• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti.rs/24sta.hr/informer.rs

15.11.2020

17:17 >> 17:31

PITA od KISELOG KUPUSA! Ovu NAMIRNICU SEZONE jedite što više, IZUZETNO je zdrava! (RECEPT)

Recepti

PITA od KISELOG KUPUSA! Ovu NAMIRNICU SEZONE jedite što više, IZUZETNO je zdrava! (RECEPT)

Podeli vest

Kupus je jedna od retkih namirnica čija se nutritivna svojstva povećavaju tekom procesa kiseljenja...

Bilo da je kuvan, svež, ribanac ili „pakovanje“ za sarmu, kupus se često nalazi na trpezi, a obiluje i hranljivim i lekovitim sastojcima. Bogat je celulozom, koja poboljšava probavu, deluje povoljno na zacelivanje rana, preventivno pomaže kod prehlade i kašlja.

Kupus je dragocena namirnica zbog sadržaja tartronske kiseline koja usporava pretvaranje šećera i ostalih ugljenih hidrata u mast, što ga čini poželjnom namirnicom za smanjenje telesne težine.

Slatki i kiseli kupus, ali i rasol, narodni su lekovi protiv hroničnog zatvora.

Foto: Shutterstock

Iako se kuvanjem njegova korisnost smanjuje, sve što važi za sveži vredi i za kiseli kupus. Štaviše. Kupus je jedna od retkih namirnica čija se nutritivna svojstva povećavaju tokom procesa kiseljenja. Tako se fermentacijom stvara i vitamin B12, koji se inače nalazi isključivo u namirnicama životinjskog porekla, te se kiseli kupus naročito preporučuje vegetarijancima.

Pita sa kiselim kupusom

Sastojci: 500 g ribanca, glavica crnog luka, jabuka, so, biber, mleveni kim, pakovanje kora za pitu, 1,5 dl ulja, 1,5 dl kisele vode.

Foto: Informer DN

Priprema: Ako je ribanac previše slan potopite ga u hladnu vodu ili kratko blanširajte i dobro ocedite. Izdinstajte sitno seckani crni luk, dodajte kupus i narendanu jabuku sa korom. Dinstajte dodajući po malo tople vode na srednoj temperaturi. Na kraju pustite da tečnost ispari. Posolite i pobiberite po ukusu i dodajte malo mlevenog kima. Tri kore poprskajte sa uljem i kiselom vodom. Na gornju četvrtu koru stavite fil i rasporedite po kori. Ugrejte rernu na 200 stepeni, u pleh stavite pek papir i složite sve nafilovane kore. Odozgo premažite uljem i kiselom vodom i pecite dok ne postane zlatno žute boje.

Ova voćka je NAJBOLJI LEK jeseni - 'Tera' nesanicu, kašalj, dijareju..., a detalje potražite OVDE.

VODA kao LEK - Nutricionista savetuje ŠTA DODATI od BILJAKA za bolji EFEKAT, a detalje potražite OVDE.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija