• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Stvar ukusa/informer.rs

06.09.2019

16:05

OVO JOŠ NISTE PROBALI! 'Džem' od slanine i paradajza probudiće sva vaša čula!

Recepti

OVO JOŠ NISTE PROBALI! 'Džem' od slanine i paradajza probudiće sva vaša čula!

Podeli vest

Špekmez je zabavan, iako ne tehnički ispravan naziv ove neobične "zimnice". Radi se o namazu od slanine i paradajza koji se maže na sve, onda kad se ne jede kašikom. Slanina je nepresušan izvor inspiracije i ona čini svako jelo ukusnijim

Sastojci za pripremu ove zanimljive zimnice su:

225 g slanine ili pančete

350 g zrelog paradajza

malo luka

25 g smeđeg šećera

kašika belog šećera

 

 

pola kašičice soli

kašičica slatke dimljene mlevene paprike

pola kašike mlevene slačice

pola kašike jabukovog sirćeta

prstohvat mrvljenog čilija

Foto: Pixabay

Priprema: 

Ovaj slani, lepljivi džem ima intenzivan ukus koji će vas naterati da zatvorite oči i duboko uzdahnete od oduševljenja. 


Za pripremu ovog džema odaberite jako zrele i sočne paradajze kao što je volovsko srce. Paradajz ne morate da ljuštite, ali svakako treba da odstranite zelene, odnosno nezrele delove. Dimljenu mlevenu papriku i mlevenu slačicu možete pronaći u prodavnicima sa začinima i nisu skupa investicija, jer se odlično slažu s jako puno namirnica, naročito mesom, piše Stvar ukusa. "Džem" možete mazati na hleb, krekere, tost, dodajte ga u hamburger ili sendvič, uz pečena jaja pa čak i u salatu. Jednom kad ga probate, znaćete da mu je mesto u svemu. 

OVIH 8 NAMIRNICA NUTRICIONISTI NE BI POJELI NI U LUDILU! Na spisku je i jedna voćka, ali i zeleniš koji svi redovno jedemo!

Foto: Pixabay

Slaninu isecite na tanje trake, pa je prepržite u tiganju dok ne postane potpuno hrskava. S obzirom na veću količinu slanine koju treba prepržiti, napravite to u dva ili tri navrata, nemojte da natrpate tiganj. Slaninu odložite sa strane na tanjir. Odvadite dve do tri kašike masnoće na kojoj se slanina pekla, pa očistite tiganj od ostatka masnoće i eventualnih mrvica i komadića slanine koji bi mogli zagoreti. 

LEK ZA 100 BOLESTI! Evo zašto je dobra jedna kašičica meda dnevno!

Na zagrejanoj masnoći od slanine prepržite sitno seckani luk dok ne postane staklast. Trake slanine razmrvite u komade, pa vratite u tiganj. Dodajte seckani paradajz i sve ostale začine, pa poklopite lonac. Kuvajte na jačoj vatri dok umak ne prokuva, a zatim smanjite vatru i kuvajte do 45 minuta. Povremeno promešajte i pazite da “džem” ne zagori. Tečnost mora da ispari i džem mora postati gust i ljepljiv. Ostavite ga da se malo ohladi i možete ga konzumirati toplog i hladnog. U dobro zatvorenoj teglici, džem možete čuvati u hladnjaku do 2 nedelje iako smo sigurni da će nestati u roku kraćem od dva dana.

Foto: pexels.com

POGLEDAJTE BONUIS VIDEO:




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ja nisam

pre 4 godine

Svasta prepisujete. Dzem od slanine... Ste probali? Ste probali ono na sta musice kidisu? Mi nismo, niti cemo, a vi? Probajte, posto to uveliko radite pisuci svasta nesto, sto nema veze sa realnoscu. Samo prepisujete. znamo svi da je Internet cudo, a za vas pogotovo.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija