ZALOGAJČIĆI ZA SVA ČULA! Napravite neodoljive NOVOGODIŠNJE KANAPEE!
Podeli vest
Ne postoji jedan originalni recept za kanapee, postoje samo varijacije ukusa koje se idealno kombinuju, a uz ove sitne delikatese potrebno je samo još i dobro raspoloženje
Kanapei ili kanape sendviči su po pravilu minijaturne kreacije od različitih namirnica, a kao stvoreni su za slavlja i zabave svake vrste. Ime im potiče od francuske reči canapé, što znači sofa, jer su se u prošlosti tradicionalno posluživali u sobama za primanje gostiju, pre služenja večere u glavnoj prostoriji, odnosno trpezariji. Jedino pravilo koje se poštuje pri kreiranju kanapea je veličina, jer ova magija treba da stane u jedan zalogaj.
Džejmi Oliver otkriva poseban trik za pečeno pile. Kaže da će najsočnije biti ako ga stavite u mleko, verovali ili ne. Poznati kuvar tvrdi da će mlečne masti da omekšaju meso i učine da postane sočnije nego što ste uopšte mogli da zamislite
Sve vrste kanapea imaju bazu. U zavisnosti od ukusa, možete iskoristiti razne vrste hleba, tosta, krekera, ukusnih peciva, lisnatog testa... Oblik baze je uglavnom kružnog oblika zbog lakšeg slaganja slojeva namirnica, mada, u zavisnosti od raspoloživog vremena i kreativnosti, možete da oblikujete i prstenove, kvadratiće, trake ili trouglove.
Foto: Shutterstock
Na bazu se nadovezuju različiti namazi, povrtni ili sirni, paštete, mesne ili riblje, aromatizovani puter, u luksuznijoj varijanti kavijar. Potom sledi parče mesa (šunka, pršuta, kobasica, tunjevina, losos), sir ili povrće (ili sve zajedno) i začinsko bilje za finale. Budući da se često služe za vreme koktela, poželjno je da budu slani ili dobro začinjeni.
Ne postoji jedan originalni recept za kanapee, postoje samo varijacije ukusa koje se idealno kombinuju, a uz ove sitne delikatese potrebno je samo još i dobro raspoloženje!
RECEPTI:
Sa feta-sirom i medom
Sir usitnite viljuškom i nanesite na prepečeni hleb. Stavite u rernu na par minuta, izvadite i nakapajte medom. Pospite listićima majčine dušice ili vlašcem.
Krekeri s grožđem i sirom
Sir (trapist, kačkavalj) isecite na kockice ili trouglove i stavite na krekere. Na svaki komad sira stavite po zrno grožđa ili maslinu i učvrstite čačkalicom.
Pomešajte grčki jogurt, kari u prahu i sok od limete. Krastavac isecite na tanke šnite, stavite na radnu ploču, obrišite ih malo papirnim ubrusom i premažite pripremljenim namazom u tankom sloju. Pospite iseckanim korijanderom ili peršunom, preko složite parče šunke ili lososa i potom zarolajte. Učvrstite čačkalicom. Bitno je da ne stavljate previša fila, jer će vam rolnice biti "neuredne".
Plavi sir, kruška, med i orasi
Na prepečeni hleb namažite plavi buđavi sir, povrh složite kriškicu kruške, pospite orasima i pokapajte medom.
Mini kapreze
Prepečeni hleb natrljajte belim lukom, stavite mocarelu, čeri paradajz, bosiljak, malo maslinovog ulja, so i biber.
Avokado tost na tri načina
Osnova je ista - integralni hleb i avokado začinjen sa malo soli i bibera, nekim začinskim biljem i čilijem. Uz to dodajte a) sušeni (ili sveži) paradajz i začinsko bilje, b) pečenu, izmrvljenu pančetu i začinsko bilje, c) izmrvljeni feta-sir, čili i vlašac.
Urmama izvadite koštice. Krem sir izmešajte s plavim sirom i napunite urme. Usitnite kratko prepečene lešnike i pospite preko sira i ukrasite seckanim vlašcem.
Foto: Shutterstock
Pečena bundeva i žalfija
U malu tepsiju/pleh stavite pek papir i na njega složite kockice bundeve. Zalijte s malo maslinovog ulja, posolite i pobiberite, pospite muškatnim oraščićem i kuminom. Prepečeni hleb natrljajte belim lukom, namažite sirom i složite kockice bundeve. U tiganju nakratko ispržite listove žalfije i stavite na vrh. Napomena: možete koristiti kozji sir sa začinskim biljem ili rikotu u koju ste stavili malo kore od limuna i majčinu dušicu.
Na jakoj vatri u tiganju na vrlo malo putera propržite pečurke, dodajte belo ili crveno vino i seckani peršun i majčinu dušicu, soli i bibera. Složite ih na prepečeni hleb sa sirom (rikota, kozji) ili bez sira i ukrasite listovima peršuna.
Bri sa pršutom i maslinama
Na prepečeni baget stavite krišku sira, pa komadić tanko sečene pršute i u nju stavite maslinu.
Tost sa tikvicama
Tikvice vrlo kratko prodinstajte na malo maslinovog ulja, dodajte sitno naseckani čili, so, biber i listove peršuna. Stavite na prepečeni hleb koji ste prethodno natrljali belim lukom.
Avokado zdrobite viljuškom, nakapajte sokom limete, pobiberite i posolite. Dodati mu naseckani paradajz, crveni luk i sve dobro promešajte. Smesom premažite hlepčiće.
Plavi sir sa voćem
Kako su plavi sirevi uglavnom "oštri" i slani, odlični su u kombinaciji sa slatkim voćem. Dakle, sve što vam je potrebno su prepečen hleb, gorgonzola ili neki drugi plavi sir i sveže smokve, ananas i ostalo voće.
Sir iskidajte rukama i složite na prepečen, nauljen i belim lukom natrljan hleb. Preko sira stavite sitno naseckanu ljutu papričicu, posolite s krupnom morskom solju i sveže mlevenim biberom, pospite naseckanim listovima bosiljka i prelijte s par kapi maslinovog ulja.
Bruskete sa balzamikom
U činiji izmešajte iseckane paradajz i crveni luk, zgnječeni beli luk, maslinovo ulje, so i biber, aćeto balzamiko i bosiljak. Sve izmešajte i ostavite da odstoji oko 15 minuta. Na prepečeni hleb složite salatu od paradajza. Na vrh dodajte par kapi balzamika.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Džejmi Oliver otkriva poseban trik za pečeno pile. Kaže da će najsočnije biti ako ga stavite u mleko, verovali ili ne. Poznati kuvar tvrdi da će mlečne masti da omekšaju meso i učine da postane sočnije nego što ste uopšte mogli da zamislite
Blokaderski novinar iz Novog Sada, Žarko Bogosavljević, koji je mesecima unazad sa svojim istomišljenicima učestvovao u rušenju Srbije, juče je u srcu tog grada doživeo fijasko kakav nije mogao ni da sanja.
Ruska svemirska agencija Roskosmos potvrdila je planove za izgradnju elektrane na Mesecu do 2036. godine, čime Moskva jasno pokazuje ambiciju da pređe sa simboličnih misija na trajno i dugoročno prisustvo na Zemljinom prirodnom satelitu.
Informer je došao do prepiski blokadera iz viber grupe "Zbor Južni Telep" po kojima se vidi da su se zgubidani iz Novog Sada potpuno raspali, a u kojoj meri su zaratili i koliko se međusobno ne podnose svedoče optužbe za prevare, zloupotrebe, laži...
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je na brutalan način odgovorio blokaderskom profesoru s Fakulteta političkih nauka (FPN) Marka Vujića, koji je na tajkunskoj N1 izjavio kako će vlast biti promenjena tek kad poumiru svi penzioneri koji podržavaju aktuelnog šefa države.
Lider naprednjaka i svetnik predsednika za regionalna pitanja zahvalio se svim učesnicima donatorske večeri “S ljubavlju hrabrim srcima“ na pomoći u osnivanju i opremanju centara za specijalističke socijalne usluge za decu i omladinu sa smetnjama u razvoju u Banjaluci, Derventi i Foči.
U kasarni "Banjica" u Beogradu održana je ceremonija polaganja kamena temeljca za izgradnju novog objekta Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Srbije, na kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Savremeni energetski sektor nalazi se pred značajnim izazovima, koji podrazumevaju istovremeno obezbeđivanje stabilnog snabdevanja energijom, smanjenje negativnog uticaja na životnu sredinu i usklađivanje sa principima održivog razvoja.
U vreme društvenih mreža i interneta kada je, čini se nikad lakše baviti se novinastvom, još uvek ima pojedinica koji čuvaju stari duh i šmek profesije.
Teška tragedija dogodila se u četvrtak u 16 časova u Petrovcu na Mlavi kada je pod ruševinama sopstvenog plafona, palog zbog požara koji je izbio, stradao muškarac (38).
Veštačenje "fijat pande" kojom su, kako se sumnja, Dejan Dragijević i Srđan Janković udarili Danku Ilić u Banjskom polju, ključni je nalaz koji bi mogao da potvrdi ili opovrgne sumnje istražitelja i upravo on koči dalju istragu.
Rusija neće diskutovati o teritorijalnom pitanju sa Vladimirom Zelenskim, izjavio je penzionisani američki vojni oficir Danijel Dejvis na svom Jutjub kanalu.
Predsednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen pridružiće se danas telefonskom razgovoru sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, američkim predsednikom Donaldom Trampom i drugim evropskim liderima, rekao je portparol EK za Rojters.
Vulkan Etna na ostrvu Sicilija pokazao je obnovljene znake aktivnosti, izbacujući usijani materijal i manje količine pepela iz severoistočnog kratera, saopštio je italijanski Nacionalni institut za geofiziku i vulkanologiju (INGV).
Komandant Ruskog dobrovoljačkog korpusa (RDK) Denis Kapustin ubijen je tokom borbene misije na frontu u Zaporožju, u noći između 26. i 27. decembra, saopštila je njegova jedinica. Prema prvim informacijama, Kapustin je stradao od posledica udara FPV drona.
Veliki Raša Popov, čovek koji je obeležio detinjstvo miliona, imao je jednu dirljivu porodičnu tajnu. Rođenog sina Bojana ceo život je oslovljavao sa "Oče", a pred samu smrt dočekao je da mu on ispuni poslednju želju.
Glumac Slaviša Čurović, koji u seriji Tvrđava tumači lik Cvareta, objavom na Instagramu sa svojom ćerkom Tijanom i "filmskom ćerkom", glumicom Darijom Vučko, simbolično je spojio privatni i ekranizovani svet.
Gostovanje pevačice Ariana Grande u američkoj emisiji "Saturday Night Live" izazvalo je burne reakcije zbog videa u kom glumi Kevina u parodiji omiljenog božićnog filma "Sam u kući".
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar