REŠAVAMO VEČITU DILEMU! Evo koliko dugo jaja mogu da se čuvaju, a da se NE POKVARE

Shutterstock

10:42 Ljubav i zdravlje 0

24sata.hr/informer.rs | 19. 09. 2020.

REŠAVAMO VEČITU DILEMU! Evo koliko dugo jaja mogu da se čuvaju, a da se NE POKVARE

Jaja su nezaobilazna namirnica u domovima jer su hranljiva i mogu se upotrebljavati na razne načine

Ali, jeste li se nekada zapitali koliko ih zapravo mogu stajati u domu, a da se ne pokvare?

RECITE ZBOGOM NESANICI I GOJENJU! Evo šta treba da POPIJETE PRE SPAVANJA

Ako ste ALERGIČNI na polen NE JEDITE ovih 5 namirnica jer izazivaju ANAFALAKTIČKI ŠOK

Ako živite sami ili u manjem domaćinstvu, možda ćete primetiti da vam karton jaja neko vreme stoji u frižideru.

Ali, sveža jaja ne mogu stajati baš dugo, a koliko smeju da stoje zavisi od toga na koji način ih čuvate.

Ako ih čuvate na preporučenoj temperaturi od 4 Celzijusa, Američka uprava za hranu i lekove (FDA) preporučuje da se iskoriste u roku od tri nedelje nakon kupovine.

Stručnjaci ističu da jaja možemo jesti četiri do pet nedelja od datuma pakovanja, ali ih ne treba duže upotrebljavati jer mogu da se pojave bakterije, poput Ešerihije koli i salmonele.

Shutterstock

Zamrznuta jaja mogu da traju i do godinu dana, ali nikako nemojte da ih zamrzavate u ljusci.

Možete ih zamrznuti na dva načina - tako što ćete odvojiti žumace i belance, pa koristite po potrebi ili da ih zamrznete zajedno.

Ako želite da sačuvate ostatke jela u kojima ima jaja, preporuka FDA jeste da ih držite u frižideru i pojedete u roku od 3 do 4 dana.

Tvrdo kuvana jaja mogu ostati u frižideru i do nedelju dana.

Sveža jaja koja se termički obrade (tvrdo kuvana jaja) moraju da se čuvaju u frižideru, te konzumiraju u roku do 7 dana, ali pod uslovom da se izvade iz frižidera neposredno pre jela. 

U frižideru ih treba čuvati u ljusci, a ako je ljuska oštećena ili napukla, trebalo bi ih jesti što pre -u roku 2-3 dana.

Tvrdo kuvano jaje koje se čuva u frižideru očisti se od ljuske neposredno pre konzumiranja.

Jaja koja su već očišćena od ljuske, makar tvrdo kuvana treba čuvati u frižideru i jesti u roku od jednog dana.



Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.