• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. Ćuruvija

16.12.2022

17:41

DARKO ŠARIĆ OPET NA SUDU! Pljevljak čeka suđenje za "pranje" 22 miliona evra ČITAJUĆI KNJIGE!

Tanjug

Vesti

DARKO ŠARIĆ OPET NA SUDU! Pljevljak čeka suđenje za "pranje" 22 miliona evra ČITAJUĆI KNJIGE!

Podeli vest

Ponovljeno suđenje Pljevljaku Darku Šariću (52), optuženom za “pranje” 22 miliona evra, za koje tužilaštvo tvrdi da je novac stečen od prodaje kokaina, nastavlja se u sredu, 21. decembra, u beogradskom Specijalnom sudu

Kako Informer.rs saznaje, suđenje treba da se nastavi iznošenjem odbrane okrivljenih, a nakon toga treba da se sprovede ceo dokazni postupak. Šarić suđenje čeka u ćeliji Specijalnog suda u Beogradu, otkad je 14. aprila uhapšen zbog sumnje da je pokušao da ubije svedoka saradnika  Nebojšu Joksovića Joksu (51), svog nekadašnjeg prijatelja. U pritvoru je proveo osam godina, otkada se 18. marta 2009. dobrovoljno predao srpskim vlastima, a u novembru prošle godine pušten je da se brani sa slobode.

- Šarić je sam u sobi. Posećuje ga supruga sa maloletnim sinovima. Ima pravo na pakete, a može i da čita štampu i knige– kaže izvor portala Informer.rs

Na prošlom suđenju, 7. novembra, Šarić je izjavio da nije kriv i da su sva sva njegova primanja bila legalna.

- Ostajem pri svemu što sam ranije rekao. Kad sam prvi put dao odbranu nisam znao da li će biti prihvaćeno veštačenje, vodio se postupak protiv mog brata u Crnoj Gori, okončan je pravosnažno oslobađanjem. I u Sloveniji, takođe. Kao kruna svega, veštaci su rekli da je sve iz realnih tokova, čak i u prvostepenoj presudi, da je posle prodaje Štampe sve čisto - rekao je tada Darko Šarić.

Foto: Zoran Sinko

 

Prvom presudom za pranje novca, koju je ukinuo Apelacioni sud, bio je osuđen na devet godina zatvora.

Ukinuta presuda iz jula 2020. prva je u postupku za pranje para, a maratonski proces je trajao čitavih deset godina. Šarić je njome bio osuđen na devet godina zatvora, a njegovi saradnici na kazne od dve do sedam godina. 

Šarićeva grupa optužena je da je preko 20 miliona evra stečenih međunarodnim švercom kokaina ubacivala u legalne novčane tokove u Srbiji i to tako što je kupovala hotele, poljoprivredna preduzeća i zemlju po Vojvodini i na jugu države.

Sudije Apelacionog suda su u odluci kojom su poništili prvostepenu presudu navele da njihove kolege iz Višeg nisu jasno obrazložile svoju odluku da osude Šarića.

Presuda ukinuta i za 14 članova grupe

Osim Šarića, presuda je ukinuta i članovima njegove grupe koji su takođe bili osuđeni za pranje novca. Presuda je ukinuta za Šarića i 14 članova njegove grupe.

U presudi nije bilo objašnjeno, kako se tvrdi, da li su pojedini optuženi u ovom slučaju bili i deo Šarićeve grupe koja je švercovala kokain ili su oni bili posebna odvojena kriminalna grupa koja se samo bavila pranjem novca.

Šariću se istovremeno sudilo za međunarodni šverc oko šest tona kokaina - i u ovom postupku je bio osuđen, ali je presuda naposletku oborena te se čeka nova odluka.

U međuvremenu, pokrenuta je nova istraga u kojoj je osumnjičen da je naručio likvidaciju Nebojše Joksovića, svedoka saradnika u postupku za šverc kokaina i “pranje” para.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Kinezi osvajaju svet, a nisu ratnici! Jednom nogom u 11. veku, a drugom u 23.
Fudbal

Kinezi osvajaju svet, a nisu ratnici! Jednom nogom u 11. veku, a drugom u 23.

Srpski fudbalski trener Aleksandar Janković bio je do skoro selektor fudbalske reprezentacije Kine i tim povodom je za vreme božnićnih praznika početkom godine pričao za Informer o Kini, tamošnjoj kulturi, gradovima, životu, Kinezima... Dolazak predsednika Narodne republike Kine Si Đinpinga bio je povod da ponovo objavimo razgovor sa Jankovićem.

08.05.2024

11:56

Nije samo Aleksa! Ko nosi dres Partizana ovakve zicere ne sme da promašuje (VIDEO/FOTO GALERIJA)
Partizan

Nije samo Aleksa! Ko nosi dres Partizana ovakve zicere ne sme da promašuje (VIDEO/FOTO GALERIJA)

Košarkaši Partizana juče su izgubili u Podgorici od Budućnosti sa 74:73, a mnogi su za poraz okrivili Aleksu Avramovića, koji je u poslednjem napadu promašio zicer za trijumf i plasman u finale. Aleksa možda jeste tragičar meča zbog tog poteza, ali treba istaći da su se izabranici Željka Obradovića tokom meča u barem šest situacija propisno obrukali pred košem domaćih, pošto su na neverovatan način promašivali maltene otvorene zicere.

08.05.2024

12:20

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li znate ko su 1.300 kaplara? Herojstvom i hrabrošću se upisali u srpsku istoriju: Besmrtni bataljon!
Srbija

Da li znate ko su 1.300 kaplara? Herojstvom i hrabrošću se upisali u srpsku istoriju: Besmrtni bataljon!

Pobeda Srpske vojske na Ceru je bila istorijska, ali gubici u ljudstvu bili veliki. Iz stroja je izbačeno čak 259 oficira i 16.045 podoficira i vojnika. Za tadašnju Srbiju od oko 4 miliona stanovnika, to je bio nenadoknadiv gubitak, naročito imajući u vidu da je u Balkanskim ratovima 1912-13 Srpska vojska izgubila oko 44 hiljade oficira, podoficira i vojnika. Veliki gubici u starešinskom kadru bili su istovremeno i veliki gubici srpske inteligencije i školovanih starešina. Ovo je priča o 1.300 kaplara.

08.05.2024

07:05