ipak ne možete baš da sedite i jedete unedogled... Međutim, masti mogu da postanu i problem ako ih imamo previše ili premalo.

Ukoliko u telu nema dovoljno masti, to ometa proizvodnju pojedinih hormona, zbog čega se može javiti hormonski disbalans, pa čak i problemi sa plodnošću.

DUŠICE, ONI O SVIMA BRINU! Ova 3 znaka najviše pokazuju EMPATIJU!

(VIDEO) U SMUTIJIMA PIJEM S*ERMU SVOG DEČKA, štiti me od korone!

A kada u telu ima previše masti, oslobađa se preterana količina "nezdravih" hormona i supstanci, što utiče na brojne funkcije u telu i nije dobro za zdravlje. Recimo, to može da dovede do dijabetesa tipa 2, problema sa plodnošću, depresije, pa čak i da doprinese obolevanju od raka.

Foto: Shutterstock

Da biste znali koliko imate masti u telu, možete da izračunate indeks telesne mase. Ono što je važno napomenuti je da se na ovaj način ne saznaje na kojem mestu ima najviše masti,a zna se da je višak masti na stomaku, oko organa, opasnji nego masti na nekim drugim mestima. Zbog toga i samo merenje obima struka može da da neki uvid u količinu masti.

(FOTO) MRZI VAS DA OPERETE KOSU? Ove TRIK FRIZURE će vam 'kupiti' još koji dan!

Smatra se da muškarci koji imaju obim struka veći od 94 imaju višak masti u telu, a kod žena obim struka ne bi trebalo da bude veći od 80.

Kako da izračunate indeks telesne mase

Da biste odredili koliko imate masti u telu, izračunajte indeks telesne mase.

To ćete uraditi tako što ćete svoju težinu u kilogramima podeliti sa svojom visinom (u metrima) na kvadrat.

Foto: Shutterstock

Ukoliko je rezultat manji od 18,5 imate manjak masti u organizmu, od 18,5 do 24,9 se smatra zdravim, od 25 do 29,9 se smatra prekomernom kilažom, od 30 do 34,9 gojaznost (prvi stepen), od 35 do 39,9 gojaznost (druge klase) i rezultat veći od 40 pokazuje morbidnu gojaznost.

PROSLAVIO SE U SRBIJI, A ONDA NAPUSTIO SVE I OTIŠAO DA GAJI KOZE: Ovo je vrhunac aristokratskog života!

Stručnjaci ističu da indeks telesne mase može da posluži da orijentaciono znate da li imate previše ili premalo masti, ali da to baš i nije najprecizniji pokazatelj zdravlja jer ne pokazuje koliko u telu ima mišićne mase. A pošto su mišići teži od masti, mišićava osoba može da ima visok indeks telesne mase, iako ima zdravu količinu masti u telu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija