• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: alternativazavas.hr/informer.rs

19.04.2021

14:55

Da li ste čuli za TERAPIJU POVIŠENIM LEŽAJEM? Lečimo se DOK SPAVAMO i to sve za 'dž'!

Ljubav

Da li ste čuli za TERAPIJU POVIŠENIM LEŽAJEM? Lečimo se DOK SPAVAMO i to sve za 'dž'!

Podeli vest

IBT je jednostavna, besplatna, a vrlo efikasna metoda lečenja koja sa sobom nosi brojne dugoročne zdravstvene dobrobiti, od bolje cirkulacije i detoksikacije organizma do usporenog starenja

Terapija povišenim ležajem poznata je i kao IBT terapija (Inclined Bed Therapy). Ova jednostavna, besplatna, a vrlo efikasna metoda lečenja sa sobom nosi brojne dugoročne zdravstvene dobrobiti, od bolje cirkulacije i detoksikacije organizma do usporenog starenja. IBT terapija bazira se na vrlo jednostavnom principu - podizanju gornje strane kreveta za oko 15 centimetara, čime se postiže nagib ležeće površine pod uglom od pet stepeni horizontalno.

Istorijat

Smatra se da je ova metoda lečenja primenjivana još pre pet hiljada godina u drevnom Egiptu. Naime, kreveti otkriveni u grobovima faraona bili su do 15 cm povišeni na uzglavlju. Čak su i ležajevi robova napravljeni od blata bili podignuti u istoj meri.

Foto: unsplash.com

Ostale dobrobiti

Prema izveštajima, IBT terapija se može smatrati pravim lekom, odnosno prirodnom, neškodljivom i jeftinom metodom za ublažavanje sledećih tegoba i bolesti:
* Parkinsonova bolest
* multipla skleroza
* srčane i respiratorne tegobe
* visoki krvni pritisak
* psorijaza
* tromboza
* proširene vene
* edemi
* infekcije bešike
* inkontinencija
* skolioza i bolovi u kičmi
* poremećaj metabolizma
* akne
* nesanica

Krajem prošlog veka terapiju povišenim ležajem popularizovao je izumitelj, naučnik i nezavisni medicinski istraživač Endrju K. Flečer, a odmah nakon njegovog otkrića ovu metodu lečenja podržali su i mnogi drugi svetski stručnjaci iz područja alternativne medicine.

Dobrobiti

Zdravstvene dobrobiti ovog položaja spavanja su mnogobrojne. Zahvaljući gravitaciji, pospešuje se protok telesnih tečnosti, što postepeno dovodi do regeneracije i ozdravljenja ćelija. Rešava se i problem apneje (periodi prestanka disanja tokom sna) i hrkanja, jer uzdignuti položaj sprečava opuštanje jezika, nepca ili resice unazad, a time i blokiranje, odnosno zatvaranje disajnih puteva.

Gravitacija pomaže i kod gorušice (gastroezofagealna refluksna bolest), koja nastaje usled vraćanja sadržaja želuca i dvanaestopalačnog creva u jednjak, a Flečerova istraživanja potvrđuju da se nakon spavanja na povišenom ležaju znatno smanjuju natečenost i podbuhlost lica i očiju, a koža postaje čvršća i zategnutija, što dodatno pridonosi mladolikom izgledu.

Foto: Shutterstock

Kod kuće

Ovu terapiju možete da sprovodite u sopstvenom domu, a sve što vam je potrebno jeste odgovarajući predmet, pomoću kog ćete podignuti gornju stranu kreveta. Savetuje se da za početak visina na koju ćete podići krevet ne prelazi 5-7 centimetara. Nakon što se vaše telo privikne na ovaj položaj, postepeno povećavajte visinu sve do 15 cm.

Druga, ne toliko efikasna metoda, jeste klinasti jastuk. Pomoću ovog jastuka ublažava se problem pojedinih tegoba kao što su hrkanje ili apneja, ali za razliku od terapije povišenim ležajem, njegova primena ne deluje na širok spektar bolesti.

5 NA DAN! Formula za DUG i ZDRAV ŽIVOT istraživača sa HARVARDA! Vrlo je jednostavno!

BILJKE u službi ZDRAVIH desni i ZUBA! ČUVENI TRAVAR otkriva RECEPTURE za BLISTAVI OSMEH!


 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17