• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

Izvor: mondo.rs/informer.rs

06.01.2020

11:35

TRADICIONALNI RECEPT ZA BOŽIĆNU ČESNICU, ali onaj 'starinski', bez kvasca!

Recepti

TRADICIONALNI RECEPT ZA BOŽIĆNU ČESNICU, ali onaj 'starinski', bez kvasca!

Podeli vest

Prema narodnim običajima, česinca je bela pogača umešena od pšeničnog brašna, bez kvasca. Spada, kao i slavski kolač, u hlebne ili beskrvne žrtve. Isprobajte ovaj recept za beskvasnu česnicu...

Sastojci:

1 kg belog brašna

1/2 litre mleka

2 žumanca

KAKAV JE OBIČAJ - Ko treba da mesi česnicu za Božić?

100 g masti, putera ili margarina

šećer

so

Foto: Shutterstock

Priprema:

Prosejte brašno, a mleko zagrejte da bude mlako i dodajte kašičicu šećera i dve kašičice soli, i promešajte da se istope. U brašno dodati istopljenu mast (puter ili margarin) i žumanca, dodati mleko, i mešati varjačom, a kad se zgusne, mesiti rukama petnaestak minuta, ili dok ne dobijete glatko testo.

BOGATA PRAZNIČNA TRPEZA - Šta spremiti na BADNJI DAN, a šta za božićni ručak (posno i mrsno)

Novčić operite pa ga prokuvajte, da se dezinfikuje, a zatim ga stavite u testo. Testo se onda premesi još jednom, da se parica ne bi videla.

Za pečenje vam treba okrugao, dublji pleh, u koji možete staviti papir za pečenje, a zatim ivice i dno malo premažite mašću ili margarinom. Testo oblikujte u loptu, i spustite u tepsiju, pa ostavite da naraste oko pola sata na toplom.

S*KS TOKOM POSTA - DA ILI NE?! Jedno od NAJČEŠĆIH PITANJA, evo šta kažu teolozi! A POLJUPCI...

Ako želite da ukrasite česnicu, odvojite malo testa od kojeg ćete napraviti pletenice za ivicu pogače. Rernu zagrejte na 200 stepeni, pa česnicu pecite oko 50 minuta, ili dok lepo ne porumeni. Pečenu česnicu pokrijte vlažnom krpom da malo omekša.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Tagovi:

Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Ne propustite novu epizodu emisije "Na merama" - U subotu od 20h ulazimo u trag i nedodirljivima!
Live TV

Ne propustite novu epizodu emisije "Na merama" - U subotu od 20h ulazimo u trag i nedodirljivima!

Prošle sedmice u popularnoj Informerovoj TV emisiji "Na merama" mogli ste, između ostalog, da vidite, kako biznismen iz Ratkova Branko Babić sa Draganom J. Vučićevićem dogovara kupovinu medija Junajted grupe, šta na pijaci pazari ministarka Milica Đurđević Stamenkovski, kakve turustičke aranžmane merka poslanica-blokaderka Biljana Đorđević, gde penzionerske dane provodi nekadašnji lider SPO-a Vuk Drašković…

05.12.2025

10:57

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set