• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS/informer.rs

15.11.2020

14:46

KORONA i SRCE - Kardiolog objašnjava KAKO da se ZAŠTITITE od virusa sa STOTINU LICA!

Ljubav

KORONA i SRCE - Kardiolog objašnjava KAKO da se ZAŠTITITE od virusa sa STOTINU LICA!

Podeli vest

Direktorka KBC Bežanisjka kosa, kardiolog dr Marija Zadravković, objašnjava kako kovid 19 šteti srcu, koje trajne posledice može da ostavi, kako oporaviti srce nakon preležanog virusa...

- To je virus sa stotinu lica, klinička varira od, recimo, blage temperature do temperature koja traje danima, napada različite sisteme organa, vrlo česta je glavobolja, moguće su upale pluća bez kašlja… Virus se vezuje ze endotelne ćelije krvi i svojevrsni je ruski rulet koji će organ biti napadnut – zapravo, uvek strada onaj koji ima najmanju sposobnost da se odbrani - kaže dr Marija Zadravković.

Kada je reč o dugoročnim posledicama, dobra vest je da se sve najčešće završava potpunim izlečenjem.

- Ipak, zbog izuzetnih teških formi jedan broj posledica obuhvata fibrozu (višak vlaknastog vezivnog tkiva) pluća ili srca, koje dovode do otežanog disanja i opasnih aritmija. Ove aritmije zajedno sa zapaljenjem srednjeg sloja zida srca, odnosno miokarditisom (u blažem obliku kod dva od tri pacijenta, u težem kod 15 odsto pacijenata) mogu naglo da obore čoveka na zemlju, pa čak dovedu i do smrtnog ishoda - upozorava kardiolog.

Foto: Pixabay

Kada osetite prve simptome kovida shvatite to ozbiljno, napomonje doktorka.   

- Najveća greška kad imate tegeobe jeste da ostane kod kuće i čekate da sve prođe samo od sebe. Moj savet je da se javite se na vreme kako bi do pristiznja rezultata PSA testa dobili preventivnu terapiju, a ukoliko se nalazi pokažu pozitivni, lekar će prepisati i ostale lekove – napominje dr Zadravković.

Ono što sami možemo da uradimo kako bismo se, ukoliko i dođe do infekcije, uspešno sa njom izborili, jeste da se ponašamo odgovono prema sebi i svom zdravlju.

- Preskočite preteran unos kalorija, budite fizički aktivni… Ako ste bili bolesni, nemojte to raditi odjednom, već postepeno - danas uradite dva skeka ili izdržaja, sutra uradite tri. Šetajte se koliko vam to zdravstveno stanje dozvoli.

Foto: Shutterstock

Kovid pacijenti počinju da vežbaju još u bolnici, dodaje dr Zadravković.

- Ohrabrujemo ih da duboko, usporeno dišu, što je presudno za ove pacijente koji su gladni vazduha, a ova istočnnjačka tradicija disanja odlična je i za zdrave osobe. Udahnite podižući ruke iznad glave (pogled usmerite ka rukama), zadržite dah i uz izdah spustire ruke i gornju polovinu tela ka podu (neka vam noge budu blago savijene u kolenima). Ponovite ovu vežbu deset puta svako jutro i veče. Usporenim disanjnejm vršite relaksaciju svih stresnih stvari oko vas, a posredno opuštate i srčani mišić koji time dobija bolju prokrvljenost. Tako se povećava i kapacit pluća, što se naročito pokazalo dobrim kod sportista koji su oboleli od korone, a ovu “rezervu disanja” treba da učimo i primenjujemo još od vrtića. Ona će nam pomoći da lakše pobedimo virus ako ikada obolimo - zaključuje dr Marija Zadravković.

AKO IMATE LOŠ DAN, PSIHIJATRI KAŽU DA TREBA DA URADITE OVO! Kako da vam svane pročitajte OVDE.

LEŽETE U KREVET S ČARAPAMA? To mnogo govori o vašoj ličnosti - PSIHOLOZI SU SE SLOŽILI da je pametnije da prestanete TO DA RADITE, a zašto pročitajte OVDE.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!
Fudbal

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!

Sezona u evropskim klupskim takmičenjima ulazi u samu završnicu. Odigrani su svi revanš mečevi četvrtfinala u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencija i poznati su svi polufinalni parovi. Ono što odmah privlači pažnju jeste da engleska Premijer liga u završnici kontinentalnih takmičenja ima samo jednog predstavnika! Iako važi za ligu u kojoj se igra najbolji fudbal, Englezi su ove sezone doživeli debakl! Postavlja se pitanje, da li je to samo izolovan incident ili nagoveštaj da u evropskom klupskom fudbalu duvaju neki novi vetrovi?

19.04.2024

13:44

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija