• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

01.12.2021

07:55

KAKO DA SE HRANITE TOKOM POSTA, SAČUVATE IMUNITET I OSTANETE VITKI! Više povrća, manje testa

Shutterstock

Ljubav

KAKO DA SE HRANITE TOKOM POSTA, SAČUVATE IMUNITET I OSTANETE VITKI! Više povrća, manje testa

Podeli vest

Za vernike koji su se i dosad pridržavali pravila ishrane tokom Božićnog posta suženi izbor namirnica nije problem, ali može da bude onima koji prvi put nameravaju da poste bar deo posta

Nutricionistkinja Marija Stajić kaže da treba jesti hranu bogatu vlaknima, zdravim mastima, proteinima, vitaminima i mineralima, ali i voditi računa da obroci budu redovni, tj. da jedemo u isto vreme.

- Takva ishrana nam daje energiju, ne osećamo glad, a imunitet je stabilan. Slatkiše, sokove, gazirane napitke, veću količinu kafe, testo - sve to treba izbaciti ili svesti na minimum. Ove namirnice daju instant energiju - naglo podižu šećer u krvi, onda se insulin luči u većoj količini, a kad šećer padne, dolazi do hipoglikemije i mi smo ponovo gladni i bez energije. Još jedan razlog porasta težine je i neredovnost u obrocima. Kada se preskoči obrok u toku dana, kasnije se više pojede i zato obroci treba da budu redovni. Metabolizam funkcioniše pomoću hrane, zato savetujem tri glavna obroka i jednu užinu - kaže nutricionistkinja.

SUPER SAVET Šta kad odjednom osetimo glad

- Redovni obroci sprečavaju pojavu gladi. Ako jedemo na četiri sata, glad se javlja uvek u isto vreme, zapravo onda kada je vreme za sledeći obrok. Od užine do sledećeg obroka treba da prođe dva sata. Ukoliko zbog obaveza niste u mogućnosti da jedete na vreme, slobodno pojedite malo badema, lešnika, semenki ili oraha - savetuje nutricionistkinja.

Tokom posta ljudi imaju osećaj da su stalno gladni, pa češće jedu testeninu, beli pirinač ili kombinuju krompir i hleb jer misle da su to dobri obroci, a tu najviše greše. Ove namirnice nemaju dovoljno vlakana, masti, proteina i ne drže sitost, pa zato, kako kaže naša sagovornica, na jelovniku treba da bude raznovrsnog voća i povrća i ribe.

Više vode, manje sokova

- Za bolji metabolizam voda je neophodna i svako treba da ima svoju meru koliko treba dnevno da popije. Kada kilažu pomnožimo sa 30, dobijemo tačnu količinu vode u mililitrima koja nam je potrebna. Uvek sam za to da se popije više vode, a da se doda malo čaja ili limunade. Izbegavajte ceđene sokove jer imaju mnogo šećera - napominje dr Stajić.

 

- Mahunarke (pasulj, grašak, sočivo, leblebije, boranija) izvor su biljnih proteina i u kombinaciji sa žitaricama dobra su zamena za meso, dok kalcijum iz biljnog mleka i susama može da zameni kalcijum iz mlečnih proizvoda. S druge strane, voće je izvor vitamina i minerala, antioksidanasa, čisti naše telo i utiče na imunitet, ali moramo voditi računa o količini šećera koje imaju. Prednost dajem sezonskom voću i onom koje ima manji glikemijski indeks. Ne treba kombinovati više voćki za užinu, već uzeti jednu vrstu. Voće se može kombinovati s bademom, orahom, semenkama, jer takva kombinacija daje duži osećaj sitosti i održava nivo šećera u krvi. Suvo voće treba svesti na minimum jer sadrži mnogo šećera - objašnjava nutricionistkinja.

Ona savetuje da se riba priprema u rerni i što manje prži, a da turšiju, poput kiselog kupusa, obavezno properete pre jela zbog veće količine soli koju sadrži.

PRIMER JELOVNIKA

Doručak: integralni hleb sa humusom i zelenom salatom
Ručak: kinoa sa pečurkama, supa od povrća i salata
Užina: nar, šaka oraha
Večera: pastrmka sa spanaćem, salata

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Poslednji pozdrav: Sahranjen zastavnik Mijodrag Tošković
Društvo

Poslednji pozdrav: Sahranjen zastavnik Mijodrag Tošković

Zastavnik Mijodrag Tošković, pripadnik 72. brigade za specijalne operacije koji je stradao prilikom realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu kanala Dunav-Tisa-Dunav, sahranjen je danas uz vojne počasti u Staroj Pazovi.

18.04.2024

17:58

Skandal u školi u Tutinu! Nastavnik trdi da ga napao kolega: Psovao mu majku i pretio!
Društvo

Skandal u školi u Tutinu! Nastavnik trdi da ga napao kolega: Psovao mu majku i pretio!

"Pomoćnik direktora me je prvo snažno udario ramenom u grudni koš, da bi me kasnije ponovo napao, uhvatio me za revere i gurnuo na vrata tom silinom da ih je otvorio", priča Denis Šabanović, nastavnik srpskog i bosanskog jezika u srednjoj Tehničkoj školi u Tutinu koji je nastavnika i pomoćnika direktora Imera Ademovića optužio da ga je, prvo verbalno, a onda fizički napao posle redovne sednice Nastavničkog veća.

18.04.2024

17:47

RGZ podržava i pridružuje se pozivu na hitne izmene Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture radi zaštite prava građana
Društvo

RGZ podržava i pridružuje se pozivu na hitne izmene Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture radi zaštite prava građana

U svetlu nedavnog predloga koji je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković podnela Ustavnom sudu Srbije, Republički geodetski zavod apeluje na javnost i nadležne institucije da preispitaju celokupni Zakon o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture ako trenutne odredbe stvaraju diskriminatorske prepreke za osobe lošijeg imovinskog stanja, kao i druge ugrožene društvene grupe.

18.04.2024

17:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija