• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: srbijadanas

16.02.2021

20:32

SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O PSORIJAZI! Stručnjaci su otkrili UZROK, a zbog OVOGA se stanje može pogoršati!

Ljubav

SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O PSORIJAZI! Stručnjaci su otkrili UZROK, a zbog OVOGA se stanje može pogoršati!

Podeli vest

Kim Kardašijan je definitivno jedna od prvih poznatih ličnosti koje javno govore o psorijazi i problemima sa kojima se susreću osobe koje je imaju, upravo zato što i sama bije istu bitku. Kada je reč o ovoj bolesti, pored toga što je ovo stanje veoma teško za osobu koja se bori sa oboljenjem, otežavajuća okolnost je ta, što osoba koja je ima mora da se bori i sa stigmatizacijom

Naime, psorijaza ne izgleda prijatno, zbog čega se mnogi ljudi plaše da priđu ili dotaknu osobu koja je ima iz straha da će se zaraziti. 

Dermatolozi, smatraju da je ovakvo ponašanje bez opravdanje i da ne postoji mogućnost da se zarazite psorijazom, dakle nije zarazna. Ipak, mnogi se pitaju kako nastaje. 

Odgovor je u genetici. Velika je verovatnoća da dete može od roditelja da nasledi ovo oboljenje, mada ne postoji sto posto šanse da se bolest razvije. Ponekad ona bude podstaknuta spoljašnjim uticajima kao što je stres, razne infekcije, koje deluju bezazleno, ali su okidač, ali i lekovi koji takođe podstiču ovo stanje, a tu ubrajamo lekove za viskok krvni pritisak i one za smirenje. 

Foto: pexels.com

Psorijaza nije zarazna!

- Psorijaza sa crvenim flekama, može delovati zarazno, ali nije. To znači da se ne može širiti bilo kakvim kontaktom, koža na kožu, razmenom telesnih tečnosti i slično. To je zato što psorijaza nije površinska upala, ne podstiču je bakterije, već unutrašnja upala. Kada imate psorijazu, vaš imuni sistem podstiče čelije da brzo rastu. Ove prekomerno proizvedene ćelije izazivaju guste bele ljuspe koje se formiraju na površini kože - kaže doktor Džefri Pots, sa Instituta za dermatologiju u Mičigenu. 

Može se dogoditi da psorijaza bukne i da se pogorša stanje ukoliko ste upravo imali problem sa bilo kakvom infekcijim, pod stresom ste, pijete i pušite više nego obično, ukoliko ste se nedavno tetovirali, ali i posle porođaja, zbog hormonskih promena, pa i u slučaju da uzimate neke nove lekove, koje do sada niste. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija