• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: krstarica

20.03.2021

18:48

OVE TRI NAMIRNICE SU VRLO KORISNE ZA VAŠA PLUĆA! Osim toga, one jačaju imunitet!

Ljubav

OVE TRI NAMIRNICE SU VRLO KORISNE ZA VAŠA PLUĆA! Osim toga, one jačaju imunitet!

Podeli vest

Sada je više nego ikada važno da čuvamo svoje zdravlje a naročito pluća. Neka istraživanja sugerišu da su jaja, pirinač, pa čak i životinjske masti, poput slaninice, osim brojnih biljaka i čajeva, zapravo vrlo korisni za zdravlje pluća i pomažu u zaštiti od prehlade

Zahvaljujući određenim hranljivim sastojcima, ove namirnice mogu da pomognu da se zaštitite od virusa. Da li je to zaista tako, odgovor je dala ruski dijetolog Margarita Koroleva.

- Kad je reč o zdravlju pluća, prednost ima integralni pirinač. Belančevine iz ove namirnice koriste se za izgradnju imunoglobulina, što pomaže da se zaštitimo od infekcija. Masne komponente iz žumanca su značajne za zidove aleveole (deo pluća), one jačaju imunitet i obezbeđuju telo kiseonikom. Nedostatak masti u ishrani može da dovede do ćelijske hipoksije (smanjenje kiseonika u ćelijama). Zidovi imunih ćelija napravljeni su od masti. Zbog toga se jaja i životinjske masti ne smeju isključiti iz ishrane - napominje dijetolog.

Foto: Shutterstock

Masne komponente iz žumanca su značajne za zidove aleveole

Postoje još neke supstance koje ove namirnice sadrže a koje igraju važnu ulogu u očuvanju imuniteta i zdravlja pluća.

- Vitamin A stimuliše imuni sistem i pospešuje proizvodnju ćelija koje su ‘ubice’ patogena. Vitamin E je moćan antioksidans. Za zdravlje pluća su korisne i nerafinisane biljne masti, ulja od  masline, semena lana, suncokreta, kao i riba sa severnih mora. Omega-3 masti u svom sastavu podržavaju lipidni plašt ćelija i imaju snažno antiinflamatorno dejstvo, koje pomaže u odbrani od bilo koje infekcije - napominje doktorka.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija