• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zdravailepa/informer.rs

21.11.2021

12:30

NEMA BOLESTI KOD KOJE NE POMAŽE! Oporavlja jetru, melem je za čir, reguliše šećer i pritisak...

Ljubav

NEMA BOLESTI KOD KOJE NE POMAŽE! Oporavlja jetru, melem je za čir, reguliše šećer i pritisak...

Podeli vest

U našoj narodnoj medicini sok od kupusa za želudac je svojevrsni prirodni lek, on dokazano pomaže kod gorušice. Biljka vodi poreklo sa zapadne obale Sredozemnog mora, kao i obala Atlantskog okeana. Gaji se više od 4000 godina, u drevnom Egiptu su mu pripisivali božansku snagu i moć...

Kupus je omiljeno jelo na našim trpezama, posebno zimi u ukiseljenom obliku. Ali, da li znate da je on i vrlo delotvoran, a jeftin lek za mnoge tegobe, od problema sa probavom, preko reume do depresije? Sto grama sirovog kupusa sadrži čak 42 miligrama vitamina C, a društvo mu prave vitamin A i folna kiselina, kao i mnoštvo minerala. Postoje mnoge vrste, ali je najlekovitiji crveni, čija boja ukazuje na prisustvo moćnih antioksidanata - antocijanina.

Protiv upala svih vrsta

Kupus je najbolje jesti u sirovom stanju, kratko kuvan ili ukiseljen. U svrhu lečenja, koristite neprskani domaći ili organski gajeni kupus.

Foto: unsplash.com

Lekovito dejstvo

* deluje preventivno protiv raka

* potpomaže mršavljenju

* poboljšava probavu

* reguliše šećer u krvi

* smanjuje visok pritisak (samo sveži)

* ima antiupalna svojstva

* leči čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu

* jača imunitet

* čisti jetru

* ublažava depresiju i teskobu

* poboljšava koncentraciju

* pomaže kod bolesti disajnih puteva

Sirovi kupus, ako se često jede, pomaže kod malokrvnosti, nesanice, depresije i anksioznosti, dok je kuvani kupus odlično sredstvo za detoksikaciju, te jedno od najboljih sredstava protiv nervne napetosti, teskobe, slabosti i slabe koncentracije.

Kupus obiluje antikancerogenim jedinjenjem sinigrinom, koji ima jedinstvena svojstva u borbi protiv raka prostate, creva i bešikea. Izvrsno je i protivupalno sredstvo, pa pomaže kod upalnih bolesti poput artritisa i reume.

Kod plućnih bolesti delotvoran je sok od kupusa pomešan s medom. On čisti disajne puteve, pomaže kod astme i bronhitisa. Kod bolesti grla preporučljivo je grgoljiti sok od kupusa.

Zahvalna creva

Od ribanca do „pakovanja“ za sarmu, kiseli kupus je neizostavan sastojak zimskih jela, a kako sadrži veliku količinu vitamina C idealan je u borbi protiv virusa i infekcija karakterističnih za ovo doba godine.

Za razliku od svežeg, obiluje probiotičkim bakterijama, te se preporučuje u slučaju bolesti prouzrokovanih disbalansom crevne flore, posebno nakon terapije antibioticima, kao i za jačanje imuniteta.

Foto: Shutterstock

Kiseli kupus ubrzava metabolizam, a obroci obogaćeni ovom namirnicom brže se vare. Odličan je za čišćenje jetre i krvi, a samim tim i za čišćenje celog organizma od toksina.

Čaša soka od kiselog kupusa, čuveni rasol, osim što je najpoznatiji prirodni lek protiv mamurluka, odličan je zimski napitak.

Šta god vas muči – stavite list kupusa

Oblozi od kupusa staro su narodno sredstvo za lečenje različitih tegoba. Može se reći da šta god da vas muči – stavite na to list kupusa. Uklonite s lista kupusa sredinu i žile, stavite u više slojeva na obolelo mjesto i lagano povežite sve slojeve da čvrsto stoje na mestu. Oblog menjajte tri puta dnevno.

Foto: Shutterstock

Oblozi od kupusa pomažu kod: opekotina, ekcema i akni, čireva, bubuljica i osipa, otoka i promrzlina, hemeroida, reume i išijasa, migrene, bolova u bubrezima.  


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Dan srama u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope! Dačić: Prvi put u istoriji preporučeno je članstvo nečega što nije država
Politika

Dan srama u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope! Dačić: Prvi put u istoriji preporučeno je članstvo nečega što nije država

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je večeras, nakon što je u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evropa (PSSE) usvojena preporuka da se tzv. Kosovu odobri da postane član Saveta Evrope, da je danas dan srama u PSSE, budući da je prvi put u istoriji, kako je istakao, preporučeno članstvo nečega što nije država, i koje pritom ne ispunjava osnovne uslove u domenu ljudskih prava i sloboda.

16.04.2024

20:35

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!
uštedeo ogromne pare

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!

Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić koji je optužen da je bio pripadnik vračarskog klana koji su organizovali odbegli Nikola Vušović i Radoje Zvicer izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je 35.000 evra, koliko je prilikom pretresa pronađeno u njegovom iznajmljenom stanu u kom je pre hapšenja živeo sa porodicom, njihova porodična ušteđevina.

16.04.2024

16:50

Sport

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!
Partizan

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!

Fudbaleri Partizana poraženi su u meču 30. kola Superlige na Banovom brdu od Čukaričkog (3:2), čime su praktično ispali iz šampionske trke u domaćem šampionatu. Prethodnog leta, crno-beli su u prvom kolu gostovali u Bačkoj Topoli i u sudijskoj nadoknadi ostali su bez trijumfa nad TSC-om (3:3). Kako su započeli, puleni Igora Duljaja na isti način su i okončali regularni deo šampionata - "ludom" utakmicom punom preokreta, na kraju čega su ostali uskraćeni za bodove.

16.04.2024

17:02

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija