• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: stvarukusa

06.12.2019

18:19

TRIKOVI ZA KUVANJE SAVRŠENE KAFE! A EVO šta treba da uradite da bi ona imala INTENZIVNIJI UKUS!

Recepti

TRIKOVI ZA KUVANJE SAVRŠENE KAFE! A EVO šta treba da uradite da bi ona imala INTENZIVNIJI UKUS!

Podeli vest

Ako ste ljubitelji prave, domaće kafe, sigurno već znate neke tajne pravljenja ovog omiljenog napitka

Kako biste uvek skuvali dobru kafu važe neka univerzalna pravila:

-koristite svežu, hladnu vodu, najbolje onu iz česme;
-kafu je najbolje skuvati u emajliranoj džezvi jer se u njoj voda brže zagreva, a ukus kafe će biti intenzivniji;
– za pun ukus domaće kafe, neophodno je da izaberete mešavinu sačinjenu od prave kafe, bez raznih dodataka, kao i da ona bude fino samlevena.

Foto: Shutterstock

Za pripremu savršene domaće kafe potrebna je džezva, voda i naravno sveža mlevena kafa. Sam proces pripremanja je jednostavan, ali postoji par saveta kako da iz dobre kafe izvučete najbolje. U džezvu sipajte onoliko hladne vode koliko je dovoljno za jednu šolju, najviše dve, jer kada skuvanu kafu delite na više šoljica, pena često „pobegne“ samo u jednu. Džezvu zatim stavite na šporet da se voda zagreje. Ako pijete slatku kafu, poželjno je da vodu pošećerite odmah, jer se kafa po pravilu ne šećeri naknadno zbog taloga koji se podigne mešanjem.

Kada voda proključa, sklonite džezvu sa šporeta i sipajte jednu ili dve kašičice sveže mlevene kafe za svaku šolju, u zavisnosti od njene veličine. Promešajte kafu u džezvi i ostavite par sekundi da kafa provri. Džezvu sklanjamo sa ringle čim kafa počne da se podiže u džezvi. Kafu serviramo tamo  gde ćemo je piti, a nakon toga je ostavljamo par minuta da se smiri – to jest, da se odvije proces ekstrakcije arome.

Foto: Shutterstock

 

Ono što svežu mlevenu kafu izdvaja od drugih je gusta i obilna pena, koja čuva toplotu kafe, ali i jedinstveni miris i ukus, koji budi sva čula. Ona je često i znak raspoznavanja između „dobre“ i one „nevešto skuvane“ – mada ima onih koji preferiraju kada je nema.

POTOPITE VRHOVE PRSTIJU U HLADNU VODU i za 30 sekundi saznajte da li ste ZDRAVI!


Osim što izgled čini primamljivim, pena čini ukus intenzivnijim i duže se zadržava u ustima.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija