• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/alternativa za vas

21.06.2021

12:59 >> 13:00

MALINE u narodu zovu CRVENO ZLATO! Napravite TRI POSLASTICE koje čuvaju ZDRAVLJE i LEPOTU! /RECEPTI/

Shutterstock

Recepti

MALINE u narodu zovu CRVENO ZLATO! Napravite TRI POSLASTICE koje čuvaju ZDRAVLJE i LEPOTU! /RECEPTI/

Podeli vest

Osim što uspešno skidaju povišenu temperaturu, ove sićušne, sočne i mirisne voćkice podstiču znojenje, čiste žuč, pospešuju izbacivanje peska iz bubrega, jačaju imunitet i srce, normalizuju krvnu sliku, a u narodu su poznate i kao crveno zlato

Za malinu se veruje da je toliko stara da su je jeli i pećinski ljudi. Stari Grci pripisivali su joj moć jačanja plodnosti, ali su u tu svrhu više koristili njene listove nego plodove. Ipak, očaravajući ukus ploda maline je taj koji je najzaslužniji za njenu današnju popularnost, što ne znači da bobice nisu lekovite. Osim što uspešno skidaju povišenu temperaturu, ove sićušne, sočne i mirisne voćkice podstiču znojenje, čiste žuč, pospešuju izbacivanje peska iz bubrega, jačaju imunitet i srce, normalizuju krvnu sliku, a u narodu su poznate i kao crveno zlato.

Jača imunitet

Malina je bogata antioksidansima - 100 g ploda maline sadrži 44 odsto preporučene dnevne doze vitamina C. Sadrži i anioksidant resveratrol, koji usporava starenje, kao i visoku koncentraciju elaginske kiseline, koja deluje antikancerogeno. U njenom sastavu su i vlakna, folna kiselina, vitamin K, E, mangan, magnezijum, bakar, kalijum i, ko bi rekao, omega 3 masne kiseline.

Kada su redovno na meniju popravljaju ten, jačaju kosu, podižu zdravlje probavnog i kardiovaskularnog sistema, jačaju imunitet i štite od upala.

Foto: Shutterstock

Najviši prirodni faktor

Ulje semenki čileanske maline je posebno cenjeno jer sadrži visok nivo omega 3 i omega 6 esencijalnih masnih kiselina, kao i vitamina E. Zahvaljujući njima odlično štiti kožu od jakog sunca. Procenjuje se da je zaštitni faktor (SPF) ovog ulja između 25 i 50, a može da se se koristi i za tretiranje bora, strija, ekcema, dermatitisa i generalno svih upalnih stanja kože.

Malina smanjuje delovanje slobodnih radikala i štiti od raka debelog creva, dojke, materice, jednjaka i prostate, te se u ove svrhe može koristiti preventivno.

Sprečava dijabetes

Ketoni u malini su zaslužni za kontrolu šećera u krvi i pomažu u sprečavanju gojaznosti i dijabetesa. Unosom ovog voća aktivira se protein adiponektin, od čijeg nedostatka pate ljudi s dijabetesom tipa 2. Adiponektin vraća ravnotežu glukoze u krvi i smanjuje rizik od srčanog udara i bolesti koje prate dijabetes.

Zamena za indijski čaj

Tradicionalna medicina odavno preporučuje ove crvene plodove jer uspešno obaraju povišenu temperaturu, podstiču znojenje, čiste žuč, pospešuju izbacivanje peska iz bubrega, normalizuju krvnu sliku.

Sirće za skidanje temperature

Pomešajte litar prirodnog jabukovog sirćeta s 500 grama izgnječenih malina. Ostavite deset dana na toplom mestu i procedite. U slučaju groznice razredite dve kašičice sirćeta od maline u čaši vode i pijte nekoliko puta na dan.

Čaj od lista maline koristi se za ispiranje usne duplje koja je pod upalom, kao i za upaljeno ždrelo, ali i protiv menstrualnih grčeva i jakih krvarenja. U narodnoj medicini služi za olakšavanje porođaja. Ovaj čaj je delotvoran i za zaustavljanje dijareje, a dobri poznavaoci tvrde da je savršena zamena za indijski, gruzijski i ruski čaj.

Naći ćete ga u biljnoj apoteci, a priprema se tako što se jedna kafena kašičica lista prelije šoljom (200 ml) ključale vode, ostavi da stoji 10 minuta i procedi. Pije se 2-3 puta dnevno po jedna šolja čaja.

Foto: Pixabay

Antistres masaža

U kozmetici se posebno preporučuju za negu masne kože, a sa dodatkom odgovarajućeg biljnog (nosećeg) ulja, koriste se za pripremu maski za suvu, osetljivu, zrelu i oštećenu kožu.
Izgnječeni, sveži plodovi koriste se i za okrepljujuću masažu lica i tela. Tom prilikom semenke malina mehanički otklanjaju izumrle ćelije epiderma, dok kašasta voćna smesa regeneriše i hrani kožu. Istovremeno, prijatan miris ovog voća deluje smirujuće na ceo organizam i otklanja nervozu.

RECEPTI:

Foto: Shutterstock

Bakin kompot

Za 1 l kompota potrebno je 700 g malina, 300 g šećera i 0,1 l vode. Plodovi se slažu u teglu i svaki sloj posipa šećerom. Potom se preliju vrelom vodom, tegla se dobro zatvori i pasterizuje 20 minuta na 80 stepeni ili tri minuta u vodi koja ključa. Ovako pripremljeni plodovi sačuvaće oblik, aromu i ukus svežih malina.

Foto: Shutterstock

Čokoladni poljubac

Sastojci: kesica pudinga od čokolade, 0,5 l mleka, 75 g šećera, piškote ili biskvit za torte, 250 ml slatke pavlake, 150 g malina, 1,5 dl šerija ili drugog alkoholnog pića, kakao u prahu za posipanje.
Priprema:
Piškote ili biskvit naseckajte na komade i prelijte šerijem. Skuvajte puding od čokolade prema uputstvu na kesici i ostavite da se ohladi. Umutite slatku pavlaku. U čaše za posluživanje stavite kašiku pudinga od čokolade, sloj biskvita i kašiku šlaga, pa ponavljajte dok ne napunite čaše. Završite slojem šlaga i pospite kakaom u prahu. Ukrasite malinama.

Foto: Shutterstock

Klafuti (francuski kolač) sa malinama

Sastojci: 320 g malina, 70 g šećera, 3 jaja, prstohvat soli, kašika ekstrakta vanile, 65 g brašna, 300 ml mleka, 2 kašike otopljenog putera, plus da namažete posudu za pečenje, šećer u prahu za posipanje.
Priprema:
Zagrejte rernu na 175 stepeni. Pripremite sud za pečenje, prečnika oko 25 cm. Umutite mikserom jaja i šećer, dodajte brašno, mleko, vanilin ekstrakt, otopljeni puter. Dobićete retku smesu. Najpre u sud stavite oko trećinu testa i to pecite 10 minuta. Izvadite testo iz rerne i po njemu rasporedite maline, preko njih prelijte preostale dve trećine testa i stavite da se peče još 45-50 minuta, dok ivica ne porumeni, a u sredini bude mekan, ali ne previše. Ostavite da se ohladi 10 minuta, pospite šećerom u prahu i služite dok je vruć.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija