• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Still kurir

03.08.2020

08:36

NEMOJTE PITI KAFU NA PRAZAN STOMAK! Izmenite tu NAVIKU - evo zbog čega je loša ako je uzmete PRE DORUČKA

Ljubav

NEMOJTE PITI KAFU NA PRAZAN STOMAK! Izmenite tu NAVIKU - evo zbog čega je loša ako je uzmete PRE DORUČKA

Podeli vest

Kafu ne bi trebalo da pijemo na prazan želudac ni ujutru, ni u toku dana, kada pokušavamo da zavaramo glad šoljicom kafe i dobijemo na energiji

Većini nas, prva stavka u jutarnjoj rutini je kafa, a ova navika nikako nije zdrava. Kafa pre jela, nikako ne prija našem stomaku, a razloge za to izdvojili smo za vas, kako biste razmislili o promeni svoje rutine i kafu odložili nakon doručka!

Kafu ne bi trebalo da pijemo na prazan želudac ni ujutru, ni u toku dana, kada pokušavamo da zavaramo glad šoljicom kafe i dobijemo na energiji. Mnogo bi bolje bilo da počnemo da praktikujemo da je konzumiramo uz obrok ili nakon njega.

Evo šta se našem organizmu dešava kada popijemo kafu na prazan želudac:

Foto: Shutterstock

Povećava količinu želudačne kiseline

Povećanje želudačne kiseline izaziva gorušicu i probleme sa probavom, koje možete osećati tokom dana. Visok stepen kiselosti vremenom može izazvati ozbiljnije probleme na želucu, kao što su čir ili sindrom iritabilnog creva.

Povećava osećaj stresa

Velika količina kafe može izazvati osećaj stresa, a kada je pijete na prazan želudac, taj problem je još uočljiviji. Sa druge strane, hrana umanjuje stres, pa praktikujte da uz šolju kafe obavezno nešto i pojedete.

Foto: Shutterstock

Utiče na hormone

Glavni razlog zbog kojeg kafa povećava osećaj stresa je disbalans koji kofein pravi među hormonima. Kafa na prazan želudac može smanjiti lučenje serotonina, hormona sreće.

Istraživanja su pokazala da ćemo, ukolimo prestanemo sa ovom nezdravom navikom, vrlo brzo dan započinjati odmorniji i puni elana.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija