U proleće jedite ŠTO VIŠE BLITVE i ZELJA! Mnogo VITAMINA i malo kalorija! /4 RECEPTA/
Podeli vest
Zelje jedemo u pitama, sarmicama i čorbama, dok blitvu najčešće uz ribu spremamo na lešo. I jedna i duga namirnica izuzetno su zdrave, čiste organizam od toksina, pozitivno utiču na srce, jačaju kosti, popravljaju raspoloženje...
Nakon duge i hladne zime među prvim zelenišem koji stiže na pijačne trpeze su zelje i blitva. Među njima postoje sličnosti, ali i razlike. Zelje jedemo u pitama, sarmicama i čorbama, dok blitvu najčešće uz ribu spremamo na lešo. Zelje je iz roda kupusa, blitva je slična spanaću. I jedna i duga namirnica izuzetno su zdrave, čiste organizam od toksina, pozitivno utiču na srce, jačaju kosti, popravljaju raspoloženje...
Jedna od najvećih kulinarskih misterija jeste kako pripremiti pileće ili ćureće belo meso a da bude sočno i meko. Ovi komadi mesa su "ispošćeni", ne sadrže masnoću koja se, kada se peče otapa i tako daje meso mekoću i softanost...
29.03.2021
13:04 >> 13:05
Zelje za bolji imunitet
Zelje je uz koprivu vekovima tretirano kao "hrana za siromašne", uprkos tome što obiluje hranljivim sastojcima. Zapravo, prava je mala riznica vitamina i minerala. Ističu se vitamin C (20 mg na 100 grama), vitamin A, magnezijum, gvožđe, fosfor, kalcijum, kalijum, natrijum i folna kiselina. Budući da u 100 grama ima samo 26 kalorija, ono je idealna namirnica za svakoga ko pazi na svoju liniju ili želi da na zdrav način izgubi višak kilograma.
Foto: Shutterstock
Ova zeljasta biljka može se pohvaliti i vitaminom K, kao i vitaminima iz B grupe, posebno vitaminom B12, koji je, inače, mahom rezervisan za namirnice životinjskog porekla, pa spada među važne namirnice vegetarijanske ishrane.
Dokazano je da zelje pozitivno utiče na srce, raspoloženje, imunitet, stvaranje crvenih krvnih zrnaca, na izgradnju kostiju i rad mišića. Ono smiruje nerve, aktivira moždane procese, otklanja nemir i nervozu, snižava holesterol, pomaže kod reume i upale vena.
Obloge od zelja ublažavaju opekotine i žuljeve, a čaj napravljen od korena ove biljke pomaže kod čira na želucu.
Blitva čisti bubrege
Mediteranska kraljica zeleniša blitva sadrži veliku koncentraciju vitamina A, C, K, ali i B, kao i magnezijum, gvožđe, kalijum, kalcijum i mangan, a poseduje i zavidnu količinu ugljenih hidrata, proteina, celuloze, biljnih ulja. Zanimljivo je da blitva sadrži veću količinu gvožđa nego spanać. U blitvi ćete naći i dosta omega-3 masnih kiselina, flavonoide i druge antioksidante, a spada u niskokalorične namirnice, kao i sve lisnato povrće.
Foto: Shutterstock
Karakteristični sastojci blitve su i lutein i zeaksantin, koje često nazivaju i "vitamini za oči". Oni spadaju u grupu karotenoida i povoljno deluju na mrežnjaču oka, sprečavajući makularnu degeneraciju, koja je, inače, povezana sa starenjem. Ova namirnica je izuzetno zahvalna za otklanjanje nervoze i jačanje koncentracije. Osim toga, jača krv delujući na stvaranje crvenih krvnih zrnaca, jača kosti i štiti kompletnu sluzokožu tela. Blitva je izuzetno delotvorna za podizanje imuniteta, a predstavlja i savršeni diuretik.
U narodnoj medicini listovi blitve koriste se za oblaganje rana i čireva, a čorbice se daju onima koji boluju od upale bešike i bubrega. Obarena blitva sa naseckanim belim lukom koristi se kao antibiotik, a ako se doda i peršun, pospešuje izlučivanje mokraće i čisti krv.
RECEPTI:
Foto: Shutterstock
Čorbica od zelja
Sastojci: 2 veze zelja, 100 g suvog mesa po izboru, praziluk, kašika kisele pavlake, 2 kašike maslinovog ulja, so i biber.
Priprema: Iseckajte praziluk na kolutove i izdinstajte ga desetak minuta sa suvim mesom. Zelje dobro operite, odstranite drške, a lišće iseckajte sitno i stavite u šerpu zajedno sa prazilukom i mesom. Nalijte oko litar vode, sačekajte da provri i kuvajte još 5 minuta na umerenoj vatri. Procedite čorbu i sve sastojke usitnite u blenderu, pa vratite u šerpu. Dobro promešajte, dodajte so i biber po ukusu i na kraju pavlaku.
Foto: Shutterstock
Oslić na francuski način
Sastojci: 4 fileta oslića, veza zelja, 25 g putera, 2 glavice crnog luka, 1 dl vermuta, 2,5 dl pavlake, 2 kašičice soka od limuna, morska so i biber.
Priprema: U tiganju istopite puter i na njemu kratko propržite sitno iseckan crni luk. Operite i očistite zelje, sitno ga iseckajte i stavite u tiganj. Sipajte vermut i kuvajte 5 minuta povremeno mešajući, pa dodajte pavlaku i sok od limuna. Dobro promešajte, kuvajte oko 10 minuta na umerenoj temperaturi, posolite i pobiberite. U međuvremenu file oslića ispecite na roštilju ili u gril tiganju. Sklonite preliv sa vatre i prelijte preko fileta oslića. Ukrasite kriškama limuna.
Foto: Shutterstock
Zeleni kroketi
Sastojci: 500 g krompira, 500 g blitve, 200 g brokolija, 2 čena belog luka, vezica peršuna, malo svežeg vlašca, 2-3 listića svežeg bosiljka, jaje, 25 g rendanog sira (parmezan), 5 kašika kukuruznog brašna, so, biber, muskatni oraščić, malo belog brašna.
Priprema: Krompir, blitvu i brokoli zasebno skuvajte/obarite u slanoj vodi, ocedite i usitnite u secku/multipraktiku. Sve zajedno dobro promešajte, dodajte sitno seckani beli luk, sveže začinsko bilje i jedno jaje, pa još jednom dobro promešajte. Dodajte rendani sir i kukuruzno brašno i začinite po ukusu. Promešajte kako biste dobili homogenu smesu, vadite je kašikom i između lagano pobrašnjenih dlanova oblikujte u krokete. Pecite ih na srednje jakoj vatri sa svih strana dok ne porumene.
Foto: Shutterstock
Tart sa blitvom i spanaćem
Sastojci: 270 g brašna, 130 g putera, 80 g kisele pavlake, 4 jajeta, prstohvat soli, 300 g spanaća, 120 g očišćene blitve, 260 g sjeničkog sira, 140 g ovčijeg kiselog mleka (ili običnog milerama), 30 g sremuša.
Priprema: Prosejte brašno na radnu površinu, pa napravite rupu u sredini. Tu stavite jaje, a okolo puter isečen na listiće i pavlaku. Dodajte prstohvat soli. Brzo umesite prhko testo, umotajte ga u foliju i ostavite u frižideru na pola sata. Operite i očistite spanać i blitvu, skuvajte ih na pari 3-5 minuta i ostavite da se prohlade i ocede. U većoj posudi umutite 3 jajeta, dodajte viljuškom usitnjen sir i ovčje kiselo mleko. Sitno iseckajte sremuš, kao i blitvu i spanać, i dodajte smesi od jaja i sira. Pomešajte i posolite po ukusu (pazite, sir je već slan). Izvadite testo iz frižidera i između dva lista pek papira razvaljajte u veći krug. Obložite testom kalup za tart (ili za torte) prečnika 24 centimetara, izbušite testo viljuškom i pecite na 180 stepeni 10 minuta. Izvadite testo, pa sipajte fil i pecite još 30-40 minuta.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Jedna od najvećih kulinarskih misterija jeste kako pripremiti pileće ili ćureće belo meso a da bude sočno i meko. Ovi komadi mesa su "ispošćeni", ne sadrže masnoću koja se, kada se peče otapa i tako daje meso mekoću i softanost...
Spoljnopolitička prognoza za 2026. godinu, koju je izneo politički analitičar Aleksej Muhin, ukazuje na produžetak globalne nestabilnosti, nastavak sukoba u Ukrajini i ozbiljno pogoršanje odnosa među ključnim svetskim akterima.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je polaganju kamena temeljca za izgradnju novog objekta Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Srbije, a zatim se obratio medijima.
Političara i humanitarca Arno Gujona Informerova ekipa snimila je kako bez žurbe šeta centrom Beograda, a potom ulazi u kafanu, gde je, uz supu, razgovarao sa prijateljima.
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Zrenjaninu, po nalogu glavnog јavnog tužioca Osnovnog јavnog tužilaštva u Zrenjaninu, uhapsili su D. B. (1972) iz Sremske Kamenice, zbog postoјanja osnova sumnje da јe izvršio krivično delo teška dela protiv opšte sigurnosti.
Goran Lazor (46) koji je ubijen u Savinom selu kod Vrbasa, navodno se sa osumnjičenima L.N. (20) i L.M.(18), koje je dobro poznavao, posvađao jer su oni u prethodnom periodu maltretirali njegovog sina.
Pripadnici Policijske uprave za grad Beograd, UKP, u opsežnoj akciji sprovedenoj u saradnji sa nadležnim tužilaštvima na više lokacija u Beogradu, rasvetlili su krivično delo izazivanje opšte opasnosti, zaplenili veću količinu opojne droge i uhapsili tri osobe osumnjičene za ova krivična dela.
Žena (67) izbodena u zgradi na Novom Beogradu prilikom pljačke trenutno nije životno ugrožena. Ubodne rane je zadobila, između ostalog, u glavu i u butnu kost. Takođe, konstatovan joj je pneumotoraks.
Britanska laburistička vlada premijera Kira Starmera potrošila je više od pola miliona funti poreskog novca na plaćene influensere na TikToku i drugim društvenim mrežama, s ciljem da poveća sopstvenu popularnost i promoviše vladinu politiku među mladima, objavio je „Gardijan“.
Portparol Evropske unije za spoljne poslove Anuar el Anuni izjavio je danas da EU insistira na poštovanju suvereniteta Somalije, nakon što je Izrael zvanično priznao njen otcepljeni region Somalilend kao nezavisnu državu.
Pilot ultralakog aviona koji je nosio reklamni baner poginuo je nakon što se letelica srušila u more kod plaže Kopakabana u Rio de Žaneiru, saopštile su lokalne vlasti.
Najnoviji dokumenti Ministarstva pravde SAD otkrivaju hiljade kupovina Džefrija Epštajna na Amazonu između 2014. i 2019. godine, uključujući dečje školske uniforme, seksualne igračke, kostime sa simbolikom moći i pet primeraka romana „Lolita“ Vladimira Nabokova.
Glumica Iskra Brajović podelila je od istorije sačuvanu novogodišnju fotograviju na kojoj je za ruke drže bivši supružnici, otac i veliki glumac Vojislav Voja Brajović i majka Ljiljana.
Glumica Mina Lazarević već neko vreme je u emotivnoj vezi sa glumcem Vladimirom Pošavcem Tušekom ali se malo zna da je on bio u braku sa njihovom koleginicom Jelenom Bosančić sa kojom ima sina.
Dok su se prolaznici u Njujorku nadali fotografiji i kratkom susretu, glumac Harison Ford imao je sasvim drugačiji plan, da mirno pređe ulicu i nastavi svojim putem.
Ponekad je dovoljan dobar film da te resetuje, pogura i natera da ponovo poveruješ u sebe. Ako ti treba inspiracija, energija ili samo mali podsetnik da je upornost jača od okolnosti, ovo su filmovi koje vredi pogledati.
Večeras je u emisiji "Pinkove zvezde" došlo do rasprave između repera Desingerice i Bosanca, zbog čega je kompozitor u jednom momentu napustio svoje mesto.
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar