DORUČAK ZA ODVAŽNE: Neobične penaste krofne, pržene i pečene! (VIDEO)
Krofne za doručak? Zašto da ne...
23.06.2020
08:30
Sačuvajte slatku svežinu trešanja, višanja i marelica, koje su upravo na vrhuncu sezone za zimske dane, jer ukusni domaći džemovi, želei, kompoti, sirupi, slatka i marmelade nisu samo deo tradicije već i način da tokom hladnih dana unesete koji vitamin više. Domaće, neprskano voće najbolja je baza za ove poslastice, pa je uvek bolje svratiti do pijace nego kupovati voće u prodavnici, savetuju iskusne domaćice. Priprema zimnice nije komplikovana, ali važno je pridržavati se određenih pravila.
Foto: Shutterstock
Ako tegle punite vrelim sadržajem, dovoljno ih je pre punjenja oprati. U ostalim slučajevima ih pre punjenja sterilišite. Operite ih i stavite u veliku posudu, napunite je vodom i stavite da vri oko pet minuta. Sklonite ih sa šporeta, a pre punjenja ostavite da se ocede.
Svi sastojci koje koristite za zimnicu moraju da budu potpuno sveži. Najbolji specijaliteti pripremaju se od zrelog (ne prezrelog) voća, a upravo zbog slatkoće ploda pri kuvanju možete da smanjite količina šećera. Voće treba dobro oprati, a ono oštećeno na bilo koji način odstraniti.
*Savet plus: Kako biste proverili da li su džem i žele dovoljno kuvani, na hladan tanjir stavite kašičicu voćne smese. Ako se stisne, kuvanje je završeno. Ako je retko, nastavite da kuvate.
Kako bi se sprečio rizik od kvarenja, zimnicu pasterizujte, odnosno termički obradite na temperaturi do 100 stepeni.
Foto: Shutterstock
Na dno velike šerpe stavite kuhinjsku krpu, na krpu poređajte napunjene i zatvorene tegle tako da se međusobno ne dodiruju, nalijte vodu do onog dela do kojeg su tegle napunjene, šerpu zatim stavite na vatru i zagrevajte do vrenja, pa smanjite vatru i istiha krčkajte (tako da voda ne vri) 15-20 minuta. Sklonite tegle sa vatre, ušuškajte ih u peškir ili ćebe i ostavite da se hlade 12 sati.
Drugi, jednostavniji način jeste da ih ubacite u rernu, zagrejete je na 100 stepeni, ostavite ih da se pasterizuju 15-20 minuta, a potom pokrijete i ostavite da se hlade 12 sati.
Osim drugog voća, poseban ukus daće i začini poput kardamoma, cimeta ili vanile, dok umesto šećera možete dodati med, urme ili javorov sirup. Kod likera treba paziti koju ćete rakiju odabrati, domaća komovica je uvek odličan izbor, a uz dodatak začina poput đumbira i karanfilića biće pitkiji i još zdraviji.
Foto: Shutterstock
Zdrava marmelada od trešanja
Sastojci: 1 kg trešanja (očišćenih), sok limuna (3-4 kašike), oko 600-700 g običnog ili smeđeg šećera (smanjite količinu ako su trešnje dovoljno slatke), kesica želatina (25 g), njega ne morate da stavljate ukoliko želite da kuvate oko sat vremena, ali on ubrzava kuvanje i tako donekle možete da sačuvate vitamine u voću. Foto: Shutterstock
Priprema: Opranim i očišćenim trešnjama odstranite koštice, pospite ih šećerom (polovinom od predviđene količine) i ostavite 2-3 sata neka odleže (ili preko noći). Dodajte sok limuna, stavite da se kuvaju i dodajte želatin promešan sa 2 kašike šećera. Mešajte i dodajte ostatak šećera. Štapnim mikserom malo prođite po trešnjama da se usitne (ali ne previše). Stalno mešajte i skidajte penu. Kuvajte 3-4 minuta i sipajte u sterilisane tegle.
Pekmez sa cimetom i vanilom
Sastojci: pola kg trešanja, 200 g šećera, limun, štapić cimeta, pola mahune vanile.
Priprema: Trešnje operite, izvadite im koštice i isecite ih na pola ili na četvrtinu. Pomešajte ih u činiji sa šećerom, poklopite i ostavite 12 sati u frižideru. Povremeno promešajte. Nakon što su odstajale, procedite ih i kuvajte u dubljoj posudi dvadesetak minuta, dok ne počne da se karamelizuje. Oljuštite limun (spoljnji žuti deo), mahunu vanile isecite na pola i tupom stranom noža sastružite semenke i dodajte ih trešnjama. Iscedite sok iz limuna i dodajte ga trešnjama, a koru limuna, štapić cimeta i mahunu vanile stavite u komad čiste gaze i zavežite da dobijete paketić. Dodajte sad trešnje i paketić u lonac sa sokom i kuvajte 10 minuta povremeno mešajući. Izvadite paketić i dobro ga pritisnite kašikom uz ivicu posude da ocedite što više soka. Kuvajte još pet minuta, sklonite s vatre i sipajte u tople sterilisane tegle.
Foto: Shutterstock
Liker od višanja
Sastojci: 500 g zrelih višanja, 1 l domaće rakije po izboru, 500 g meda. Foto: Shutterstock
Priprema: Zrele višnje očistite od peteljki, pa ih dobro operite, zatim ih sipajte u veću teglu (recimo, onu od 3 kg) pa preko njih sipajte med i preko svega toga rakiju. Teglu zatvorite i stavite na sunčano mesto punih 40 dana. S vremena na vreme promućkajte sadržaj tegle. Nakon 40 dana procedite rakiju u odgovarajuću staklenu flašu a višnje nemojte da bacite. Možete da ih očistite od koštica i koristite za kolače ili da ih jednostavno prelijete sa crnom čokoladom i poslužite gostima dobro rashlađene. Ukoliko želite, višnje možete i da ostavite u likeru i da ih dve-tri stavite u čašu u kojoj poslužite liker.
Ćilibarsko slatko
Sastojci: 1 kg belih (ili ako ne nađete običnih) trešanja očišćenih od koštica, 1,2 kg šećera, 400 ml vode, pola kašičice cimeta, zvezdasti anis, limun, sok od pola limuna.
Priprema: Trešnje je najbolje očistiti pomoću mašine za vađenje koštica, odnosno tako da ostanu cele. U većoj šerpi pomešajte šećer i vodu i kuvajte desetak minuta dok ne dobijete gust sirup. Nakon osam minuta proveravajte tako što ćete malo sipati na ohlađen tanjirić. Ako se stvori gusta kapljica, gotov je. U gust sirup ubacite sok od pola limuna, začine, limun isečen na tanke kolutove i trešnje. Lagano promešajte, pa nemojte više mešati. Pojačajte temperaturu na šporetu i kuvajte slatko uz povremeno treskanje šerpe i skidanje pene sa površine 40-50 minuta. Pred kraj proveravajte gustinu. Gotovo slatko sklonite sa šporeta, pokrijte vlažnom krpom i ostavite da se ohladi. Pokupite penu sa površine. U potpunosti ohlađeno slatko sipajte u čiste i sterilisane tegle, pa ga zatvorite.
Kompot miks
Sastojci: 2 kg mešanog voća po želji, višanja, trešanja, marelica, 4 kašike šećera, voda, začini po želji (cimet, vanilla). Foto: Shutterstock
Priprema: Trešnje, višnje i marele operite, stavite u teglu, dodajte šećer i začine po želji i nalijte prokuvanom, pa ohlađenom vodom. Dobro zatvorite metalnim poklopcem i stavite u hladnu rernu. Rernu uključite na 90 stepeni, podesite tajmer na 90 minuta i uključite oba grejača. Kad se rerna isključi, ostavite u njoj tegle do sledećeg dana da se ohlade, ne dirajući ih.
Sok od višanja bez kuvanja
Sastojci: 3 kg višanja, 3 l vode, šećera prema izmerenoj količini soka od višanja, sok limuna.
Priprema: Višnje operite, očistite od koštica i izgnječite ih. Dodajte sok limuna i vodu, sve pomešajte i ostavite u frižideru 24 sata. Drugi dan sve procedite i izmerite dobijeni sok. Na svaki litar soka dodajte kilogram šećera. Sve promešajte varjačom, najbolje drvenom, dok se šećer ne otopi, i sipajte u flaše.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Na antisrpskoj televiziji "N1" izrečena je šokantna i duboko uznemirujuća tvrdnja koja je izazvala burne reakcije u javnosti.
26.12.2025
12:26
Predsednica Skupštine Ana Brnabić poručič je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić kriv jer je medijalna zarada sada duplo veća nego što je bila prosečna zarada pre 11 godina.
26.12.2025
14:38
Kurtijevi kandidati, odnosno Srbi-izdajnici su kockari, propaliteti i raspikuće, takve ljude nude kao kanddate za poslanike našem narodu na Kosovu i Metohiji.
26.12.2025
12:58
Profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu Milan Petričković izjavio je danas da je akcija studenata u blokadi pod nazivom "Raspiši pobedu", u kojoj će se skupljati potpisi za izbore, jedna vrsta animacije potencijalnog biračkog tela, da se kaže da još ta blokaderska opcija živi i postoji kako se ljudi ne bi opustili.
26.12.2025
12:56
Elektronska sednica Visokog saveta tužilaštva koju je nezakonito zakazao predsednik Saveta Branko Stamenković ostala je danas bez kvoruma za usvajanje dnevnog reda, pa samim tim i za odlučivanje o podnetim progovorima na tužilačke izbore, saznaje Informer.
