• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje/24sata.hr

07.02.2021

15:02

UKOŠTAC S BOLEŠĆU! 10 zimskih NAPITAKA u borbi protiv GRIPA i PREHLADE! /Recepti/

Ljubav

UKOŠTAC S BOLEŠĆU! 10 zimskih NAPITAKA u borbi protiv GRIPA i PREHLADE! /Recepti/

Podeli vest

Čajevi igraju važnu ulogu u jačanju imuniteta i tako štite od prehlada, upala i sezonskih virusnih bolesti, a ako se ipak razbolite, važno je piti dosta tečnosti

Uživanje u ispijanju šolje toplog čaja je osećaj poznat vekovima. Mnoge drevne kulture su izgradile ovu naviku, koja je opuštajuća, ali i veoma zdrava. Između ostalog, čajevi igraju važnu ulogu u jačanju imuniteta i tako štite od prehlada, upala i sezonskih virusnih bolesti, a ako se ipak razbolite, važno je piti dosta tečnosti. Sledeći biljni čajevi i napici će vam pomoći i u lečenju i u prevenciji viroza.

Foto: Shutterstock

1. Zimski čaj

Za zimsku mešavinu su vam potrebni šolja semena korijandera (naći ćete ga u bio špajzevima), 3 naseckane kriške (koluta) đumbira i 3 šolje vode. Semenke korijandera operite, a đumbir oljuštite i sitno naseckajte. Prelijte sadržaj vodom i kuvajte dok voda ne ispari na količinu dovoljnu za dve šolje čaja. Čaj procedite i poslužite. Pijte ga vrućeg, polako, u malim gutljajima.

Foto: Shutterstock

2. Ehinacea

Ravnu kašiku naseckanog suvog korena stavite u šerpu sa 500 ml vode i pola sata kuvajte na laganoj vatri. Tako pripremljeni čaj pijte dva do tri puta na dan. Ako ne nađete čaj od korena ehinacee, već od njenog nadzemnog dela, supenu kašiku suvih listova i cvetova prelijte sa 2 dl ključale vode, poklopite i ostavite da stoji pola sata, pa procedite. Pije se tri puta dnevno po 2 dl nezaslađenog čaja. Kao alternativu možete uzimati gotove tinkture ehinacee.

Foto: Shutterstock

3. Đumbir

Protiv gripa i prehlade odličan je čaj od đumbira, koji se pije dva puta na dan. Pola kašičice sitno naseckanog đumbira ostavite da odstoji deset minuta u šolji vruće vode. Ovaj čaj takođe jača imuni sistem.

Foto: Shutterstock

4. Lovor

Lovor ima antiseptično dejstvo i dobar je kao sredstvo za iskašljavanje. Tri usitnjena suva lovorova lista kuvajte 10 minuta u dva i po decilitra vode. Ostavite da odstoji (poklopljeno) 10 minuta. Procedite, dodajte kašiku soka od limuna i dve kašičice meda. Ako imate grip ili bronhitis, pijte dva do tri puta po 2,5 dcl čaja.

Foto: Shutterstock

5. Anđelika

Prelijte kašičicu suvog korena anđelike sa tri četvrtine šolje vode i postepeno zagrevajte do vrenja. Sklonite s vatre, ostavite da stoji pet minuta i procedite. Pripremljeni čaj podelite u dve doze i popijte tokom dana, protiv probavnih problema, prehlade, kašlja i gripa.

Foto: Shutterstock

6. Hajdučka trava

Hajdučka trava je takođe odlična biljka protiv sezonskog gripa ili raznih prehlada jer podstiče znojenje i izlučivanje štetnih materija iz organizma. Osim toga, pomaže da se snizi telesna temperatura i smanje upalni procesi u organizmu. Za pripremu čaja prelijte jednu do dve kašičice hajdučice šoljom vrele vode, ostavite da stoji pet minuta, pa procedite.

Foto: Shutterstock

7. Crveni luk

Crveni luk isecite zajedno sa ljuskom. Potom stavite da se kuva (u pola litre vode) na laganoj vatri dok polovina tečnosti ne ispari, procedite i pijte toplo. Ukus ovako pripremljenog čaja je slatkast i prijatan, a prema želji, može da se dodatno zasladi medom. Ako vam ukus čaja ne odgovara, možete ga popraviti drugim lekovitim biljem - majčinom dušicom, žalfijom, lovorom, kamilicom...

Foto: Shutterstock

8. Zova

Punu kašičicu suvih cvetova zove prelijte sa dva decilitra vrele vode, ostavite poklopljeno deset minuta da odstoji, a zatim, što je moguće toplije, popijte, odmah lezite u krevet i dobro se pokrijte. Uz dve vruće šolje čaja od zove možete da sprovedete kuru znojenja koja će izlečiti mnoge prehlade i grip već na samom početku. Pijte nezaslađeno, a protiv kašlja dodajte kašičicu meda. Triput na dan pije se jedna do dve šolje vrućeg čaja.

Foto: Shutterstock

9. Ljuti čaj

U šerpu stavite 3 šolje vode, štapić cimeta, 3 kriške svežeg đumbira, kašiku karanfilića, kašičicu kurkume i prstohvat kajenskog bibera i prokuvajte. Pustite da se kuva na laganoj vatri 10 minuta. Dodajte 1-2 kašike meda, sok od pola limuna i dobro promešajte. Procedite čaj i popijte dok je topao.

Foto: Shutterstock

10. Masala čaj

Za dve šolje čaja potrebno vam je: šaka listića ili četiri kesice crnog čaja, 2 šolje mleka pomešane sa jednom šoljom vode, 3 kašičice šećera, štapić cimeta, kašičica kardamoma, 5-7 karanfilića, komadić đumbira, pet zrna bibera i jedan zvezdasti anis (ili pola kašičice običnog anisa).

Kad mešavina vode i mleka proključa, dodajte čaj i začine. Na laganoj vatri kuvajte još pet minuta uz neprestano mešanje. Ako imate osetljiviji želudac, stavite manje začina i popijte samo nekoliko gutljaja. Umesto od crnog čaja, posle podne masalu pripremite od roibosa (crvenog čaja), koji ne sadrži tein, te ne ometa san.

NEOČEKIVANI simptom MANJKA VITAMINA C! Može da pravi velike probleme!

AKO SE PIJE REDOVNO, ovaj napitak može da pomogne u SKIDANJU MASNIH NASLAGA

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17