• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS / Informer

11.03.2021

09:29

Muče vas kašalj, bronhitis, upalni procesi ili astma? OVO SU BILJNI SAVEZNICI ZA ZDRAVIJA PLUĆA!

Ljubav

Muče vas kašalj, bronhitis, upalni procesi ili astma? OVO SU BILJNI SAVEZNICI ZA ZDRAVIJA PLUĆA!

Podeli vest

Kašalj, bronhitis, upalni procesi ili astma samo su neka od stanja u kojima biljke mogu biti od pomoći. Kada su u pitanju bolesti pluća i disajnih organa, biljke mogu da budu dobra pomoćna terapija, ipak, kada se javi bilo kakav ozbiljan poremećaj rada ovog organa neophodno je javiti se lekaru

Biljka plućnjak odavno je poznata kao delotvoran lek, kao što joj ime kaže, za pluća. Samoniklo raste širom Evrope, zapadne Azije i severne Amerike, u gustim listopadnim brdskim i planinskim šumama, među žbunjem, u šikarama, uz puteve i na vlažnim livadama.

- To je vrlo zanimljiva biljka koja ima ružičaste i plavičaste ili gotovo bele cvetove. Njeno samo ime plućnjak, srpsko, ali i latinsko Pulmonaria officinalis, ukazuje na viševekovnu upotrebu ove biljke pri lečenju svih vrsta problema sa plućima. Upotrebljava se list ili, ređe, ceo nadzemni deo biljke u cvetu - istakao je Momčilo Antonijević, novinar i narodni travar.

Ovaj vesnik proleća, koji se na šumskim proplancima može naći od marta do maja, koristi se kod kašlja, bronhitisa, upale pluća ili bilo koje druge tegobe koja ima veze sa respiratornim sistemom.

Foto: Pixabay

Biljka plućnjak odavno je poznata kao delotvoran lek

Može da se suši tako što se u tankom sloju poređa na promajnom mestu u hladu po čistom stolnjaku ili poslužavniku. Posle sedam do 10 dana suv plućnjak se usitni i čuva u dobro zatvorenoj tegli ili papirnoj kesi.

- Jedna supena kašika čaja prelije se šoljom ključale vode, promeša se, poklopi i ostavi da stoji 15 do 20 minuta, procedi se i pije – dve do tri šolje u toku dana - objasnio je Antonijević.

Foto: Pixabay

Osim toga što blagotvorno deluje na organe za disanje, plućnjak sadrži veliku količinu tanina pa može da se koristi za zaustavljanje dijareje, posebno kod dece

 

Oman je još jedna narodni lek protiv upale pluća, kašlja, bronhitisa i alergijskog rinitisa. Kod ove biljke koristi se koren.

Izgleda kao suncokret, ima divne žute cvetove. Oman je vrlo korisna biljka jer dezinfikuje organe za disanje i u svom korenu – rizomu, sadrži veliki količinu etarskog ulja.

Preporučuje se onima koji puše, imaju problem sa upalom pluća, sa bronhitisom, onima koji pate od alergija.

Foto: Pixabay

Oman izgleda kao suncokret, ima divne žute cvetove

Jedna kafena kašičica omana prelije se šoljom ključale vode. Promeša se, poklopi i nakon dvadesetak minuta procedi. Piju se dve do tri šolje dnevno.

- Oman sadrži veliku količinu inulina pa se preporučuje onima koji imaju dijabetes, ali treba biti veoma obazriv u slučaju onih koji imaju poremećaj šećera u krvi, a piju lekove. Oman može da bude kontraindikovan jer deluje blagotvorno, ali kada se udruži sa lekovima može da proizvede suprotan efekat - naglasio je gost Jutarnjeg programa i dodao da se oprez savetuje osobama sa visokim krvnim pritiskom.

U borbi protiv kandide i drugih gljivica, osim omana, može da pomogne žalfija, list oraha, etarsko ulje čajnog drveta.

- Biljke mogu da pomognu i mogu da budu pomoćna terapija, ali u slučaju ozbiljnih stanja i bolesti, upale pluća nemojte se lečiti na svoju ruku već se obavezno obratite lekaru - poručio je Antonijević.

Foto: Pixabay

Oman može da pomogne i kod gljivičnih obolenja jer je u pitanju biljka koja ima antiseptična, antibakterijska, fungicidna dejstva

 

Cvet divizme takođe se već dugo koristi za lečenje disajnih organa, jer sadrži sluz koja oblaže bronhije i sprečava neprijatni nadržaj kod suvog kašlja. Ova biljka sadrži i saponine koji pomažu iskašljavanje.

- Raste na siromašnim područjima, ima divne žute cvetove. Za lečenje se upotrebljavaju baš oni, ređe se koriste list i koren. Ono što je nezgodno je kada naberete kilogram svežih cvetova divizme, a to je mukotrpan posao, ostane tačno sedam puta manje tog cveta - navodi poznavalac bilja.

Posle godinu dana divizma gubi svoja lekovita svojstva pa se preporučuje da se zalihe u kućnoj apoteci obnavljaju svake godine.

Foto: printscreen

Momčilo Antonijević, novinar i narodni travar

Biljka rosulja (Drosera rotundifolia) sadrži supstancu plumbagin, fantastičan biljni lek za sve probleme sa plućima. Može da se koristi sama ili u kombinaciji sa majčinom dušicom i zovom ili sa listom pitomog kestena.

- Rosulja je strogo zaštićena vrsta koja ne sme da se sakuplja u prirodi već mogu samo da se kupuju gotovi preparati koji su proizvedeni na kontrolisane načine ili su iz uvoza tako da na taj način čuvamo naš ekosistem i biodiverzitet - poručio je Antonijević.

Foto: Pixabay

Rosulja je strogo zaštićena vrsta koja ne sme da se sakuplja u prirodi već mogu samo da se kupuju gotovi preparati

 

Još jedna biljka koju treba imati na umu kada je respiratorni sistem u pitanju je podbel. On stimuliše izbacivanje sluzi a, slično dejstvo ima i beli luk.

- Po mom mišljenju ona je najboljnje biljno stredstvo za tretiranje astme i bronhitisa, ali postoji jedna mala začkoljica kada je podbel u pitanju – sadrži pirolizinske alkaloide koji su toksični za jetru. Vodila se velika polemika među fitoterapeutima da li uopšte treba koristiti za unutrašnju upotrebu podbel, ali i gavez i plućnjak koje sadrže ove materije koje u dužem vremenskom periodu mogu da oštete jetru - naglasio je Antonijević dodajući da je u pitanju mala količina pomenutih supstanci i da se onima koji imaju problem sa jetrom ili imaju u porodičnoj istoriji takav slučaj, ne savetuje upotreba ovih biljaka.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!
Društvo

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!

U ataru između Crepaje i Padine u sredu popodne uočena je pojava za koju su mnogi pomislili da je tornado ili tromba, a u mnoštvu komentara povodom snimka objavljenog na društvenim mrežama, našle su se i pretpostavke da je Srbijom protutnjao “pustinjski đavo”, međutim, autorka snimka je navela da je u pitanju gustnado (gastnado).

18.04.2024

21:47 >> 21:50

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija