• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: krstarica/informer.rs

03.06.2021

10:09

AKO JEDETE OVE NAMIRNICE ZA DORUČAK sigurno ćete smršati! I ŠTO JE NAJBOLJE - LISTA JE DUGAČKA I SLASNA!

Ljubav

AKO JEDETE OVE NAMIRNICE ZA DORUČAK sigurno ćete smršati! I ŠTO JE NAJBOLJE - LISTA JE DUGAČKA I SLASNA!

Podeli vest

Obrok koji je veoma važan kada se želite zdravo hraniti i pritom izgubiti kilograme jest doručak.

Doručak je osnova za ostatak dana, a konzumiranje pogrešne hrane na početku dana može pojačati vašu želju za nezdravim namirnicama i dovesti vas do neuspeha pre nego što je dan i počeo.

S druge strane, dobar izbor namirnica može ugasiti želju za nezdravom hranom, držati vas sitima satima te motivisati da se i ostatak dana držite zdrave hrane.

U nastavku donosimo popis od 12 zdravih namirnica koje možete jesti za doručak, a koje će biti odlične saveznice u gubitku kilograma.

Jaja
Jaja su bogata proteinima i dokazano pojačavaju osećaj sitosti i utiču na smanjenje unosa hrane kasnije tokom dana.

Pšenične klice
Pšenične klice bogate su vlaknima, a istraživanja su pokazala da vlakna iz žitarica smanjuju apetit i rizik od debljanja te održavaju novo šećera u krvi stabilnim.

Jogurt
Jogurt je namirnica bogata proteinima, takođe povezana sa smanjivanjem osećaja gladi i smanjenim unosom hrane.

Foto: Shutterstock

Bobičasto voće
Bobičasto voće bogato je hranjivim stvarima i vlaknima. Studije su pokazale da jedenje tog voća može pomoći u smanjenju unosa kalorija i mršavljenju.

Grejpfrut
Grejp je niskokalorična namirnica bogata vodom i vlaknima. Studije su pokazale da pomaže u procesu mršavljenja, a sveži grejp odličan je dodatak smutijima i voćnim salatama.

Kafa
Kafa ubrzava metabolizam i sagoreva masti, a dugotrajna konzumacija kafe pomaže u kontroli telesne težine. Ipak, pazite da ne preterujete sa šećerom i mlekom.

Kivi
Kivi je još jedno voće bogato vlaknima, zahvaljujući čemu smanjuje apetit i ubrzava gubitak težine. To zeleno voće deluje i kao prirodni laksativ.

Foto: Shutterstock

Zeleni čaj
Zeleni čaj i njegove komponentne pomažu u sagorevanju masti i kalorija, što pomaže u mršavljenju. Postoji više načina za uživanje u zelenom čaju – u njega možete dodati isceđeni limun, malo meda, đumbir, mentu…

Chia semenke
Sitne, ali moćne, chia semenke izvrstan su dodatak doručku. Bogate su vlaknima i proteinima, a možete ih stavljati u čaj, zobene pahuljice, smutije… Istraživanja su pokazala da dodavanje chia semenki u doručak pomaže u mršavljenju.

Ovsena kaša
Ovsena kaša niskokalorični je doručak bogat vlaknima i proteinima odnosno sastojcima koji utiču na apetit i regulaciju težine. U ovsenuu kašu možete dodati bobičasto voće, banane, med… kako bi bila još ukusnija.

Foto: Pixabay

Semenke lana
Semenke lana bogate su topivim vlaknima koja povećavaju osećaj sitosti i smanjuju apetit. Možete ih posipati po žitaricama, koristiti za zgušnjavanje smutija ili ih pomešati s vodom kako biste povećali unos vlakana.

Orašasti proizvodi
Orašasti proizvodi bogati su vlaknima, proteinima i zdravim mastima, a istraživanja su pokazala da dodavanje orašastih proizvoda u ishranu pomaže u gubitku kilograma. Trebate imati na umu i da su oni jako kalorični pa ograničite dnevni unos na 20 do 30 grama.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TOPE KILOGRAME! Smršajte do leta uz pomoć ova TRI SOKA!
Ljubav

TOPE KILOGRAME! Smršajte do leta uz pomoć ova TRI SOKA!

Kad govorimo o dijetama i mršavljenju, ljudi većinom zaziru od sokova, jer neke vrste sokova sadrže puno šećera i malo vlakana, što povećava unos kalorija i može dugoročno da izazove nakupljene težine – umesto da nas oslobodi kilograma. Međutim, postoje i zdravi i ukusni sokovi koji ujedno dobro podržavaju mršavljenje. To se naročito odnosi na sledeća tri soka – idealni su za mršavljenje

20.05.2021

13:05

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Petković iz Brisela: Priština donosi političke odluke koje imaju za cilj proterivanje Srba sa KiM! Naš predlog ocenjen kao konstruktivan!
Politika

Petković iz Brisela: Priština donosi političke odluke koje imaju za cilj proterivanje Srba sa KiM! Naš predlog ocenjen kao konstruktivan!

U Briselu, u okviru dijaloga Beograda i Prištine, završen je sastanak delegacije Beograda predvođene direktorom Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem, u kojoj su i finansijski eksperti, sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i njegovim timom. Očekuje se da je glavna tema današnjih sastanaka u Briselu bila odluka takozvane centralne banke Kosova da zabrani upotrebu dinara na KiM.

18.04.2024

14:27

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Salcburg u odabranom društvu! Nijedno veliko takmičenje ne može da prođe bez Srba!
Fudbal

Salcburg u odabranom društvu! Nijedno veliko takmičenje ne može da prođe bez Srba!

Odigrani su revanš mečevi četvrtfinala Lige šampiona, nakon čega smo saznali imena četiri preostala kluba koja će se boriti za najvredniji trofej u evropskom klupskom fudbalu. Pored toga, eliminacija Arsenala od minhenskog Bajerna imala je za posledicu to da engleski velikan neće igrati na Svetskom klupskom prvenstvu 2025. godine! Umesto "tobdžija" tamo će se naći austrijski Salcburg za koji nastupaju trojica srpskih fudbalera! Nema sumnje da će domaćim ljubiteljima fudbala reformisano takmičenje biti vrlo interesantno, jer će na njemu nastupiti veliki broj srpskih igrača!

18.04.2024

14:48

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija