• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: stil/informer.rs

23.06.2020

12:15

TIKVICE SU MOĆNI SAVEZNIK ZDRAVLJA! Smanjuju rizik od srčanih oboljenja i regulišu pritisak!

Ljubav

TIKVICE SU MOĆNI SAVEZNIK ZDRAVLJA! Smanjuju rizik od srčanih oboljenja i regulišu pritisak!

Podeli vest

Tikvice pripadaju porodici Cucurbitacea i veoma su popularno povrće tokom leta

Hranljive su i bogate vitaminima i mineralima, a praktične su jer se mogu pripremiti na više načina.

Odličan su izvor mangana i vitamina C, sadrže i magnezijum, vitamin A, kalijum, prehrambena vlakna, cink, folnu kiselinu, fosfor, bakar i vitamin B2.

Magnezijum je bitan u prevenciji srčanog i moždanog udara, a zajedno s kalijumom pomaže u regulisanju krvnog pritiska. 

Foto: Shutterstock

Imajte na umu da se većina nutrijenata nalazi u kori, te nemojte guliti plodove tokom pripreme.

Antioksidansi, vitamin C i beta-karoten smanjuju i rizik od ateroskleroze.

Ovi nutrijenti imaju i protivupalno dejstvo, te leče astmu i reumatoidni artritis.

Folna kiselina učestvuje u regulisanju nivoa homocisteina, dok prehrambena vlakna utiču na smanjenje povišenog nivoa holesterola, koji može da uzrokuje srčana oboljenja.

Foto: Shutterstock

Prehrambena vlakna iz tikvica deluju dobro na varenje. Podstiču i pražnjenje creva, odnosno čiste toksine iz organizma. U 100 grama tikvica nalazi se jedan gram prehrambenih vlakana, zbog čega se bi osobe koje pate od zatvora trebalo da ih jedu.

Folna kiselina i vitamin C zaštitnički deluju na organizam, posebno kod tumora. 

Kontrolišu šećer u krvi i smanjuju apetit, a jedinjenja u tikvicama čuvaju zdravlje vaskularnog sistema i snižavaju holesterol.

Laboratorijska istraživanja su utvrdila da fitonutrijenti u soku od tikvica imaju antikancerogena svojstva jer sprečavaju mutaciju ćelija. Njeni ekstrakti redukuju simptome benigne hipertrofije prostate, a taj učinak pojačava se u kombinaciji sa drugim povrćem. 

Foto: Printscreen You Tube/jelajelenapetrovic

Odlične su i za suvu kožu. Naime, značajne količine mangana su ključne za proizvodnju aminokiseline prolina, koji podstiče stvaranje kolagena u koži. Pored toga, ubrzava proces zarastanja rana.

Pomažu i kod mršavljenja zbog velikog sadržaja dijetalnih vlakana. Tikvice sadrže vrlo malo kalorija u odnosu na njihovu masu što ih čini idealnima za držanje dijete. Stoga, možete pojesti veću količina tikvica bez unošenja velike količine kalorija.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Bratski zagrljaj dvojice ministara! Momirović: Dragi naši prijatelji dobrodošli u Beograd i Srbiju! (VIDEO)
Politika

Bratski zagrljaj dvojice ministara! Momirović: Dragi naši prijatelji dobrodošli u Beograd i Srbiju! (VIDEO)

Danas je u sklopu doceka kineske državne delegacije na beogradskom aerodromu koju čine ministri i predstavnici kineskih institucija, ministar trgovine Tomislav Momirovic docekao i ministra trgovine NR Kine Vang Ventaoa, sa kojim je u proteklih godinu dana održao niz sastanaka tokom procesa pregovaranja koje je dovelo do potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini izmedju Kine i Srbije.

07.05.2024

16:17

Vesić jasan: Saradnja Srbije i Kine korisna za obe zemlje, radićemo na dva nova projekta
Politika

Vesić jasan: Saradnja Srbije i Kine korisna za obe zemlje, radićemo na dva nova projekta

Saradnja sa Kinom je dobra za Srbiju i razvoj naše infrastrukture, ali je korisna i za kineske kompanije jer im se na taj način otvara evropsko tržište, izjavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i dodao da sa kineskim kompanijama sarađujemo na osam projekata u oblasti drumske infrastrukture, kao i da postoje dva nova potencijalna projekta koja će se raditi.

07.05.2024

14:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija