• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje

23.05.2021

19:12

Kad je STOMAK kao BALON! Evo šta sve ODMAŽE, a šta POMAŽE - od đumbira do MIROĐIJE!

Ljubav

Kad je STOMAK kao BALON! Evo šta sve ODMAŽE, a šta POMAŽE - od đumbira do MIROĐIJE!

Podeli vest

Mada nadutost može da bude znak nekog oboljenja, sama po sebi nije bolest, već stanje. Krivca treba tražiti, pre svega, u nepravilnoj ishrani, ali i u hormonalnoj neravnoteži, stresu i antibioticima

Da li vas muči neprijatan osećaj u stomaku nakon jela, naduti ste, imate zatvor ili grčeve? Niste jedini, jer procene govore da čak 50 odsto ljudi makar povremeno pati od ovih tegoba. Mada nadutost može da bude znak nekog oboljenja, sama po sebi nije bolest, već stanje. Krivca treba tražiti, pre svega, u nepravilnoj ishrani, ali i u hormonalnoj neravnoteži, stresu i antibioticima.

Izbacite vazduh iz ishrane

Za početak izbacite suvišan vazduh iz svog organizma tako što ćete izbaciti namirnice opštepoznate po tome da stvaraju gasove. To su, pre svega, gluten, šećer i ugljeni hidrati (previše svega), ali i pasulj, kupus, mekinje, karfiol, brokoli, crni luk, suve šljive, suvo grožđe i prokelj.

Takođe, smanjite unos fruktoze, šećera koji se nalazi u medu, voću i voćnim sokovima. Kao i ostali šećeri, fruktoza ostaje u debelom crevu, gde se bakterije njome hrane i stvaraju gasove. Nemojte izbaciti sve voće iz ishrane, ali smanjite unos voćnih sokova i meda.

Foto: Shutterstock

Pokrenite creva

Ako imate bolne stomačne grčeve, nađite mesto gde možete da legnete nekoliko minuta. Lezite na leđa i privucite kolena ka grudima. Ovaj položaj omogućava lakši izlazak gasova, što ublažava tegobe. I šetanje je odličan način da podstaknete oslobađanje gasova. U bolnicama je to prvo što lekari preporučuju pacijentima posle operacije da bi podstakli svoja creva da prorade.

Problemi sa stomakom mogu biti posledica i netolerancije na laktozu. Probajte da se na nekoliko dana odreknete mlečnih proizvoda i pratite da li to izaziva neko poboljšanje. Fermentisani proizvodi: jogurt, kiselo mleko, kefir... ne samo da ne stvaraju tegobe već se i preporučuju radi dobrih bakterija.

Pomoć u varenju

Đumbir je odvajkada poznat kao lek protiv mučnine i stomačnih tegoba. Napravite ukusan čaj od đumbira i popijte ga nakon večere - fino izrendajte kašičicu svežeg korena đumbira, sipajte preko nje šolju ključale vode i ostavite da se natapa pet minuta. On će stimulisati varenje, tako da se hrana neće zadržavati u vašim crevima i doprinositi pojavi gasova. Nana takođe pomaže da se poboljša varenje, a pojava gasova svede na najmanju meru.

Foto: Shutterstock

Seme mirođije, koje ima prijatan miris slatkog korena, koristi se stotinama godina za smanjenje gasova i poboljšanje varenja. Seme kima, anisa i celera ima sličan efekat. Žvakanje pola kašičice semena posle obroka će olakšati tegobe, a sva ova semena su dostupna u većim supermarketima u delu da začinima.

Čaj od kamilice je narodni lek za stomačne bolove, dok kardamom pomaže da bolje svarite hranu. Stavite kašičicu kardamoma u 250 ml vode i polako ga kuvajte deset minuta. Pijte vruć čaj uz obroke.

Mali trikovi

Topla voda i limun - ujutro popijte čašu tople vode u koju ste dodali malo soka od limuna - tako ćete razbuditi probavni sistem i doprineti njegovom boljem radu.

Foto: Shutterstock

Jutarnja joga - neki položaji ove drevne veštine mogu da stimulišu rad probavnog sistema. Lezite na leđa, savijte desno koleno i povucite ga prema grudima. Duboko udahnite i na izdisaj dignite glavu i ramena sa poda, a koleno približite nosu. Ostanite u toj poziciji nekoliko sekundi i vratite se u početni položaj. Ponovite opisanu vežbu tri puta desnom nogom, a potom i tri puta levom nogom.

Jedite polako - ako vam je to teško, pokušajte da odložite viljušku kada su vam usta puna. Ako ispraznite svoj tanjir pre svih ostalih za stolom, verovatno jedete prebrzo. Svaki obrok treba da traje dvadesetak minuta.

Ne pijte tokom jela - ma kako da je važno da tokom dana pijete mnogo tečnosti, nemojte da je konzumirate tokom obroka. Pijući je tokom jela spirate hranu prebrzo i na taj način razvodnjavate dobre bakterije i sprečavate ih da pomognu telu da dobro svari hranu.

Četiri PRIRODNE MASKE za svež izgled! Od BELANCA do KUPUSA, sve za LEPOTU! /Recepture/

KANCER u najavi, PROMENA DNK... Zašto sunčanje u solarijumu JAKO OPASNO?

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija