• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: mondo.rs/informer.rs

07.02.2021

08:28 >> 08:39

NEOČEKIVANI simptom MANJKA VITAMINA C! Može da pravi velike probleme!

Ljubav

NEOČEKIVANI simptom MANJKA VITAMINA C! Može da pravi velike probleme!

Podeli vest

Za opšte zdravlje je jako važno da u organizmu ima dovoljno nutrijenata, minerala i vitamina, a vitamin C je jedan od onih o kojima se najčešće govori. Ipak, čini se da i dalje ima stvari koje o ovom vitaminu mnogi ne znaju – kao, recimo, jedan neočekivan simptom koji ukazuje na deficit

Novo naučno istraživanje pokazalo je da krvarenje desni, koje se najčešće povezuje sa zapaljenjem i lošom oralnom higijenom, zapravo može da bude i simptom manjka vitamina C.

- Oralna higijena je važna, ali kada je reč o krvarenju desni, važno je da otkrijete i zašto se to dešava - kaže stomatolog i profesor oralnog zdravlja na Unverzitetu u Vašingtonu, dr Filip Hudžoel.

Foto: Shutterstock

- Pošto ishrana ima veoma važnu ulogu u opštem zdravlju, a to uključuje i oralno zdravlje, istražili smo da li manajk vitamina može da bude faktor - kaže dr Hudžoel, inače i vodeći autor studije.

U jagodama, kelju...

Zajedno sa timom kolega, Hudžoel je uradio meta-analizu kliničkih istraživanja, sa posebnim fokusom na to kako askorbinska kiselina, odnosno vitamin C, utiče na krvarenje desni.

Ispostavilo se da suplementi vitamin C mogu da smanje krvarenje desni, nakon čega su stručnjaci utvrdili da manjak ovog vitamina uzrokuje takozvanu mikrovaskularnu osetljivost. Drugim rečima, mali krvni sudovi u desnima slabe i postaju podložniji krvarenju, čak i usled najmanjeg pritiska prilikom pranja zuba ili čišćenja zubnim koncem.

Foto: Shutterstock

Stručnjaci ističu da je ovaj podatak veoma važan, zbog mogućnosti da manjak vitamina C na sličan način utiče ina ostale krvne sudove u telu, što može da stvori probleme u radu srca, mozga i bubrega.

Ukoliko nemate dovoljno vitamina C u organizmu, znajte da se ovaj vitamin nalai u citrusnom voću, kiviju, brokoliju, jagodama, kelju, prokelju...

OVA VOĆKA JE BOGATA VITAMINOM C, A JAČA IMUNITET! Uvrstite je u ishranu već danas!

AKO SE PIJE REDOVNO, ovaj napitak može da pomogne u SKIDANJU MASNIH NASLAGA


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija