• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: magazin.novosti.rs/informer.rs

19.07.2020

16:56

LETI najviše jedemo OVO POVRĆE, a da li ste znali da može da SPREČI KANCER?

Ljubav

LETI najviše jedemo OVO POVRĆE, a da li ste znali da može da SPREČI KANCER?

Podeli vest

Tokom vrelih letnjih meseci nema boljeg "zelenog" osveženja od krastavca...

Voda čini čak 96 posto ovog povrća, pa će, ako ga redovno jedete, organizam biti hidriran sve vreme. U poslednje vreme se forsira i zeleni sok od ovog povrća, pa je "smuti" sa krastavcem idealan za početak dana...

KRASTAVAC DIJETA ĆE VAS PREPOLOVITI! Smršajte sedam kilograma za 14 DANA!

KREPI I OSVEŽAVA! Napravite okrošku, RUSKU ČORBU od KRASTAVCA!

Ajurveda uči da se konzumacijom ovog povrća podstiče otpuštanje viška toplote iz vitalnih organa. Obiluju vlaknima i vodom, a imaju malo kalorija (samo 16 u 100 g), pa su pravi izbor za one koji na zdrav način žele da izgube višak kilograma. Podstiču probavu, jer u kori imaju netopiva vlakna koja pomažu da se svarena hrana brže kreće kroz creva i eliminiše otpad iz organizma.

Foto: pexels.com

U krastavcima su i topiva vlakna koja tokom probave poprimaju strukturu gela, što daje duži osećaj sitosti.

Sveže ubran, sadrži lignane i kukurbitacine - bioaktivne supstance koje imaju snažno zaštitno dejstvo na zdravlje. Studije su pokazale da lignani u krastavcima deluju protiv raka – jajnika, prostate i dojke, a čuvaju i zdravlje srca.

UKLANJA NADUTOST I SMANJUJE APETIT! Ova 4 NAPITKA gase žeđ i tope masne naslage sa stomaka!

Naučnici su iznenađeni učinkom kukurbitacina i smatraju da će se u budućnosti koristiti kao lek protiv raka, jer "koči" rast malignih ćelija. Dokazano je da kukurbitacini B mogu da unište čak 80 posto raka pankreasa.

Foto: Shutterstock

Krastavci mogu da smanje hipertenziju i hiperglikemiju, a imaju i jaka antioksidantna i antialergijska svojstva. Osim vitamina C, sadrže i flavonoide, poput kvercetina i kemferola i utiču na zdravlje kože. Deluju protiv dijabetesa, smanjuju nivo holesterola, štite zdravlje mozga, čuvaju zdravlje zglobova, ublažavaju artritis, smanjuju stres...

ODLIČAN PREDLOG ZA DORUČAK! Napravite slane krofnice od KROMPIRA!

Detoks smuti sa krastavcem i cveklom

Sastojci: cvekla, šargarepa, krastavac, jabuka, limun.

Priprema: Sve sastojke ubaciti u blender, a po želji dodajte malo rendanog đumbira.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija