• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/N.L.

19.07.2020

17:22 >> 17:23

Lekari savetuju: SUNČAJTE SE POLA SATA U PODNE! Evo zašto ni preterana ZAŠTITA NIJE DOBRA!

Ljubav

Lekari savetuju: SUNČAJTE SE POLA SATA U PODNE! Evo zašto ni preterana ZAŠTITA NIJE DOBRA!

Podeli vest

Bez obzira na to što će većina ovo leto provesti pored reka, jezera i na planinama širom Srbije, a ne na moru, pravila o zaštiti od sunca važe i dalje, a glase - umerenost je ključ!

U poslednje vreme sve više se vode polemike u stručnim krugovima da li je dobro ili štetno koristiti sredstva za sunčanje, kao i kloniti se sunca zimi i leti, od jutra do mraka. Bez obzira na to što će većina ovo leto provesti pored reka, jezera i na planinama širom Srbije, a ne na moru, pravila o zaštiti od sunca važe i dalje, a glase - umerenost je ključ! Osobe koje slede apsolutnu zaštitu, naročito sa blokatorima (SPF +50) često boluju od hipovitaminoze, odnosno nedostaje im vitamin D, kaže dermatolog dr Svetlana Minić.

ZA NJIH KAŽU DA SU NAJVEĆE TRAČARE U ZODIJAKU! Ovi horoskopski znaci NE ZNAJU da čuvaju tajne!

 

IMALA JE 21. OPERACIJU I IZAŠLA KAO POBEDNIK! Dea Đurđević danas SLAVI ROĐENDAN! Zbog emotivnih reči njene majke NAJEŽIĆETE SE! (FOTO)

Na visini se lakše gori

- Na većoj nadmorskoj visini se lakše može izgoreti, pre svega, zato što je vazdušni stub tanji i, samim tim, zaštita je manja. Pored toga, bez obzira na to što izgleda kao da je hladnije, a na planinama realno i jeste hladnije, sunce je jače, a to zahteva i maksimalnu zaštitu, jednako zimi i leti - odgovara naša sagovornica na pitanje o čemu moramo da vodimo računa na visinama.

Foto: Shutterstock

Kreme blokiraju "sunčev vitamin"

S vremena na vreme se mogu čuti upozorenja da preparati sa visokim zaštitnim faktorima, kreme i druga sredstva na koži stvaraju barijeru i time sprečavaju stvaranje vitamina D.
- To je apsolutno tačno. Sa preparatima imate zaštitu od sunca, oni apsolutno blokiraju sunčeve zrake, pa onda ne možete da pocrnite, zar ne? Dakle, nema sunca, nema vitamina D. To znači da kada se tokom pola sata izlažete najjačem suncu, to treba raditi bez ikakve zaštite. Ove preporuke ne važe ako ste preosetljivi ili alergični na sunce - precizira dermatolog.

Boravak na planini ne isključuje nošenje šešira i kačketa, svetle, prozračne odeće, naočara, rashlađivanje, boravak u hladu od 10 do 16 časova i, naravno, zaštitu fotoeksponiranih delova kože - lica, ruku, nogu...

- Zaštitne kreme imaju svoje vreme trajanja na koži, u proseku oko dva sata i onda se polako razgrađuju, te se u tankom sloju moraju nanositi više puta u toku dana. I kada se uđe u vodu, ne samo na moru, već na reci i jezeru, preparat se delimično spira, pa se mora obnoviti. Pojedini proizvođači imaju i obeleženo koja količina je dovoljna da se namaže celo telo - pojašnjava dermatolog.

Druga strana medalje

Ipak, kao što nije dobro ekstremno se izlagati suncu, nije dobro ni od njega bežati.

LETI najviše jedemo OVO POVRĆE, a da li ste znali da može da SPREČI KANCER?

- Sunčanje je neophodno za sintezu vitamina D u koži, koji je veoma važan i koji je mnogo efikasniji nego onaj koji se može sintetizovati hranom, a o suplementima i da ne govorimo, to je bez veze. Znači, ono što se oralno unese to je ništa. Osim toga, i naše raspoloženje zavisi od svetla koje ulazi direktno preko očiju - svi znamo kako smo raspoloženi zimi, a kako leti. E sad, videlo se da potpuna zaštita od sunca dovodi do toga da ljudima nedostaje vitamin D, i to masovno, čak i mlađima, što nije dobro - jedan problem smo rešili, ali smo napravili drugi. To se zna već duže vreme, ali je nepopularno reći, mada je sad počelo da se probija u javnost - sugeriše naša sagovornica.

Foto: Shutterstock

Najnovije preporuke kažu da se upravo zbog vitamina D treba sunčati pola sata na najjačem suncu.

- Pola sata na najjačem suncu, ali to je to, ne više od toga. Znači ne treba preterivati. Za pola sata nećete izgoreti, ali će se postići sinteza vitamina D koja je dovoljna. Zapravo, tada se dobija najveća koncentracija i efekat je pun. Možete vi da se sunčate i u toku dana, ali jutarnje sunce nije isto kao i podnevno. Tada dobijate manje vitamina D, te morate duže da se eksponirate - savetuje dr Minić.

Zlatna sredina

Ranije se smatralo da je dovoljno izložiti lice i šake, međutim ispostavilo se da je za terapeutsko dejstvo potrebna veća površina tela.

UKLANJA NADUTOST I SMANJUJE APETIT! Ova 4 NAPITKA gase žeđ i tope masne naslage sa stomaka!

- Skinite se u kupaći kostim ili skinite majicu da sunce uhvati veću površinu. Poenta je u tome da se ne gori. Izgoreti znači napraviti opekotine, što je prvi problem, i drugo, možete dobiti sunčanicu. Toplotni udar je, naravno, tek posebna priča - opominje dermatolog.

Foto: Pixabay

- Decu, naravno, nećete izlagati najjačem suncu, a pogotovo ne bebe, treba da se sunčaju ujutru i uveče, jer dečja koža lakše gori. I ko boravi na čamcu i više je izložen zracima, treba i malo više da se maže, tj. da se čuva zbog refleksije vode. Ali osobe u godinama (+60), naročito one koje imaju osteoporozu, apsolutno jesu za pola sata ili čak sat vremena podnevnog sunca. Dakle, ne treba preterivati ni u jednom, niti se "čvariti" po šest sati, niti se sklanjati ceo dan - zaključuje dr Svetlana Minić.
 

 


 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Osvojili su najviše glasova: Dunav osiguranje dobitnik priznanja "Moj izbor" za 2024. godinu
Društvo

Osvojili su najviše glasova: Dunav osiguranje dobitnik priznanja "Moj izbor" za 2024. godinu

Prema glasovima potrošača Srbije, u konkurenciji 1.000 domaćih proizvoda i brendova, Kompaniji „Dunav osiguranje“ dodeljeno je priznanje „Moj izbor“ u kategoriji „Osiguravajuća društva“. Priznanje „Moj izbor“, koje se dodeljuje brendovima iz Srbije kojima se najviše veruje, već 14 godina u okviru kampanje „Najbolje u Srbiji“ organizuje Udruženje potrošača „Moja Srbija“, uz podršku Centra potrošača Srbije i Grada Beograda.

28.03.2024

16:02

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija