• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti/ljubav&zdravlje/informer.rs

15.11.2020

16:26 >> 16:29

Ova voćka je NAJBOLJI LEK jeseni - 'Tera' nesanicu, kašalj, dijareju...

Ljubav

Ova voćka je NAJBOLJI LEK jeseni - 'Tera' nesanicu, kašalj, dijareju...

Podeli vest

Ova vesnica jeseni od davnina je poznata u narodnoj medicini kao sredstvo za ublažavanje kašlja i umirivanje stomačnih tegoba...

Dunje, vesnice jeseni, nekada su se držale na ormanu da cela kuća fino zamiriše, te je vreme da ponovo uživate u njenom neodoljivom ukusu. Imajte na umu da je ovaj plod i veoma lekovit - od davnina dunja je poznata u narodnoj medicini kao sredstvo za ublažavanje kašlja i umirivanje stomačnih tegoba. Lekoviti su svi delovi dunje, plod, listovi i seme, a posebno sok i sirup ploda.

Zbogom, nesanice

Plod dunje je prepun vitamina i minerala. U ogromnim količinama sadrži vitamin C, ali i B1, B2, nijacin, karoten, kalcijum, magnezijum, kalijum, bakar, natrijum, cink, gvožđe, mangan, hlor i sumpor. Dunja je savršena za dijetu jer sadrži proteine, dijetalna vlakna i ugljene hidrate.

Foto: Shutterstock

Lekovita svojstva


- pomaže kod mršavljenja
- smiruje dijareju
- pomlađuje i hidrira kožu
- koristi se protiv akni
- pomaže kod bolesti jetre i očiju
- delotvorna kod anemije
- korisna kod bolesti creva i želuca
- smanjuje stres i nesanicu
- njene semenke štite od karcinoma

Sok od ove zlatne voćke leči kašalj, astmu i dijareju, dok se pečena ili kuvana preporučuje anemičnim osobama, ali i za lečenje upale sluzokože želuca i creva. Upotrebljava se i za umirivanje sluzokože ždrela, krajnika, disajnih, puteva, kao i za ublažavanje obilnih menstruacija. Veoma je efikasan u borbi protiv prehlade i respiratornih infekcija.

Blagotvorno deluje i na kardiovaskularni sistem, pomaže kod snižavanja krvnog pritiska i štiti organizam od radioaktivnog zračenja.

Čaj od semenki dunja leči nesanicu, ublažava napetost i otklanja neprijatan zadah, dok sluz iz semenki leči opekotine i rane. Čaj od listova dunje je odličan prirodni lek za zaustavljanje dijareje.

Foto: pexels.com

Čaj protiv kašlja i bronhitisa

Ovaj čaj blagotvorno deluje na disajne tegobe, smiruje kašalj, promuklost i ublažava simptome bronhitisa. Operite, očistite i presecite plod dunje na četiri dela, odstranite semenke i tvrdi deo oko njih, a mesnati deo isecite na listiće i odmah stavite u litar vode, da ne bi promenili boju. Lagano kuvajte 15-20 minuta, a zatim ostavite da se ohladi. Procedite ga i pijte u gutljajima tokom celog dana.

Sok za bolje varenje

Tegobe sa varenjem možete lako da ublažite sokom od dunja. Operite i sitno narendajte kilogram dunja, pa ih procedite kroz gazu. Sok popijte odmah jer brzo oksidira. Najbolje je da ga uzimate pre jela.

Foto: Shutterstock

Slatka zimnica

Sirova dunja zbog svoje oporosti nije sjajna za jelo, ali u toplijim krajevima, ako dovoljno dugo odstoji na stablu, može da bude jestiva i u izvornom obliku. Termičkom obradom se zapravo uništavaju tanini, koji je čine oporom, a dodavanjem meda ili šećera pretvara se u pravi delikates.
Od nje se mogu pripremati marmelada, džem, kompot, žele, sok, kolači, salate i sosovi. Ako želite da dunje ostanu sveže, držite ih u frižideru.

VODA kao LEK - Nutricionista savetuje ŠTA DODATI od BILJAKA za bolji EFEKAT, a sve možete pogledati OVDE.

KORONA i SRCE - Kardiolog objašnjava KAKO da se ZAŠTITITE od virusa sa STOTINU LICA, a sve možete da pogledate OVDE.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!
Live TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!

Situacija na Bliskom istoku se, naizgled, barem malo primirila nakon sukoba između Izraela i Irana. Kako će tok spomenutog konflikta teći i da li postoji mogućnost da on eskalira na čitav svet? Na ova pitanja odgovarao je profesor dr Milan Petirčković sa Fakulteta političkih nauka za Informer TV u emisiji "Info jutro".

18.04.2024

13:00

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)
Partizan

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)

Košarkaši Partizana trijumfalno su krenuli u odbranu titule u ABA ligi, pošto su sinoć u Beogradskoj areni prilično glatko i ubedljivo savladali Igokeu sa 94:85 u prvom meču četvrtfinalne serije regionalnog takmičenja. Navijači crno-belih, osim zbog trijumfa, imaju razlog za zadovoljstvo i zbog uspona forme igrača koji je do pre nekoliko nedelja praktično bio zaboravljen i potpuno otpisan, a reč je o Amerikancu sa pasošem Hrvatske, Džejlinu Smitu (29)!

18.04.2024

10:28

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija