• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS/informer.rs

15.11.2020

15:48

VODA kao LEK - Nutricionista savetuje ŠTA DODATI od BILJAKA za bolji EFEKAT!

Ljubav

VODA kao LEK - Nutricionista savetuje ŠTA DODATI od BILJAKA za bolji EFEKAT!

Podeli vest

Kako voda može biti lekovita, na koji je način treba pripremiti, konzumirati i šta od biljka dodati u nju kako bi efekti bili bolji, objašnjava Verica Todorović, fitoterapeut i nutricionista

Voda je najvažnije piće na svetu, najzdravije i najmoćnije. Lekovita je, mada s njom možete i da preterate... 

- Sve više ljudi je pije nekontrolisano i potpuno pogrešno. Aktuelne su i različte detoksikacije i sve obično počinje unosom velikih količina vode, što je opterećenje za bubrege koji mogu za pola sata da prerade tek oko 0,4 dl vode. Postoji jedna od formula u ruskoj tradisonalnoj medicini koja glasi da dnevno treba uneti 0,3 dl vode pomnoženih sa iznosom telesne težine - kaže Verica Todorović.

Foto: Shutterstock

Osobe sa “vrelom krvi” imaju potrebe za hladnom vodom (iz frižidera ili sa ledom), što je u redu, ali samo između obroka, odnosno pola sata pre i nakon jela, jer usporava varenje.

- Ko ne može da izdrži može da uzme ne više od 1 dl vode sobne temperature uz obrok.

Vodu možemo da prokuvamo i tako je pijemo, što je u ajurvedskoj (tradicionalna indijska medicina) tradiciji i/ili začinimo sa đumbirom.

Foto: Shutterstock

- Začinska voda sa đumbirom nema kontraindikacija, ali treba da se vodi računa da se ne preklapa sa uzimanjem lekova sat vremena, do pola sata pre i nakon toga. Đumbir je odličan za trudnice zbog jutarnjih mučnina, kao i za sve one koji žele da oslabe, ubrzaju matebolizam ili srede holesterol. Trudnice samo ne bi trebalo da prekorače dozu od 4mg dnevno, što je manje od kašičice – napominje nutruicionista.

Začinsku vodu možete da napravite ujutru i pijete do kraja dana, ali ne posle 19 sati uveče, preporučuje sagovornica RTS-a.

- Nemojte da koristite začinski đumbir, već onaj sveži ili prah od svežeg đumbira koji takođe može da se nađe u prodavnicama zdrave hrane, jer se on mnogo bolje razgrađuje od začinskog. Upotrebite 4-6 grama za 1l ili 1,5 l vode, možete staviti i celu kašičicu, a za bolji imunitet dodajte i prebiotik imulin, prirodna biljna vlakna iz korena cikorije od 2-4 grama dnevno - savetuje Verica Todorović.

Foto: Shutterstock

U vodu preventivno možete da dodajete i različite tinkture, recimo sladića (na 1l 30-40 kapi) koji se preporučuje u ovo doba godine jer je sjajan borac protiv prahlada i virusa, a dosta je zastupljen u japanskoj i kineskoj medicini.

- Nana je odličan izbor, kao i limun koji se oljušti, a potom nasecka i doda u smlačenu vodu, nikako vruću. Začinsku vodu možete da pijete tri nedelje, a potom napravite pauzu od par dana – sugeriše nutricionista.

KORONA i SRCE - Kardiolog objašnjava KAKO da se ZAŠTITITE od virusa sa STOTINU LICA, a sve možete da pogledate OVDE.

KORISNI SAVETI DERMATOLOGA ZA NEGU KOŽE! Lice u toku dana nikako NE DODIRUJTE, a ako imate bubuljicu šta ne smete da uradite pročitajte OVDE.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija