• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

19.06.2023

14:56

VEHABIJA IGOR DESPOTOVIĆ OSUĐEN NA TRI GODINE ZATVORA: Pripremao terorističke napade, hteo kamionom da uleti u Knez Mihajlovu, kod njega našli milione...

printscreen

Vesti

VEHABIJA IGOR DESPOTOVIĆ OSUĐEN NA TRI GODINE ZATVORA: Pripremao terorističke napade, hteo kamionom da uleti u Knez Mihajlovu, kod njega našli milione...

Podeli vest

Posebno odeljenje za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu Igora Despotovića (24), optuženom za javno podsticanje na izvršenje terorističkih dela osudilo je danas na tri godine zatvora, saznaje Informer.

Ovo je prvostepena presuda, na koju će i odbrana i tužilaštvo imati pravo da izjave žalbe.

Kako je Informer ranije pisao, vehabija Igor Despotović (24) uhapšen je 18. februara prošle godine u Beogradu zbog sumnje da je spremao krvave terorističke napade.

Bezbednjaci su mu u stanu našli više od milion dinara i 15.000 evra u kešu, a pregledom njegovih telefona i računara utvrđeno je da je na društvenim mrežama bio administrator nekoliko grupa islamskih fanatika koji su pozivali na džihad u Srbiji.

Bio je pravoslavac

Nakon hapšenja Despotovića, izvor Informera iz istrage je rekao da je taj muškarac rođen u Beogradu u pravoslavnoj porodici, ali su ga još kao tinejdžera zavrbovali vehabijski fanatici i potpuno mu isprali mozak.

- Tako je 2016. i dospeo pod nadzor naših bezbednosnih službi. Već naredne godine, 2017, naši bezbednjaci su saznali da Despotović sasvim ozbiljno planira više terorističkih napada u Beogradu, pa je 30. avgusta te godine uhapšen - kazao je naš izvor.

Foto: printscreen

Uhapše /ilustracija

Bezbednjaci su tada otkrili da je Despotović nameravao da otme kamion ili veći kombi i da njime uleti u Knez Mihailovu ulicu iz pravca Pariske ulice kod Kalemegdana.

Zaplenjena su mu četiri telefona, dva foto-aparata s memorijskim karticama i laptop računar. Takođe, nađena su i tri papira sa nacrtima pod nazivima "Evakuacija", "Mapa" i "Zamke", a u telefonu je bio plan naslovljen sa: "Taktike pravednog terora - napad kamionom", u kom je detaljno opisano kako odabrati lokaciju i doći do kamiona ili kombija.

Kako je tada objasnio naš izvor, Despotović je od momenta hapšenja bio pod budnim okom naših bezbednjaka.

- Svaki njegov korak je bio praćen i održavana je redovna komunikacija s njegovom majkom, koja nije učestvovala u planiranju terorističkih napada i tvrdila je da nije imala pojma šta njen sin namerava da uradi. Igor je s vremenom odavao utisak da se primirio i pokajao, takoreći deradikalizovao. Krajem leta 2021. godine bio je kraće vreme u Crnoj Gori, navodno je hteo da se oženi jednom Crnogorkom, ali se vratio kući i od braka nije bilo ništa. Negde u to vreme opet je počeo da uspostavlja kontakte sa vehabijama i radikalnim islamistima - kazao je naš sagovornik, i dodao:

 

- Despotović je na društvenim mrežama osnovao nekoliko grupa u kojima se propagirao terorizam i džihad protiv Srbije. Policija mu je upala u stan 17. februara i tamo je pronađeno više od milion dinara i 15.000 evra u kešu, kao i knjige koje se odnose na radikalni islam. U mobilnim telefonima nađene su prepiske sa drugim radikalnim islamistima u kojima su planirani teroristički napadi na više lokacija u Beogradu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
BOGDAN

pre 10 meseci

TAKVE OSOBE NETREBA HAPSITI SAMO DA GA POJEDE MRAK I KRAJ PRICE.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija