PET PREDLOGA ZA UKUSNO MEZE KOJE ODMAH NESTAJE SA STOLA

Shutterstock

19:30 Recepti 0

Informer/STVARUKUSA.RS | 13. 10. 2021.

PET PREDLOGA ZA UKUSNO MEZE KOJE ODMAH NESTAJE SA STOLA

Kada su neka slavlja ili bitni događaju, ljudi pored kolača i torti najviše vole predjelo. Rolati, slane torte, kremaste salate je nešto što se odmah razgrabi sa stola.


Mi vam nudimo recepte za najukusnija predjela koja će sigurno oduševiti i ukućane i goste.

Kremasta kukuruz salata

Sastojci:

500 g kukuruza šećerca

200 g pavlake (može i više)
100 g majoneza
1 kašičica soli
½ veze mirođije (može suva 1 kašičica)
½ limuna (može i sirće)
1 glavica crnog luka

Shutterstock

Kukuruz

Priprema:

Kukuruz skuvajte, procedite i isperite hladnom vodom. Izmešajte pavlaku, majonez, iseckan luk i mirođiju, isceđen limun ili pola kašike sirćeta. Dodajte kukuruz, promešajte i salata je gotova. Može odmah da se jede.

Napoleon-slana torta

Sastojci:

1 kg lisnatog testa
2-3 mlada luka/praziluk
4 kuvana jaja
2 kuvane šargarepe
2 čene belog luka
200 g krem sira
250-300 g tunjevine u konzervi
100 g majoneza
so

Priprema:

Lisnato testo odmrznite i malo razvaljajte. Izrežite 4 kore dimencija 25×19 cm. Preostalo testo spojite, razvaljajte i isecite petu koru istih dimenzija. Na pleh obložen pek papriom stavite kore, izbockajte ih viljuškom i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 15-20 minuta. Ispecite i ostatke testa oni će vam trebati za dekoraciju. Neka se kore ohlade.

Šargarepu izrendajte na krupno i dodajte joj sitno seckani beli luk. Sve posolite, sipajte majonez preko i promešajte. U drugoj posudi izrendajte jaja na krupno, posolite i dodajte majonez, pa promešajte.

Prvu koru namažite sa malo majoneza, pa stavite tunjevinu preko. Zatim stavite drugu koru i premažite sa šaragarepom. Treću tortu premažite majonezom, pa stavite jaja. Stavite četvrtu koru, premažite majonezom i stavite preostalu tunjevinu. Na kraju stavite petu koru. Pokrijte tortu providnom folijom i stavite dasku za sečenje na vrh torte, pa je opteretite nečim. Stavite tortu sa opterećenjem u frižider najmanje 12 sati.

Pokrijte tortu krem sirom odozgo i sa strane. Pečene mrvice lisnatog testa sameljite u mrvice. Pospite tortu mrvicama sa svih strana. Usitnite mladi luk ili praziluk. Na vrh torte dijagonalno stavite seckani luk. Tortu ukrasite semenkama nara na vrhu.

Rolat od gotovih kora

Sastojci:

500 g kora
2 jajeta
100 ml ulja
150 ml jogurta
300 g krem sira
300 g šunke
300 g kačkavalja
150 g majoneza

Printscreen You Tube

Rolat

Priprema:

Kore izbrojte i podelite na dva jednaka dela za dva rolata. Napravite premaz od jaja, ulja i jogurta. Svaku koru premažite i slažite jednu preko druge, zaključno sa poslednjom. Pecite na pek papiru i rernu na 180°C 10 minuta. Izvadite na vlažnu krpu i urolajte je zajedno sa njom. Kada se prohladi, odstranite krpu i filujte (prvo krem sir, pa ostali sastojci), a zatim opet urolajte i zavijte u foliju. Držate u frižideru bar dva sata pre serviranja.

Mandradžijski burek

Sastojci:

oko 300 g sira
oko 300 g kačkavalja
1 paradajz
½ ljute paprike
6 kora za pitu
1-2 jajeta

Priprema:

Isecite sir i kačkavalj na filete, paradajz na kriške. Uzmite pločicu sira i pločicu kačkavalja jednakih veličina. Između njih stavite krug paradajza i po želji polovinu ljute paprike.

Uvijajte u koru za pitu, potopite u jaje i pržite sa svih strana.

Pita u ćebencetu

Sastojci:

4 šoljice mleka
2 šoljice ulja
4 jajeta
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
22 kašike brašna
1 kesica suvog kvasca
sir
kore za pitu

Priprema:

Razmutite kvasac u šoljici zagrejanog mleka, uz malo šećera. U drugoj posudi sjedinite ostatak mleka, ulja, jaja i u to dodajte kvasac kada nadođe. Umutite. U smesu dodajte brašno i so po ukusu.

U zavisnosti od broja kora odvojite po 4-5 listova. Svaki list premazujete sa dobijenom smesom i slažete jedan preko drugog. Kada stavite poslednji list (4 ili 5) na taj dodate i sir, pa urolate. Napravite 3 rolata, toliko otprilike kora imate i poređajte u nauljen pleh. Prelijte ih sa ostatkom smese i pecite na 200°C.

Budite malo štedljiviji kako bi vam ostalo malo smese za prelivanje na kraju.



Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.