• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/N.L.

28.06.2020

14:27 >> 14:28

VREME JE ZA SLATKE TEGLE: Trešnje i višnje spakovane za zimu! (RECEPTI)

Recepti

VREME JE ZA SLATKE TEGLE: Trešnje i višnje spakovane za zimu! (RECEPTI)

Podeli vest

Domaće, neprskano voće najbolja je baza za ove poslastice, pa je uvek bolje svratiti do pijace nego kupovati voće u prodavnici, savetuju iskusne domaćice. Priprema zimnice nije komplikovana, ali važno je pridržavati se određenih pravila

Sačuvajte slatku svežinu trešanja, višanja i marelica, koje su upravo na vrhuncu sezone za zimske dane, jer ukusni domaći džemovi, želei, kompoti, sirupi, slatka i marmelade nisu samo deo tradicije već i način da tokom hladnih dana unesete koji vitamin više. Domaće, neprskano voće najbolja je baza za ove poslastice, pa je uvek bolje svratiti do pijace nego kupovati voće u prodavnici, savetuju iskusne domaćice. Priprema zimnice nije komplikovana, ali važno je pridržavati se određenih pravila.

VRELI I NEZASITI! Ovo su 4 najpromiskuitetnija znaka Zodijaka!

 

BRZI I UKUSNI LETNJI RUČAK: Piletina punjena rukolom, ljutim papričicama i fetom!

Foto: Shutterstock

Priprema tegli

Ako tegle punite vrelim sadržajem, dovoljno ih je pre punjenja oprati. U ostalim slučajevima ih pre punjenja sterilišite. Operite ih i stavite u veliku posudu, napunite je vodom i stavite da vri oko pet minuta. Sklonite ih sa šporeta, a pre punjenja ostavite da se ocede.

Zrelo i zdravo

Svi sastojci koje koristite za zimnicu moraju da budu potpuno sveži. Najbolji specijaliteti pripremaju se od zrelog (ne prezrelog) voća, a upravo zbog slatkoće ploda pri kuvanju možete da smanjite količina šećera. Voće treba dobro oprati, a ono oštećeno na bilo koji način odstraniti.

*Savet plus: Kako biste proverili da li su džem i žele dovoljno kuvani, na hladan tanjir stavite kašičicu voćne smese. Ako se stisne, kuvanje je završeno. Ako je retko, nastavite da kuvate.

Pasterizacija

Kako bi se sprečio rizik od kvarenja, zimnicu pasterizujte, odnosno termički obradite na temperaturi do 100 stepeni.

Foto: Shutterstock

Na dno velike šerpe stavite kuhinjsku krpu, na krpu poređajte napunjene i zatvorene tegle tako da se međusobno ne dodiruju, nalijte vodu do onog dela do kojeg su tegle napunjene, šerpu zatim stavite na vatru i zagrevajte do vrenja, pa smanjite vatru i istiha krčkajte (tako da voda ne vri) 15-20 minuta. Sklonite tegle sa vatre, ušuškajte ih u peškir ili ćebe i ostavite da se hlade 12 sati.

SAVRŠEN KOLAČ NA BRZAKA: Francuski tart sa voćem, OSVEŽAVA i SLADI!

Drugi, jednostavniji način jeste da ih ubacite u rernu, zagrejete je na 100 stepeni, ostavite ih da se pasterizuju 15-20 minuta, a potom pokrijete i ostavite da se hlade 12 sati.

Za bolji ukus

Osim drugog voća, poseban ukus daće i začini poput kardamoma, cimeta ili vanile, dok umesto šećera možete dodati med, urme ili javorov sirup. Kod likera treba paziti koju ćete rakiju odabrati, domaća komovica je uvek odličan izbor, a uz dodatak začina poput đumbira i karanfilića biće pitkiji i još zdraviji.

RECEPTI:

Foto: Shutterstock

Zdrava marmelada od trešanja

Sastojci: 1 kg trešanja (očišćenih), sok limuna (3-4 kašike), oko 600-700 g običnog ili smeđeg šećera (smanjite količinu ako su trešnje dovoljno slatke), kesica želatina (25 g), njega ne morate da stavljate ukoliko želite da kuvate oko sat vremena, ali on ubrzava kuvanje i tako donekle možete da sačuvate vitamine u voću.
Priprema:
Opranim i očišćenim trešnjama odstranite koštice, pospite ih šećerom (polovinom od predviđene količine) i ostavite 2-3 sata neka odleže (ili preko noći). Dodajte sok limuna, stavite da se kuvaju i dodajte želatin promešan sa 2 kašike šećera. Mešajte i dodajte ostatak šećera. Štapnim mikserom malo prođite po trešnjama da se usitne (ali ne previše). Stalno mešajte i skidajte penu. Kuvajte 3-4 minuta i sipajte u sterilisane tegle.

Foto: Shutterstock

Pekmez sa cimetom i vanilom

Sastojci: pola kg trešanja, 200 g šećera, limun, štapić cimeta, pola mahune vanile.
Priprema:
Trešnje operite, izvadite im koštice i isecite ih na pola ili na četvrtinu. Pomešajte ih u činiji sa šećerom, poklopite i ostavite 12 sati u frižideru. Povremeno promešajte. Nakon što su odstajale, procedite ih i kuvajte u dubljoj posudi dvadesetak minuta, dok ne počne da se karamelizuje. Oljuštite limun (spoljnji žuti deo), mahunu vanile isecite na pola i tupom stranom noža sastružite semenke i dodajte ih trešnjama. Iscedite sok iz limuna i dodajte ga trešnjama, a koru limuna, štapić cimeta i mahunu vanile stavite u komad čiste gaze i zavežite da dobijete paketić. Dodajte sad trešnje i paketić u lonac sa sokom i kuvajte 10 minuta povremeno mešajući. Izvadite paketić i dobro ga pritisnite kašikom uz ivicu posude da ocedite što više soka. Kuvajte još pet minuta, sklonite s vatre i sipajte u tople sterilisane tegle.

STRAHUJETE DA NISTE ISKLJUČILI ŠPORET, ZAKLJUČALI KUĆU? Primenite ovaj genijalan trik!

Foto: Shutterstock

Liker od višanja

Sastojci: 500 g zrelih višanja, 1 l domaće rakije po izboru, 500 g meda.
Priprema:
Zrele višnje očistite od peteljki, pa ih dobro operite, zatim ih sipajte u veću teglu (recimo, onu od 3 kg) pa preko njih sipajte med i preko svega toga rakiju. Teglu zatvorite i stavite na sunčano mesto punih 40 dana. S vremena na vreme promućkajte sadržaj tegle. Nakon 40 dana procedite rakiju u odgovarajuću staklenu flašu a višnje nemojte da bacite. Možete da ih očistite od koštica i koristite za kolače ili da ih jednostavno prelijete sa crnom čokoladom i poslužite gostima dobro rashlađene. Ukoliko želite, višnje možete i da ostavite u likeru i da ih dve-tri stavite u čašu u kojoj poslužite liker.

Foto: Shutterstock

Ćilibarsko slatko

Sastojci: 1 kg belih (ili ako ne nađete običnih) trešanja očišćenih od koštica, 1,2 kg šećera, 400 ml vode, pola kašičice cimeta, zvezdasti anis, limun, sok od pola limuna.
Priprema:
Trešnje je najbolje očistiti pomoću mašine za vađenje koštica, odnosno tako da ostanu cele. U većoj šerpi pomešajte šećer i vodu i kuvajte desetak minuta dok ne dobijete gust sirup. Nakon osam minuta proveravajte tako što ćete malo sipati na ohlađen tanjirić. Ako se stvori gusta kapljica, gotov je. U gust sirup ubacite sok od pola limuna, začine, limun isečen na tanke kolutove i trešnje. Lagano promešajte, pa nemojte više mešati. Pojačajte temperaturu na šporetu i kuvajte slatko uz povremeno treskanje šerpe i skidanje pene sa površine 40-50 minuta. Pred kraj proveravajte gustinu. Gotovo slatko sklonite sa šporeta, pokrijte vlažnom krpom i ostavite da se ohladi. Pokupite penu sa površine. U potpunosti ohlađeno slatko sipajte u čiste i sterilisane tegle, pa ga zatvorite.

OSVEŽAVAJUĆA ČORBA od ZELENE SALATE, GOTOVA za 25 minuta! Da, dobro ste čuli!

Kompot miks

Sastojci: 2 kg mešanog voća po želji, višanja, trešanja, marelica, 4 kašike šećera, voda, začini po želji (cimet, vanilla).
Priprema:
Trešnje, višnje i marele operite, stavite u teglu, dodajte šećer i začine po želji i nalijte prokuvanom, pa ohlađenom vodom. Dobro zatvorite metalnim poklopcem i stavite u hladnu rernu. Rernu uključite na 90 stepeni, podesite tajmer na 90 minuta i uključite oba grejača. Kad se rerna isključi, ostavite u njoj tegle do sledećeg dana da se ohlade, ne dirajući ih.

Foto: Shutterstock

Sok od višanja bez kuvanja

Sastojci: 3 kg višanja, 3 l vode, šećera prema izmerenoj količini soka od višanja, sok limuna.
Priprema:
Višnje operite, očistite od koštica i izgnječite ih. Dodajte sok limuna i vodu, sve pomešajte i ostavite u frižideru 24 sata. Drugi dan sve procedite i izmerite dobijeni sok. Na svaki litar soka dodajte kilogram šećera. Sve promešajte varjačom, najbolje drvenom, dok se šećer ne otopi, i sipajte u flaše.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Voćar

pre 3 godine

Sve je to lepo ali nama voćarima trenutno otkupljuju višnju po 30.00 din od čega beračima dajemo 22.00 po kg.U Lidlu se kg smrznute prodaje za 4oo.oo. Pa zar nadležni misle da smo toliki debili ?

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Brnabić: Rezolucija o Srebrenici nametanje najteže kvalifikacije Srbiji i narodu, ali to neće oslabiti Vučića - narod vidi koliko se bori!
Politika

Brnabić: Rezolucija o Srebrenici nametanje najteže kvalifikacije Srbiji i narodu, ali to neće oslabiti Vučića - narod vidi koliko se bori!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić rekla je danas da se sve što se dešava sa nasilnim guranjem tzv. Kosova u Savet Evrope i rezolucije o genocidu u Srebrenici, nameće čitavoj Srbiji i srpskom narodu a da u tome deo opozicije vidi "šansu i sreću" samo zato što misle da će time oslabiti predsednika Aleksandra Vučića.

24.04.2024

12:17

Udruženi pritisak! Kandićeva seje zlo sa ekstremistima iz BiH! Prljava kampanja za rezoluciju o Srebrenici!
Politika

Udruženi pritisak! Kandićeva seje zlo sa ekstremistima iz BiH! Prljava kampanja za rezoluciju o Srebrenici!

Društvo za ugrožene narode, Memorijalni centar Srebrenica i Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, čiji je osnivač Nataša Kandić, u pismu upućenom svim državama članicama Ujedinjenih nacija pozivaju sve ambasadore zemalja članica UN da glasaju za podršku sramnoj rezoluciji Generalne skupštine kojom bi se, kako se navodi, "11. juli proglasio Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine".

24.04.2024

12:11

Palma primio jagodinskog olimpijca, strelca Lazara Kovačevića i ženski fudbalski klub „Jagodina“ koji se plasirao u prvu ligu Srbije
Politika

Palma primio jagodinskog olimpijca, strelca Lazara Kovačevića i ženski fudbalski klub „Jagodina“ koji se plasirao u prvu ligu Srbije

Predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma primio je danas Lazara Kovačevića, strelca kluba „Jagodina 92“, koji je prošle nedelje u Rio De Žanieru u Brazilu na kvalifkacionom turniru za Olimpijske igre osvojio prvo mesto u pucanju vazdušnom puškom na 10 metara i plasirao se na Olimpijske igre koje će ovog leta biti održane u Parizu.

24.04.2024

11:45

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija