AMERI U NEVERICI! Jokić posle partije veka uradio nešto što niko nije očekivao! Zaključao se u svlačionicu i... OVO JE NEMOGUĆE! (FOTO)
126. 12. 2025. u 16:20
226. 12. 2025. u 16:20
Temperature se ovih dana polako bliže minusu, te mnogi od nas sve više čeznu za toplim, kuvanim obrokom, odnosno nečim "na kašiku". Lagani, čorbasti obroci (uz to i posni) koji krepe dušu i telo dobra su ravnoteža bogatim slavskim gozbama i trpezama prepunim raznoraznim đakonijama i delicijama, a koje nas čekaju i tokom predstojećih praznika. Ovog puta odabrali smo deset recepta za ukusne čorbe uz koje se možete grejati narednih dana, ali i tokom čitave jeseni i zime...
Naše bake se dobro sećaju onih vremena kada se jedan dan jeo sladak kupus, drugi dan pasulj, a treći grašak ili boranija. Nije bilo biranja i svi su jeli to što je skuvano. Stara tradicionalna jela su imala i svoju svrhu: bila su jeftina za pripremu, a opet zdrava, jer lekari i nutricionisti danas preporučuju da se barem jednom dnevno jede kuvano jelo kako bi se sprečile ozbiljne bolesti, poput raka debelog creva. Ako su mnogi od nas primorani da zbog brzog načina života doručkuju jelo iz pekare, onda bi barem sebi mogli da priušte ručak "iz šerpe".
Foto: Shutterstock
Pasulj i bundeva iz rerne
Sastojci: 3 kašike suncokretovog ulja, crni luk, čen belog luka, 2 šargarepe, 250 g bundeve, 300 g kuvanog belog pasulja, 300 g kuvanog crvenog pasulja, pola litra vode u kojoj je kuvan pasulj, lovorov list, 200 ml kuvanog paradajza, 100 g dimljenog tofua (opciono), kašičica mlevene crvene paprika, pola kašičice mlevene čili paprike, pola kašičice soli, kašika soja sosa, 4 kašike maslinovog ulja Foto: Shutterstock
Priprema: Propržite crni luk i prstohvat soli, dodajte crvenu papriku, izrendanu šargarepu i na manje kocke isečen dimljeni tofu. Kratko propržite i dodajte beli luk. Čim osetite miris belog luka, stavite vodu od pasulja i lovorov list. Kad voda provri, dodajte obe vrste pasulja i na kocke isečenu bundevu. Kuvajte 10 minuta, dodajte paradajz, soja sos i so. Kuvajte još pet minuta, a zatim maslinovo ulje prelijte preko cele površine supe. Zagrejte rernu na 200 stepeni i zapecite čorbu 20 minuta ili dok se ne uhvati smeđa korica. Poslužite sa prepečenim hlebom.
Potaž od krompira i praziluka
Potrebni sastojci: 2 kašike maslinovog ulja, 3 praziluka, 3 čena belog luka, oko 900 g krompira, so, biber, 6 šolja bujona od povrća, 2 šolje vode, majčina dušica, lovorov list, vlašac, ljuti sos (opciono)
Priprema: Prodinstajte praziluk 6-8 minuta, zatim dodajte beli luk, krompir, so i biber. Dinstajte par minuta, pa sipajte bujon i vodu i dodajte grančicu majčine dušice i lovorov list. Kuvajte poklopljeno oko 15 minuta. Izvadite majčinu dušicu i lovor i usitnite štapnim mikserom direktno u šerpi. Pospite seckanim vlašcem i po želji poslužite uz ljuti sos.
Šampinjoni sa belim vinom
Sastojci: 250 g šampinjona, 2 kašike margarina, manja glavica crnog luka, kašika brašna, 2 dl belog vina, čen belog luka, so, biber, peršunov list Foto: Shutterstock
Priprema: Sitno iseckan crni luk i na listiće iseckane šampinjone prodinstajte na margarinu. Dodajte brašno, nalijte sa 2 l vode i kuvajte dok šampinjoni ne omekšaju. Zalijte vinom, pospite seckanim belim lukom i iseckanim peršunovim lišćem.
Gurmanska riblja čorba
Sastojci: 1,5 kg ribe - kečiga, šaran, mrena, deverika, 1,5 l vode, 2 glavice crnog luka, 2 kašičice ljute tucane paprike, 250 ml paradajz pirea, 2 kašike sirćeta, suva crvena paprika, so Foto: Shutterstock
Priprema: Ribu očistite (sa kečige skinite bodlje sa strane), zasecite sve do kičme na svaka tri milimetra (kako bi se sve kosti usitnile) i isecite na komade. U lonac stavite sitno iseckani luk, ljutu tucanu papriku i vodu da luk ogrezne i kuvajte dok ne omekša. Dodajte ribu, dolijte vodu i dodajte paradajz pire, pa kuvajte oko 30 minuta. Čim počne da vri, dodajte sirće da se riba ne raskuva, a kada počne da ključa, možete dodati suvu papriku. Posolite prema ukusu. Napomena: čorba se ne meša, samo se protrese sud nekoliko puta.
Krem čorba s bosiljkom
Sastojci: kašika maslinovog ulja, crveni luk, celer, 3 čena belog luka, so, biber, 2 kašike paste od paradajza, oko 3 šolje seckanog paradajza ili pelata, pola šolje seckanog svežeg bosiljka, 6 šolja povrtnog bujona, pola kašičice sode bikarbone, majčina dušica Foto: Shutterstock
Priprema: Na maslinovom ulju dinstajte iseckani crveni luk, celer i beli luk. Dodajte paradajz pastu, seckani paradajz, so, biber i ostale sastojke. Poklopite i kuvajte oko 15 minuta. Čorbu možete smiksati štapnim mikserom direktno u šerpi kako bi bila gušća i homogena. Pospite s još malo seckanog bosiljka i servirajte toplo.
Karfiol sa bademima
Sastojci: 0, 5 kg karfiola, glavica crvenog luka ili beli deo praziluka, 2 čena belog luka, manja šargarepa, pola tikvice, 50 ml maslinovog ulja, so, beli biber, 900 ml tople vode, 7-8 sirovih badema, sok od limuna po želji, peršunov list Foto: Shutterstock
Način pripreme: Izdinstajte sitno seckani crveni luk ili praziluk, dodajte seckanu šargarepu i dinstajte dok ne omekša. Dodajte beli luk i usitnjen karfiol i nalijte toplom vodom da ogrezne.
Kuvajte petnaestak minuta, pa pred kraj dodajte krupno seckanu tikvicu i isključite ringlu. Ostaviti poklopljeno 7-8 minuta. Sklonite sa ringle i štapnim mikserom ispasirajte povrće da se dobije homogena i svilenkasta struktura. Začinite prema ukusu i servirajte toplo (čorba se može poslužiti i hladna), uz dodatak par kapi limunovog soka i seckanih badema. Bademi mogu poslužiti kao dekoracija, uz dodatak peršunovog lista.
Proteinska čili čorba
Sastojci: kašika maslinovog ulja, 8 čena belog luka, crveni luk, crvena paprika, zelena ljuta papričica, so, biber, kašičica kajenskog bibera, 2 kašičice čilija ili ljute paprike, kašika mlevenog kumina, 4-6 komada seckanog paradajza, oko 3 šolje pasiranog paradajza/pelata, 4 šolje povrtnog bujona, 2 šolje vode, 1,5 šolje kinoe, 3 šolje kuvanog pasulja različite vrste: crveni, pinto (meksički) i crni pasulj, šolja kuvanog kukuruza, kašika soka od limete, kašičica origana, kašičica korijandera Foto: Shutterstock
Priprema: Na maslinovom ulju propržite lagano beli i crveni luk. Dodajte seckanu papriku, ljutu papričicu, so, biber, začine i malo prodinstajte. Sipajte seckani i pasirani paradajz, dolijte povrtni bujon i vodu, a zatim pasulj i kinou. Kuvajte poklopljeno na umerenoj vatri 25 minuta. Nakon toga dodajte kuvani kukuruz, sok od limete, origano i sveži korijander i kuvajte još 5 minuta. Možete servirati s komadićima avokada.
Oslić sa prazilukom
Sastojci: 4 struka praziluka iseckana na komade dužine 1 cm, 1 kg krompira, 2 čena zgnječenog belog luka, 300 g fileta oslića, maslinovo ulje, so i biber Foto: Shutterstock
Priprema: Krompir operite, oljuštite i iseckajte na kocke. U šerpi zagrejte 2-3 kašike ulja na srednjoj temperaturi, pa dodajte praziluk i beli luk i izdinstajte 3-5 minuta. Potom dodajte krompir iseckan na kocke, prelijte vodom i zagrejte do ključanja. Kada čorba proključa, dodajte komadiće oslića i kuvajte na umerenoj temperaturi oko 30 minuta. Na kraju posolite i pobiberite po želji i poslužite uz tostiran hleb.
Kiseli kupus sa pečurkama
Sastojci: 1 l rasola, 500 g kiselog kupusa, 100 g svežih pečurki, 2 glavice crnog luka, 2 krompira, šargarepa, koren peršuna, 3 lovorova lista, glavica belog luka, 2 kašike suve koprive, 5 zrna bibera, 3 suve paprike Foto: Shutterstock
Priprema: U litru rasola kuvajte kupus i sve sastojke sitno isečene dok ne omekšaju, pa dodajte suve paprike i beli luk. Ne bi trebalo da se soli, ali ukoliko vam je neslano, posolite po ukusu. Skuvanu čorbu zapržite razmućenim brašnom u hladnoj vodi.
Gusta supa od tikvica
Sastojci: 5 manjih tikvica, 5 manjih krastavaca, 3 glavice crnog luka, 3 plava patlidžana, 4 kisele jabuke, 120 g margarina, kašika začina od povrća, šoljica pirinča, peršunov list, so, biber
Priprema: Oljuštite i iseckajte na sitne kockice tikvice, jabuke, krastavac i patlidžan. Na zagrejanom margarinu propržite sitno iseckani crni luk, pa kad dobro porumeni, dodajte pripremljeno povrće i dinstajte dok ne omekša. Vodu dodajte po potrebi. Povrće potom propasirajte, dodajte prethodno skuvani pirinač, kašiku začina od povrća, soli i bibera po ukusu. Pospite sitno iseckanim peršunom.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Danica Vučenić, udarna pesnica tajkunske, antisrpske televizije N1 koja već duže od godinu dana otvoreno podržava rušenje Srbije na ulicama, sada je u programu uživo patosirala blokadere.
26.12.2025
19:54
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće u subotu, 27. decembra polaganju kamena temeljca za izgradnju novog objekta Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Srbije, saopštila je danas Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.
26.12.2025
18:06
Predsednik Republike Srbije razgovaraće sa ambasadorom Ruske Federacije.
26.12.2025
17:38
Član Predsedništva Srpske napredne stranke (SNS) i poslanik Nebojša Bakarec objavio je novu kolumnu s naslovom "Zlokobni antisemitizam blokaderskih plenuma, ZLF i SDA!" koju prenosimo u celosti.
26.12.2025
17:48
Predsednik Visokog saveta tužilaštva (VST) Branko Stmenković ponovo je danas prekršio zakon o VST tako što je bez održavanja sednice Saveta na kojoj bi članovi imali mogućnost diskusije i rasprave, odlučio da sam odbije prigovore izjavljene povodom tužilačkih izbora i sam donese odbijajuća rešenja, saznaje Informer.
26.12.2025
16:07
Popodnevni špic paralisao je Beograd!
26.12.2025
16:44
Ministarstvo unutrašnjih poslova apelovalo je na građane da budu odgovorni i ne koriste petarde i drugu pirotehniku tokom praznika, kako zbog opasnih posledica, tako i zbog zakonskih kazni.
26.12.2025
16:00
Jelena Vuković (8), učenica drugog razreda Osnovne škole "Danilo Kiš", osvojila je 3. mesto u kategoriji likovnih radova na konkursu Centra za promociju zdravlja Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".
26.12.2025
15:00
Pihtije su danas neizostavni deo praznične trpeze i bogatih menija u restoranima, pa zato i ne čudi što uoči praznika porcija od 300 - 400 grama, verovali ili ne, košta čak 900 dinara.
26.12.2025
14:30
Na deonici zlatiborske magistrale, u ataru sela Draglica, večeras je došlo do saobraćajne nezgode, u kojoj su, prema našim saznanjima, učestvovala dva automobila.
26.12.2025
19:08
Pripadnici policijske stanice Voždovac uhapsili su juče D.G. (42) zbog sumnje da je u javnom prevozu polno uznemiravao i fizički maltretirao dve devojke.
26.12.2025
18:56
U Ulici Gospodara Vučića oko 15.30 sati došlo je do lančanog sudara u kojem je prema nezvaničnim saznanjima povređeno više osoba.
26.12.2025
16:18
Goran L. (46) je, tri dana pre nego što je ubijen na brutalan i jeziv način u Savinom selu u Vrbasu, na svom Fejsbuk profilu objavio da ima "problem" sa nekim osobama, kao i da će to da reši.
26.12.2025
13:13
Policijskom službeniku Policijske uprave Novi Pazar, I.M., određen je pritvor do 30 dana, potvrđeno je iz izvora bliskih istrazi. Pritvor do 30 dana određen je i S.P. iz Beograda, koji se sumnjiči da je direktno učestvovao u oružanoj pljački zlatarske radnje u centru Novog Pazara.
26.12.2025
19:36
Grčka ne predstavlja pretnju nijednoj državi, ali će odlučno braniti svoja suverena prava, izjavio je grčki ministar odbrane Nikos Dendias povodom optužbi Ankare u vezi sa tenzijama u vazdušnom prostoru nad Egejskim morem i u regionu Istočnog Mediterana, prenose grčki mediji.
26.12.2025
19:30
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da bi „mnogo toga moglo biti odlučeno pre Nove godine“, dok se ubrzavaju diplomatski napori za okončanje rata u Ukrajini.
26.12.2025
19:00
Video koji kruži društvenim mrežama navodno prikazuje ruske vojnike kako zauzimaju komandno-posmatrački punkt jedne ukrajinske jedinice u samom centru Huljajpolja, u Zaporoškoj oblasti.
26.12.2025
18:30
"Rosatom" proizveo nuklearno gorivo za najmoćniji atomski ledolomac na svetu „Rusija“ (projekat „Lider“)
26.12.2025
18:07
Republikanci u američkom Kongresu su tokom 2025. godine poništili rekordan broj saveznih propisa usvojenih za vreme mandata bivšeg predsednika SAD Džoa Bajdena, koristeći Zakon o kongresnoj reviziji (CRA).
26.12.2025
17:40
Pesma "Snowman" australijske pevačice Sije preuzela je prvo mesto na Spotifajevoj listi najstrimovanijih sezonskih pesama.
26.12.2025
15:45
U domaće bioskope uskoro stiže film "Marty Supreme" u kojoj glavnu ulogu igra glumac Timoti Šalame.
26.12.2025
15:01
Diskusija o seriji "Tvrđava" održana je juče, a u razgovoru su učestvovali autori i saradnici jednog od najzapaženijih domaćih televizijskih ostvarenja.
26.12.2025
13:40
Sinoć je na Prvom programu RTS emitovana 47. epizoda serije "Selo gori, a baba se češlja", a u jednoj od scena glumica Ana Sakić potpuno se obnažila.
26.12.2025
10:30
Starija sestra Milice Todorović sa kojom pet godina nije govorila danas slavi rođendan, a pevačica joj se obvratila emotivnim rečima.
26.12.2025
19:27
Glumica i ćerka Gordane Bjelice, Teodora Bjelica u blagoslovenom je stanju, a ranije je otvoreno govorila o teškom detinjstvu i odrastanju bez oca.
26.12.2025
18:37
Rijaliti učesnik Lepi Mića doživeo je pomračenje zbog neznanja Aneli Ahmić o Titaniku, koja ga je neverovatnim pitanjima ostavila bez teksta.
26.12.2025
17:26
Starleta i influenserka Ava Karabatić ponovo je u centru pažnje, ali ovog puta zbog neočekivane digitalne greške.
26.12.2025
16:45
Pevač Boban Rajović biće deo nove sezone serije "Ubice mog oca" a, kako kaže, profesionalno će odraditi svoj deo posla i neće mu biti problem ni da se obnaži pred kamerama.
26.12.2025
16:07
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar