DORUČAK ZA ODVAŽNE: Neobične penaste krofne, pržene i pečene! (VIDEO)
Krofne za doručak? Zašto da ne...
23.06.2020
08:30
Sačuvajte slatku svežinu trešanja, višanja i marelica, koje su upravo na vrhuncu sezone za zimske dane, jer ukusni domaći džemovi, želei, kompoti, sirupi, slatka i marmelade nisu samo deo tradicije već i način da tokom hladnih dana unesete koji vitamin više. Domaće, neprskano voće najbolja je baza za ove poslastice, pa je uvek bolje svratiti do pijace nego kupovati voće u prodavnici, savetuju iskusne domaćice. Priprema zimnice nije komplikovana, ali važno je pridržavati se određenih pravila.
Foto: Shutterstock
Ako tegle punite vrelim sadržajem, dovoljno ih je pre punjenja oprati. U ostalim slučajevima ih pre punjenja sterilišite. Operite ih i stavite u veliku posudu, napunite je vodom i stavite da vri oko pet minuta. Sklonite ih sa šporeta, a pre punjenja ostavite da se ocede.
Svi sastojci koje koristite za zimnicu moraju da budu potpuno sveži. Najbolji specijaliteti pripremaju se od zrelog (ne prezrelog) voća, a upravo zbog slatkoće ploda pri kuvanju možete da smanjite količina šećera. Voće treba dobro oprati, a ono oštećeno na bilo koji način odstraniti.
*Savet plus: Kako biste proverili da li su džem i žele dovoljno kuvani, na hladan tanjir stavite kašičicu voćne smese. Ako se stisne, kuvanje je završeno. Ako je retko, nastavite da kuvate.
Kako bi se sprečio rizik od kvarenja, zimnicu pasterizujte, odnosno termički obradite na temperaturi do 100 stepeni.
Foto: Shutterstock
Na dno velike šerpe stavite kuhinjsku krpu, na krpu poređajte napunjene i zatvorene tegle tako da se međusobno ne dodiruju, nalijte vodu do onog dela do kojeg su tegle napunjene, šerpu zatim stavite na vatru i zagrevajte do vrenja, pa smanjite vatru i istiha krčkajte (tako da voda ne vri) 15-20 minuta. Sklonite tegle sa vatre, ušuškajte ih u peškir ili ćebe i ostavite da se hlade 12 sati.
Drugi, jednostavniji način jeste da ih ubacite u rernu, zagrejete je na 100 stepeni, ostavite ih da se pasterizuju 15-20 minuta, a potom pokrijete i ostavite da se hlade 12 sati.
Osim drugog voća, poseban ukus daće i začini poput kardamoma, cimeta ili vanile, dok umesto šećera možete dodati med, urme ili javorov sirup. Kod likera treba paziti koju ćete rakiju odabrati, domaća komovica je uvek odličan izbor, a uz dodatak začina poput đumbira i karanfilića biće pitkiji i još zdraviji.
Foto: Shutterstock
Zdrava marmelada od trešanja
Sastojci: 1 kg trešanja (očišćenih), sok limuna (3-4 kašike), oko 600-700 g običnog ili smeđeg šećera (smanjite količinu ako su trešnje dovoljno slatke), kesica želatina (25 g), njega ne morate da stavljate ukoliko želite da kuvate oko sat vremena, ali on ubrzava kuvanje i tako donekle možete da sačuvate vitamine u voću. Foto: Shutterstock
Priprema: Opranim i očišćenim trešnjama odstranite koštice, pospite ih šećerom (polovinom od predviđene količine) i ostavite 2-3 sata neka odleže (ili preko noći). Dodajte sok limuna, stavite da se kuvaju i dodajte želatin promešan sa 2 kašike šećera. Mešajte i dodajte ostatak šećera. Štapnim mikserom malo prođite po trešnjama da se usitne (ali ne previše). Stalno mešajte i skidajte penu. Kuvajte 3-4 minuta i sipajte u sterilisane tegle.
Pekmez sa cimetom i vanilom
Sastojci: pola kg trešanja, 200 g šećera, limun, štapić cimeta, pola mahune vanile.
Priprema: Trešnje operite, izvadite im koštice i isecite ih na pola ili na četvrtinu. Pomešajte ih u činiji sa šećerom, poklopite i ostavite 12 sati u frižideru. Povremeno promešajte. Nakon što su odstajale, procedite ih i kuvajte u dubljoj posudi dvadesetak minuta, dok ne počne da se karamelizuje. Oljuštite limun (spoljnji žuti deo), mahunu vanile isecite na pola i tupom stranom noža sastružite semenke i dodajte ih trešnjama. Iscedite sok iz limuna i dodajte ga trešnjama, a koru limuna, štapić cimeta i mahunu vanile stavite u komad čiste gaze i zavežite da dobijete paketić. Dodajte sad trešnje i paketić u lonac sa sokom i kuvajte 10 minuta povremeno mešajući. Izvadite paketić i dobro ga pritisnite kašikom uz ivicu posude da ocedite što više soka. Kuvajte još pet minuta, sklonite s vatre i sipajte u tople sterilisane tegle.
Foto: Shutterstock
Liker od višanja
Sastojci: 500 g zrelih višanja, 1 l domaće rakije po izboru, 500 g meda. Foto: Shutterstock
Priprema: Zrele višnje očistite od peteljki, pa ih dobro operite, zatim ih sipajte u veću teglu (recimo, onu od 3 kg) pa preko njih sipajte med i preko svega toga rakiju. Teglu zatvorite i stavite na sunčano mesto punih 40 dana. S vremena na vreme promućkajte sadržaj tegle. Nakon 40 dana procedite rakiju u odgovarajuću staklenu flašu a višnje nemojte da bacite. Možete da ih očistite od koštica i koristite za kolače ili da ih jednostavno prelijete sa crnom čokoladom i poslužite gostima dobro rashlađene. Ukoliko želite, višnje možete i da ostavite u likeru i da ih dve-tri stavite u čašu u kojoj poslužite liker.
Ćilibarsko slatko
Sastojci: 1 kg belih (ili ako ne nađete običnih) trešanja očišćenih od koštica, 1,2 kg šećera, 400 ml vode, pola kašičice cimeta, zvezdasti anis, limun, sok od pola limuna.
Priprema: Trešnje je najbolje očistiti pomoću mašine za vađenje koštica, odnosno tako da ostanu cele. U većoj šerpi pomešajte šećer i vodu i kuvajte desetak minuta dok ne dobijete gust sirup. Nakon osam minuta proveravajte tako što ćete malo sipati na ohlađen tanjirić. Ako se stvori gusta kapljica, gotov je. U gust sirup ubacite sok od pola limuna, začine, limun isečen na tanke kolutove i trešnje. Lagano promešajte, pa nemojte više mešati. Pojačajte temperaturu na šporetu i kuvajte slatko uz povremeno treskanje šerpe i skidanje pene sa površine 40-50 minuta. Pred kraj proveravajte gustinu. Gotovo slatko sklonite sa šporeta, pokrijte vlažnom krpom i ostavite da se ohladi. Pokupite penu sa površine. U potpunosti ohlađeno slatko sipajte u čiste i sterilisane tegle, pa ga zatvorite.
Kompot miks
Sastojci: 2 kg mešanog voća po želji, višanja, trešanja, marelica, 4 kašike šećera, voda, začini po želji (cimet, vanilla). Foto: Shutterstock
Priprema: Trešnje, višnje i marele operite, stavite u teglu, dodajte šećer i začine po želji i nalijte prokuvanom, pa ohlađenom vodom. Dobro zatvorite metalnim poklopcem i stavite u hladnu rernu. Rernu uključite na 90 stepeni, podesite tajmer na 90 minuta i uključite oba grejača. Kad se rerna isključi, ostavite u njoj tegle do sledećeg dana da se ohlade, ne dirajući ih.
Sok od višanja bez kuvanja
Sastojci: 3 kg višanja, 3 l vode, šećera prema izmerenoj količini soka od višanja, sok limuna.
Priprema: Višnje operite, očistite od koštica i izgnječite ih. Dodajte sok limuna i vodu, sve pomešajte i ostavite u frižideru 24 sata. Drugi dan sve procedite i izmerite dobijeni sok. Na svaki litar soka dodajte kilogram šećera. Sve promešajte varjačom, najbolje drvenom, dok se šećer ne otopi, i sipajte u flaše.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Danica Vučenić, udarna pesnica tajkunske, antisrpske televizije N1 koja već duže od godinu dana otvoreno podržava rušenje Srbije na ulicama, sada je u programu uživo patosirala blokadere.
26.12.2025
19:54
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće u subotu, 27. decembra polaganju kamena temeljca za izgradnju novog objekta Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Srbije, saopštila je danas Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.
26.12.2025
18:06
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da su izbori za prištinski parlament koji se održavaju 28. decembra od presudnog značaja za opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i pozvao sve Srbe da podrže Srpsku listu.
26.12.2025
20:15
Član Predsedništva Srpske napredne stranke (SNS) i poslanik Nebojša Bakarec objavio je novu kolumnu s naslovom "Zlokobni antisemitizam blokaderskih plenuma, ZLF i SDA!" koju prenosimo u celosti.
26.12.2025
17:48
Predsednik Republike Srbije razgovaraće sa ambasadorom Ruske Federacije.
26.12.2025
17:38
Profesor Pravnog fakulteta i sudija Ustavnog suda Vladan Petrov dobio je večeras ćerku.
26.12.2025
20:27
Članovi Vlade saglasili su se na današnjoj sednici, da do kraja 2025. godine i u 2026. godini direktori zdravstenih ustanova, u kojima se sprovode poslovi u cilju smanjenja liste čekanja, donesu odluku o preraspodeli radnog vremena.
26.12.2025
17:35
Prosečna oktobarska neto plata u Srbiji iznosila je 110.670 dinara, podaci su Republičkog zavoda za statistiku (RZS).
26.12.2025
18:24
Ministarstvo unutrašnjih poslova apelovalo je na građane da budu odgovorni i ne koriste petarde i drugu pirotehniku tokom praznika, kako zbog opasnih posledica, tako i zbog zakonskih kazni.
26.12.2025
16:00
Na deonici zlatiborske magistrale, u ataru sela Draglica, večeras je došlo do saobraćajne nezgode, u kojoj su, prema našim saznanjima, učestvovala dva automobila.
26.12.2025
19:08
U Ulici Gospodara Vučića oko 15.30 sati došlo je do lančanog sudara u kojem je prema nezvaničnim saznanjima povređeno više osoba.
26.12.2025
16:18
Goran L. (46) je, tri dana pre nego što je ubijen na brutalan i jeziv način u Savinom selu u Vrbasu, na svom Fejsbuk profilu objavio da ima "problem" sa nekim osobama, kao i da će to da reši.
26.12.2025
13:13
Pripadnici policijske stanice Voždovac uhapsili su juče D.G. (42) zbog sumnje da je u javnom prevozu polno uznemiravao i fizički maltretirao dve devojke.
26.12.2025
18:56
U saobraćajnoj nezgodi na putu Podgorica–Cetinje, u mestu Brežine, povređene su četiri osobe.
26.12.2025
20:01
Kijev je praktično potvrdio dileme koje je ranije izneo ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov o načinu na koji bi eventualni izbori u Ukrajini bili organizovani i međunarodno podržani.
26.12.2025
20:00
Tri žene zadobile su lakše povrede u napadu nožem u pariskom metrou, prenose mediji.
26.12.2025
19:37
Grčka ne predstavlja pretnju nijednoj državi, ali će odlučno braniti svoja suverena prava, izjavio je grčki ministar odbrane Nikos Dendias povodom optužbi Ankare u vezi sa tenzijama u vazdušnom prostoru nad Egejskim morem i u regionu Istočnog Mediterana, prenose grčki mediji.
26.12.2025
19:30
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da bi „mnogo toga moglo biti odlučeno pre Nove godine“, dok se ubrzavaju diplomatski napori za okončanje rata u Ukrajini.
26.12.2025
19:00
Video koji kruži društvenim mrežama navodno prikazuje ruske vojnike kako zauzimaju komandno-posmatrački punkt jedne ukrajinske jedinice u samom centru Huljajpolja, u Zaporoškoj oblasti.
26.12.2025
18:30
Pesma "Snowman" australijske pevačice Sije preuzela je prvo mesto na Spotifajevoj listi najstrimovanijih sezonskih pesama.
26.12.2025
15:45
U domaće bioskope uskoro stiže film "Marty Supreme" u kojoj glavnu ulogu igra glumac Timoti Šalame.
26.12.2025
15:01
Diskusija o seriji "Tvrđava" održana je juče, a u razgovoru su učestvovali autori i saradnici jednog od najzapaženijih domaćih televizijskih ostvarenja.
26.12.2025
13:40
Glumica Snežana Savić priznala je da je bila u vezi sa oženjenim muškarcem i da se zbog toga kaje.
26.12.2025
12:50
Starija sestra Milice Todorović sa kojom pet godina nije govorila danas slavi rođendan, a pevačica joj se obvratila emotivnim rečima.
26.12.2025
19:27
Glumica i ćerka Gordane Bjelice, Teodora Bjelica u blagoslovenom je stanju, a ranije je otvoreno govorila o teškom detinjstvu i odrastanju bez oca.
26.12.2025
18:37
Pevačica Maja Marijana stariju ćerku dobila je sa poznatim televizijskim voditeljem Željkom Stefanovićem.
26.12.2025
18:01
Rijaliti učesnik Lepi Mića doživeo je pomračenje zbog neznanja Aneli Ahmić o Titaniku, koja ga je neverovatnim pitanjima ostavila bez teksta.
26.12.2025
17:26
Starleta i influenserka Ava Karabatić ponovo je u centru pažnje, ali ovog puta zbog neočekivane digitalne greške.
26.12.2025
16:45
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar