• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

10.08.2023

09:58

Drugari su videli da je upala u Tisu, a onda je stigao glas da je viđena u Mađarskoj! Godišnjica nestanka Barbare Vitez

Privatna arhiva/D.N.

Vesti

Drugari su videli da je upala u Tisu, a onda je stigao glas da je viđena u Mađarskoj! Godišnjica nestanka Barbare Vitez

Podeli vest

Tada petnaestogodišnja Barbara Vitez nestala je 25. novembra 2016. godine u Senti, a navodno je poslednji put viđena na mostu preko Tise.

Nakon gotovo sedam godina, nestanak ove devojčice je još uvek misterija - o njoj niko nema novih informacija, a o tome šta se dogodilo te kobne večeri postoji više teorija, piše Blic.

Barbara je poslednji put viđena večeri 25. novembra 2016. godine, a dvojica njenih drugova, koji su se tada vraćali sa njom sa rođendana, tvrdili su da je kobne večeri pala sa mosta u Tisu.

Sa druge strane, roditelji su tvrdili da je to nemoguće jer se Barbara plašila visine. Takođe, oni su izrazili sumnju da je njihova ćerka oteta.

- Poslednji put viđena je 25. novembra 2016. u senćanskoj prodavnici, kada su je snimile kamere, i to je bilo u 21:41. Na snimku se ne vidi da li je naša ćerka sa tom dvojicom dečaka krenula ka mostu ili na drugu stranu - ispričao je ranije Endre Vitez, Barbarin otac.

Tisu su u to vreme nekoliko puta pretraživali pripadnici srpske i mađarske ronilačke policijske jedinice, zajedno sa psima. U potrazi koja je trajala mesec i po dana, telo nestale Barbare nije pronađeno.

Foto: Privatna arhiva/D.N.

 

Sedam godina kasnije i dalje nije utvrđeno šta se desilo kobne večeri i gde je Barbara. Slučaj je od samog početka obavijen velom misterije.

Roditeljima Barbare je samo nekoliko dana nakon nestanka devojčice na kućnu adresu stiglo pismo da je Barbara pretučena, silovana, ubijena i na kraju bačena sa mosta u Tisu.Ta verzija je bila suprotna onoj koju su ispričali dečaci koji su bili sa njom.

Hronologija nestanka:

* Barbara Vitez nestala je 25. novembra oko 22 časa, kad se vraćala s rođendana. Navodno, prelazeći most na Tisi kod Sente, tokom opasne dečje igre popela se na stub mosta i upala u reku
* Desetak dana posle nestanka, Barbarini roditelji dobili su anonimno pismo u kom se tvrdi da je devojčica oteta i silovana, a zatim "omamljena drogom sipanom u sok zadavljena i bačena u Tisu"
* Barbarini drugovi koji su bili s njom kobne noći tvrdili su da je pala s mosta i utopila se
* Svi oni su prošli poligraf, osim dvojice. Ta dvojica su jedini bili sa Barbarom kad je poslednji put viđena
* Pojavili su se snimci sigurnosnih kamera na osnovu kojih se može zaključiti da ona uopšte nije ni stigla do mosta na Tisi
* Mađarski spasioci sa obučenim psima pretražili su u februaru i martu Tisu na potezu od senčanskog mosta do brane kod Novog Bečeja, ali telo nije pronađeno
* Ministarstvo unutrašnjih poslova nakon toga prijavljuje slučaj Interpolu, koji raspisuje žutu poternicu za Barbarom

Oni su tvrdili da se saplela i pala u reku, a rezultati njihovog poligrafa su do danas misterija. Kako su pisali mediji, svi su prošli poligraf osim ova dva dečaka.

- Dečaci koji su tada ispitani na poligrafu davali su izjave na mađarskom jeziku, dok je prevodilac na srpskom to prenosio nadležnim organima. Nakon toga, samo nam je saopšteno je da poligraf urađen, ali ne znamo da li su dečaci uhvaćeni u nekoj laži. Niko od nadležnih nije nam se obratio već pet godina, nijedna institucija - ispričao je ranije Barbarin otac.

Barbara viđena u Mađarskoj?

Bilo je mnogo polovičnih i neproverenih informacija o tome gde je sve Barbara viđena, a jedna od njih je posebno ubrala pažnju javnosti i roditelja devojčice.

Ono što je porodicu Vitez učvrstilo u ubeđenju da je njihova ćerka živa jesu snimci koji su emitovani na Instagramu 2018. i 2019. godine. Naime, grupe koje se bave pronalaskom nestalih osoba najpre su 2018. prikazale snimak devojčice koja je identična Barbari u jednom noćnom klubu u Mađarskoj.

Foto: Privatna arhiva/D.N.

 

- Bili smo ubeđeni da je to ona. Imala je ožiljke na licu od dečjih boginja kao što i naša ćerka ima. Odmah smo alarmirali mađarsku policiju, ali ta devojka više nije bila na tom mestu gde je snimljena - pričala je Melinda, Barbarina majka.

I 2019. godine devojka slična Barbari viđena je u Mađarskoj, i to dva puta u jednom u noćnom klubu, ali provere srpske i mađarske policije ni ovog puta nisu dale rezultate.

Tragična sudbina porodice Vitez

Porodicu Vitez je od Barbarinog nestanka samo pratila nesreća. Barbarin brat Atila bolovao je od autizma i epilepsije i preminuo je 5. marta 2019, kad je imao 25 godina. Dobio je visoku temperaturu i, nažalost, nije se povratio iz kome. Nekoliko meseci kasnije umro je Melindin otac, a ubrzo zatim i Endreov.

O Barbarinom nestanku koji još nema epilog, obavešten je i Interpol. Naime, njeno ime i prezime sa fotografijom se od marta 2018. godine nalazi na takozvanoj žutoj poternici, odnosno, na listi nestalih osoba za kojima se traga.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima
Nevolja ne bira

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima

Na delu teritorije gradova Čačak i Kraljevo ponovo je proglašena opasnost od zarazne bolesti afričke kuge svinja. Kritična situacija je u selima Tavnik u Kraljevu i Bresnica u Čačku. Ova odluka o proglašenju zaraženog područja, doneta je na osnovu rešenja, koje je donelo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za veterinu.

27.04.2024

09:15