26.12.2025
12:38
U Petrovcu na Mlavi u neposrednoj blizini centra grada mogu da vas dočekaju i krupne zverke, ali stvarno
26.12.2025
14:00
Grip hara Srbijom, a iz nedelje u nedelju, drastično raste broj zaraženih, upozoravaju iz Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut". Stoga lekari apeluju na građane da poštuju savete lekara i izbegavaju velike skupove.
26.12.2025
13:00
Uoči novogodišnjih praznika i priprema za najluđu noć, devojke u želji da imaju preplanuli ten preteruju sa odlaskom u solarijum, upozoravaju stručnjaci!
26.12.2025
11:00
Obeležavajući svoj 65 rođendan, pod sloganom “65 godina mladi”, Udruženje za tržišne komunikacije Srbije proglasilo je pobednike ovogodišnjeg konkursa.
26.12.2025
10:32
Goran L. (46) je, tri dana pre nego što je ubijen na brutalan i jeziv način u Savinom selu u Vrbasu, na svom Fejsbuk profilu objavio da ima "problem" sa nekim osobama, kao i da će to da reši.
26.12.2025
13:13
Više javno tužilaštvo u Novom Sadu obaveštava javnost da je u današnjoj akciji razbijena kriminalna grupa od 35 pripadnika.
26.12.2025
12:19
Teška saobraćajna nesreća dogodila se danas na putu od Kovina ka Smederevu, a strahuje se da ima poginulih.
26.12.2025
10:56
Noćas, u kasnim satima, ispred restorana „Tron“ došlo je do ozbiljnog incidenta u kojem je povređen vlasnik restorana D.A.
26.12.2025
11:41
Dve osobe uhapšene su zbog ubistva u Savinom selu kod Vrbasa.
26.12.2025
11:07
Sever Izraela - Dve osobe su poginule, a dve su povređene u, kako se veruje, terorističkom napadu na severu Izraela, saopštila je vojska (IDF). Osumnjičeni je ilegalno ušao na teritoriju Izraela i napao civile na tri različite lokacije.
26.12.2025
14:06
Islamistički influenseri na društvenim mrežama pozivali su na bojkot božićnih praznika pa su savetovali muslimane da ne posećuju božićne vašare u Austriji.
26.12.2025
13:40
Ukrajinski migranti, optuženi za zločine u Sjedinjenim Američkim Državama, našli su se na vrhu liste kriminalaca iz postsovjetskih zemalja, pokazuju podaci američkog Ministarstva za unutrašnju bezbednost u koje je Sputnjik imao uvid.
26.12.2025
13:10
Osam osoba prebačeno je u bolnice nakon što je muškarac danas nožem napao zaposlene u krugu fabrike kompanije Yokohama Rubber u gradu Mišima, u prefekturi Šizuoka, zapadno od Tokija.
26.12.2025
13:01
Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je danas da se dogovorio da održi sastanak sa predsednikom Sjedinjenih Američkih Država Donaldom Trampom u bliskoj budućnosti.
26.12.2025
12:40
Diskusija o seriji "Tvrđava" održana je juče, a u razgovoru su učestvovali autori i saradnici jednog od najzapaženijih domaćih televizijskih ostvarenja.
26.12.2025
13:40
Jedan od najvećih srpskih slikara 20. veka, Petar Lubarda imao je sa suprugom Verom, kojoj je sve dozvoljavao, toliko intiman odnos da su čak koristili šifrovani jezik.
26.12.2025
13:53
Božićna čestitka pevačice Dženifer Lopez izazvala je buru na mrežama jer su fanovi, pored velikog dijamantskog prstena i bujnog poprsja, primetili da je telefon kojim se fotografisala iskrivljen u fotošopu.
26.12.2025
12:05
Muzičar Džordž Majkl, autor hita "Last Christmas", umro je na Božić 2016. godine, baš na praznik o kome je napisao najlepšu pesmu svih vremena. Tri godine kasnije, na isti datum, umrla je i njegova sestra Melanija Panajotu.
26.12.2025
11:20
Pevačica Marija Šerifović ispričala je detalje nemilog događaja, kada je u restoranu napala devojka koja joj je povredila vratni pršljen.
26.12.2025
13:27
Glumica Teodroa Bjelica je u drugom stanju i očekuje svoje prvo dete.
26.12.2025
12:59
Samoprozvani "Bog obrva" Adam Adaktar isprozivao je svoju prijateljicu influenserku i vlasnicu modnog brenda Dijanu Radonjić, poznatiju kao Dijana Dilajn.
26.12.2025
12:21
Pevačica Goga Sekulić priznaje da je ne zanima luksuz, već samo emocija i da bi pre otišla u "stan na dan", nego u luksuzni aprtman.
26.12.2025
11:38
Pevačica Dijana Janković, poznatija kao Didi Džej, otkrila je kako sok može da pije isključivo iz Versaće čaše.
26.12.2025
11:20
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar