U proleće jedite ŠTO VIŠE BLITVE i ZELJA! Mnogo VITAMINA i malo kalorija! /4 RECEPTA/
Podeli vest
Zelje jedemo u pitama, sarmicama i čorbama, dok blitvu najčešće uz ribu spremamo na lešo. I jedna i duga namirnica izuzetno su zdrave, čiste organizam od toksina, pozitivno utiču na srce, jačaju kosti, popravljaju raspoloženje...
Nakon duge i hladne zime među prvim zelenišem koji stiže na pijačne trpeze su zelje i blitva. Među njima postoje sličnosti, ali i razlike. Zelje jedemo u pitama, sarmicama i čorbama, dok blitvu najčešće uz ribu spremamo na lešo. Zelje je iz roda kupusa, blitva je slična spanaću. I jedna i duga namirnica izuzetno su zdrave, čiste organizam od toksina, pozitivno utiču na srce, jačaju kosti, popravljaju raspoloženje...
Jedna od najvećih kulinarskih misterija jeste kako pripremiti pileće ili ćureće belo meso a da bude sočno i meko. Ovi komadi mesa su "ispošćeni", ne sadrže masnoću koja se, kada se peče otapa i tako daje meso mekoću i softanost...
29.03.2021
13:04 >> 13:05
Zelje za bolji imunitet
Zelje je uz koprivu vekovima tretirano kao "hrana za siromašne", uprkos tome što obiluje hranljivim sastojcima. Zapravo, prava je mala riznica vitamina i minerala. Ističu se vitamin C (20 mg na 100 grama), vitamin A, magnezijum, gvožđe, fosfor, kalcijum, kalijum, natrijum i folna kiselina. Budući da u 100 grama ima samo 26 kalorija, ono je idealna namirnica za svakoga ko pazi na svoju liniju ili želi da na zdrav način izgubi višak kilograma.
Ova zeljasta biljka može se pohvaliti i vitaminom K, kao i vitaminima iz B grupe, posebno vitaminom B12, koji je, inače, mahom rezervisan za namirnice životinjskog porekla, pa spada među važne namirnice vegetarijanske ishrane.
Dokazano je da zelje pozitivno utiče na srce, raspoloženje, imunitet, stvaranje crvenih krvnih zrnaca, na izgradnju kostiju i rad mišića. Ono smiruje nerve, aktivira moždane procese, otklanja nemir i nervozu, snižava holesterol, pomaže kod reume i upale vena.
Obloge od zelja ublažavaju opekotine i žuljeve, a čaj napravljen od korena ove biljke pomaže kod čira na želucu.
Blitva čisti bubrege
Mediteranska kraljica zeleniša blitva sadrži veliku koncentraciju vitamina A, C, K, ali i B, kao i magnezijum, gvožđe, kalijum, kalcijum i mangan, a poseduje i zavidnu količinu ugljenih hidrata, proteina, celuloze, biljnih ulja. Zanimljivo je da blitva sadrži veću količinu gvožđa nego spanać. U blitvi ćete naći i dosta omega-3 masnih kiselina, flavonoide i druge antioksidante, a spada u niskokalorične namirnice, kao i sve lisnato povrće.
Karakteristični sastojci blitve su i lutein i zeaksantin, koje često nazivaju i "vitamini za oči". Oni spadaju u grupu karotenoida i povoljno deluju na mrežnjaču oka, sprečavajući makularnu degeneraciju, koja je, inače, povezana sa starenjem. Ova namirnica je izuzetno zahvalna za otklanjanje nervoze i jačanje koncentracije. Osim toga, jača krv delujući na stvaranje crvenih krvnih zrnaca, jača kosti i štiti kompletnu sluzokožu tela. Blitva je izuzetno delotvorna za podizanje imuniteta, a predstavlja i savršeni diuretik.
U narodnoj medicini listovi blitve koriste se za oblaganje rana i čireva, a čorbice se daju onima koji boluju od upale bešike i bubrega. Obarena blitva sa naseckanim belim lukom koristi se kao antibiotik, a ako se doda i peršun, pospešuje izlučivanje mokraće i čisti krv.
RECEPTI:
Čorbica od zelja
Sastojci: 2 veze zelja, 100 g suvog mesa po izboru, praziluk, kašika kisele pavlake, 2 kašike maslinovog ulja, so i biber.
Priprema: Iseckajte praziluk na kolutove i izdinstajte ga desetak minuta sa suvim mesom. Zelje dobro operite, odstranite drške, a lišće iseckajte sitno i stavite u šerpu zajedno sa prazilukom i mesom. Nalijte oko litar vode, sačekajte da provri i kuvajte još 5 minuta na umerenoj vatri. Procedite čorbu i sve sastojke usitnite u blenderu, pa vratite u šerpu. Dobro promešajte, dodajte so i biber po ukusu i na kraju pavlaku.
Oslić na francuski način
Sastojci: 4 fileta oslića, veza zelja, 25 g putera, 2 glavice crnog luka, 1 dl vermuta, 2,5 dl pavlake, 2 kašičice soka od limuna, morska so i biber.
Priprema: U tiganju istopite puter i na njemu kratko propržite sitno iseckan crni luk. Operite i očistite zelje, sitno ga iseckajte i stavite u tiganj. Sipajte vermut i kuvajte 5 minuta povremeno mešajući, pa dodajte pavlaku i sok od limuna. Dobro promešajte, kuvajte oko 10 minuta na umerenoj temperaturi, posolite i pobiberite. U međuvremenu file oslića ispecite na roštilju ili u gril tiganju. Sklonite preliv sa vatre i prelijte preko fileta oslića. Ukrasite kriškama limuna.
Zeleni kroketi
Sastojci: 500 g krompira, 500 g blitve, 200 g brokolija, 2 čena belog luka, vezica peršuna, malo svežeg vlašca, 2-3 listića svežeg bosiljka, jaje, 25 g rendanog sira (parmezan), 5 kašika kukuruznog brašna, so, biber, muskatni oraščić, malo belog brašna.
Priprema: Krompir, blitvu i brokoli zasebno skuvajte/obarite u slanoj vodi, ocedite i usitnite u secku/multipraktiku. Sve zajedno dobro promešajte, dodajte sitno seckani beli luk, sveže začinsko bilje i jedno jaje, pa još jednom dobro promešajte. Dodajte rendani sir i kukuruzno brašno i začinite po ukusu. Promešajte kako biste dobili homogenu smesu, vadite je kašikom i između lagano pobrašnjenih dlanova oblikujte u krokete. Pecite ih na srednje jakoj vatri sa svih strana dok ne porumene.
Tart sa blitvom i spanaćem
Sastojci: 270 g brašna, 130 g putera, 80 g kisele pavlake, 4 jajeta, prstohvat soli, 300 g spanaća, 120 g očišćene blitve, 260 g sjeničkog sira, 140 g ovčijeg kiselog mleka (ili običnog milerama), 30 g sremuša.
Priprema: Prosejte brašno na radnu površinu, pa napravite rupu u sredini. Tu stavite jaje, a okolo puter isečen na listiće i pavlaku. Dodajte prstohvat soli. Brzo umesite prhko testo, umotajte ga u foliju i ostavite u frižideru na pola sata. Operite i očistite spanać i blitvu, skuvajte ih na pari 3-5 minuta i ostavite da se prohlade i ocede. U većoj posudi umutite 3 jajeta, dodajte viljuškom usitnjen sir i ovčje kiselo mleko. Sitno iseckajte sremuš, kao i blitvu i spanać, i dodajte smesi od jaja i sira. Pomešajte i posolite po ukusu (pazite, sir je već slan). Izvadite testo iz frižidera i između dva lista pek papira razvaljajte u veći krug. Obložite testom kalup za tart (ili za torte) prečnika 24 centimetara, izbušite testo viljuškom i pecite na 180 stepeni 10 minuta. Izvadite testo, pa sipajte fil i pecite još 30-40 minuta.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Jedna od najvećih kulinarskih misterija jeste kako pripremiti pileće ili ćureće belo meso a da bude sočno i meko. Ovi komadi mesa su "ispošćeni", ne sadrže masnoću koja se, kada se peče otapa i tako daje meso mekoću i softanost...
Na pravcu Kupjansk, ukrajinske trupe su ponovo počele da koriste artiljeriju protiv ruskih snaga, međutim, ove pokušaje ukrajinske strane nisu dale rezultate, izjavio je komandant mešanog artiljerijskog diviziona dobrovoljačkog bataljona BARS-9 sa pozivnim imenom "Svarožić", za rusku agenciju RIA Novosti.
Ukrajina ima samo dve opcije za svoju bezbednost – NATO ili nuklearno oružje, smatra istoričar Mark Galeoti, britanski stručnjak koji je napisao više od 20 knjiga o ruskoj politici i istoriji.
Predsednik pokreta Kreni-promeni Savo Manojlović otkrio je istinu o istraživanjima koja opozicija predvođena predsednikom Stranke slobode i pravde Draganom Đilasom "sprovodi" uoči svakih izbora u Srbiji.
Kancelarija za KiM saopštila je da je hapšenjem M. D. (28) rodom iz Babinog Mosta, a nastanjenog u Kosovskoj Mitrovici, nastavljena hajka na Srbe naočigled međunarodne zajednice.
Bivši novinar i političar Uroš Piper oglasio se na "X" mreži i obratio se opiziciji koja skuplja jeftine političke poene na lešinarenju na tragediji u Novom Sadu!
Maja Mrnuštik iz Čankove Lige socijaldemokrata Vojvodine potvrdila je da je cilj opozicije da tragediju u Novom Sadu zloupotrebi kako bi zaustavila svu gradnju u Srbiji, računajući i Ekspo.
U severnom delu Kosovske Mitrovice u prepodnevnim satima uhapšena je jedna osoba srpske nacionalnosti u vezi sa protestima 29. maja prošle godine ispred opštine Zvečan, izjavio je zamenik komandira takozvane kosovske policije za region Sever Veton Eljšani.
Gosti "Info dana" bili su novinarka Informera Branka Lazić, reporterka Dragana Ćendić i narodni poslanik Nebojša Bakarec. One su govorile na temu napada na našu redakciju.
Emisija "Info-jutro" na Informer televiziji bavila se večitom temom sukoba na Bliskom istoku, kršenjem ljudskih prava, ali tvrdnjama da će Evropska unija okrenuti leđa Izraelu.
Da li zaista znamo sve o atentatu na Zorana Đinđića? Da li postoje skrivene priče i neotkriveni detalji o ubistvu koje je promenilo tok srpske istorije?
Emisija "Info-jutro" na Informer televiziji bavila se aktuelnim temama u vezi sa specijalnom operacijom u Ukrajini, promenama u srcu Kijeva, pritiscima kolektivnog Zapada, ali i mogućem mirovnom rešenju koje bi okončalno sukob.
Mladić I.S. (23) iz Novog Pazara pokušao je sinoć da izvrši samoubistvo, izbovši se nožem deset puta u predelu grudnog koša stomaka, a u kući je pronađeno i oproštajno pismo.
Nikola M. (35) iz sela Veliko Središte kod Vršca nastradao je u teškoj saobraćajnoj nesreći kada se vozilom zakucao u kamion, sa njim je nastradao i njegov sin Mihajlo M. (2) kog je bez znanja bivše supruge uzeo iz vrtića.
Cena oraha u sezoni slava otišla je nebu pod oblake. Kilogram ovog koštunjavog voća bez kog ni jedna slavska trpeza ne može da se zamisli košta i do 2.000 dinara!
Snežana Timotijević borila se sa alkoholizmom čitavih pet godina. Njen problem počeo je još u srednjoj školi, a vrlo brzo razvio se u psihičku zavisnost.
Uskoro će početi prava zima, a najčešće joj se raduju mališani koji žele da se sankaju. Ukoliko planirate odmor na planini, Golija je jedna od mnogobrojnih u Srbiji koja vam pruža prelepu prirodu, ali pored prirode nudi vam i korektne cene boravka.
Srpska pravoslavna crkva 16. novembra sutra obeležava Đurđic - Obnovljenje hrama Svetog velikomučenika Georgija za koje se vezuje veliki broj narodnih običaja i verovanja.
Fudbalska reprezentacija Srbije večeras gostuje selekciji Švajcarske (20.45, RTS1, Arena premijum 1), u okviru 5. kola A divizije Lige nacija. Iako je ostalo nešto manje od pola sata do početka meča, na ulicama Ciriha primetan je veliki broj navijača, kako naših, tako i domaćih. U ovoj gužvi, svima je za oko zapao jedan interesantan detalj.
Košarkaški klub Partizan iskazao je veliko poštovanje prema svom navijaču Draganu Ćetkoviću, koji je tragično preminuo od posledica srčanog udara nakon utakmice protiv Barselone (87:79). Na mestu u Beogradskoj areni gde je Ćetković sedeo, večeras je simbolično ostavljena bela ruža.
EU mora preispitati sankcije koje je uvela Rusiji u vezi sa sukobom u Ukrajini i raditi na okončanju neprijateljstava što je pre moguće, rekao je mađarski premijer Viktor Orban.
Holadska državna sekretarka za beneficije i carine Nora Ahahbar, koja je marokanskog porekla, danas je podnela ostavku zbog navodih rasističkih komentara premijera Dika Shofa i ministara nakon nereda povezanih sa izraelskim navijačima u Amsterdamu prošle nedelje.
U srcu Beograda, na mestu gde se susreću umetnost, tradicija i inovacija, Palata umetnosti Madlena s ponosom poklanja gradu petodnevni kulturni mozaik – slavlje koje će od 19. do 23. novembra odisati elegancijom, strašću i raznolikošću umetničkog izraza.
Smeli modni komadi uklopljeni u prepoznatljiv stil s akcentom na neprolazno crno, bar kada je čuveni dizajner Bata Spasojević u pitanju, trend su za ovu sezonu. Najnovija kolekcija za jesen/zimu jednog od naših najpoznatijih dizajnera, premijerno će biti prikazana publici u Beogradu na modnom, scensko/vizuelnom spektaklu, koji je zakazan za ponedeljak u čuvenoj Kristalnoj dvorani pozatog prestoničkog hotela.
Druga po redu izložba "Tradicija kao kriterijum" čija je tema ove godine Moravska Srbija svečano će biti otvorena u Konaku kneginje Ljubice (ulica Kneza Sime Markovića 8, Beograd) u subotu 16. novembra 2024. sa početkom u 18 časova.
Mala scena Jugoslovenskog dramskog pozorišta poznata kao "Studio JDP" sutra dobija novo ime - "Studio Ćirilov" povodom deset godina od smrti Jovana Ćirilova.
Tokom emisije "Gledanje snimaka" u rijaliti programu "Elita 8" došlo je do žestokog sukoba između voditelja Milana Miloševića i učesnika Stefana Korde.
Mirza Selimović večeras, 11. novembra, održaće prvi od dva rasprodata koncerta u MTS Dvorani, a tom prilikom obratio se okupljenim pripadnicima sedme sile, među kojima je bio i Informer. Pevač je istakao da je uzbuđen pred nastup, ali se dotakao i majke koja je nedavno izgubila bitku sa kancerom.
Kako je Informer prvi izvestio, Milan Kalinić razveo se od supruge Sandre nakon 18 godina braka. Glumac se otad nije oglašavao na ovu temu, međutim, starleta Senada Nurkić, poznatija kao Maca Diskrecija, iznela je detalje koji su šokirali javnost.
Ceca Ražnatović i Dragana Mirković decenijama unazad nisu u najboljim odnosima, a njihov sukob eskalirao je susretom na snimanju u prostorijama Radio-televizije Srbije. Godinama kasnije, Ražnatovićka je u jednoj emisiji, zajedno sa Viki Miljković, otpevala Draganinu pesmu, a na tu temu se sada oglasila i Mirkovićeva.
Ivan Marinković izgubio je oca sa 14 godina, a način na koji je on ubijen je stravičan. Velimir je, kako je otkrila sestra rijaliti učesnika, poginuo na ratištu u Slavoniji 1991. godine, a od velikog gubitka njih dvoje se nikada nisu oporavili.
Ostavite komentar
Pravila komentarisanja:
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.