• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanja Ivančević

21.11.2023

15:19

"Svedok saradnik je paranoičan, misli da ga žena vara jer je otišla da prošeta"! Belivuk i advokati traže saslušanje Nikole Spasojevića!

Maša Banđur

Vesti

"Svedok saradnik je paranoičan, misli da ga žena vara jer je otišla da prošeta"! Belivuk i advokati traže saslušanje Nikole Spasojevića!

Podeli vest

U Specijalnom sudu u Beogradu danas bi izvođenjem dokaza trebalo da bude nastavljeno suđenje organizovanoj kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, čiji pripadnici se terete za sedam ubistava, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje.

Suđenje kriminalnom klanu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića nastavlja se danas u Specijalnom sudu. Na današnjem ročištu trebalo bi da bude nastavljano preslušavanje praćenih razgovora.

17. 52 Završeno suđenje. Na naredno suđenje, koje će biti održano u četvrtak, pozvani su svedoci Igor Arezanović i Ilija Kovačević.

14.46 Preslušani Lalićevi razgovori

Razgovori Srđana Lalića svodili su se na pozivanje Beotelneta oko problema sa horstingom i pozivanje Telekoma u vezi sa optičkim internetom koji je trebalo da se sprovede u prostoriju na stadionu Partizana u kojoj je trebalo da budu računari za elektronske sportove o kojima je Lalić govorio u svom izlaganju.

Foto: Foto:Miloš Rafailović, Marko Đoković

Srđan Lalić je ispričao sve o zlodelima grupe

Ono što je interesantno je da je prikazana uplata Laliću od oko 96.000 dinara i da je u tom trenutku stanje na njegovom računu iznosilo 993.379 dinara.

Advokat Nikola Jerković predložio je da se Lalić pozove u sud i da kaže da li je na snimcima njegov glas. On je tražio da se Lalić izjasni oko nepokretnosti koju je spominjao, kao i oko novca koji mu je uplaćen iz Australije.

Branioci su istakli i da se sve što je Lalić imao, uključujući i hosting za koji je rekao da je njegov i sef o kom Lalić nije hteo da govori jer pripada njegovoj majci, vode na njegovu majku, tvrdeći da je sve njegovo, ali da je on sve otvorio na ime svoje majke.

- Sršđan Lalić je detaljno ispitan u sudnici i tokom dobijanja statusa saradnika. Svi ovi razgovori su bili poznati odbrani kad je postavljala pitanja Laliću, da ne kažu mesecima. Protivimo se da Lalićeva majka bude svedok, ne vidimo nijedan valjan razlog da ona bude pozvana i odgovara na pitanja - rekao je tužilac Saša Ivanić.

17.21 "Kaže da ti Velja uzima 20 odsto"

Preslušano je i više razgovora optuženog Nikole Stefanovića. U razgovoru sa nepoznatim muškarcem, muškarac ga je pitao zna li Nikolu Žapca.

Foto: Foto: Maša Banđur

 

- Napuši me čovek zbog tebe, sačuvaj Bože. Rekao sam da odveze auto kod tebe, skočio, kaže, "šta, dobar si sa Stefanovićem?". Ja mu kažem to mi je ekstra drug, on promeni priču. Pričao je još o tebi, pričaću ti kad se vidimo, spominjao je i Velju, da ti radiš za njega, da ti Velja lupa 20 odsto- rekao je nepoznati muškarac, na šta je Stefanović odgovorio da mu kaže da mu uzimaju 50 odsto.

- Biće on na 20 odsto izgleda... - rekao je Stefanović.

On je potom razgovarao sa izvesnim Gavrilom, koji mu je nešto montirao i rekao da će ispravljače da sakrije u alarm.

17.04. Belivuk se okomio na tužioca: Ja ne znam jel tužilac spavao

Veljko Belivuk je imao potrebu da "replicira" tužiocu Ivaniću, uz opasku da je evidentno da Spasojević nije bio u strahu po život, kako je tvrdio, naprotiv.

- Moram da repliciram tužiocu. On je opet izneo neistinu da je Nikola Spasojević u ovim razgovorima potvrdio sve što je rekao za govornicom. Ja ne znam da li je tužilac spavao. On je govorio da je u strahu, a u razgovorima čujemo da ne može da zavisi od posla obezbeđenja. On se ovde tresao, bojao... Tužilac svaki dan iznese gomilu neistina, to je moja primedba. Advokati to ne mogu jer su kolege, ja mogu da kažem. Čovek citira ZKP i kaže da imate bpravo da nam ograničite broj pitanja. Gde to piše u ZKP? Dokle više? - rekao je Belivuk, a potom se okrenuo i vratio u boks za optužene.

17.02 - Advokat traži da se pozove svedok-saradnik Spasojević

Advokat Nikola Jerković, koji brani Belivuka i Miljkovića, zatražio je posle pauze da se okrivljeni saradnik Nikola Spasojević izjasni o tome sa kim je sve razgovarao, ali i da se veštači "zbog upadljivo neobičnog ponašanja i izražavanja". Tome se pridružila i advokatica Miljana Perendija, ali se tužilac Ivanić usprotivio. Advokat Nikola Jerković tražio je da se pozove svedok-saradnik Nikola Spasojević.

- Tražimo da se on pozove da potvrdi da je to njegov glas i da kaže ko je izvesni Kiza, jer se ovde čuje da je paranoičan i ljubomoran, kao i saradnja sa ljudima sa kojima razgovara ovde i sa Kizom - rekao je Jerković.

Foto: Privatna arhiva

Svedok saradnik Nikola Spasojević i verenica

Na njegovu izjavu se nadovezala i Miljana Perendija koja stupa okrivljenog Filipa Ivanovskog.

- Ovde vidimo koliko je on paranoičan da priča kako ga žena vara, traži savete, misli da ga vara jer je otišla da prošeta, a znamo da je plakao u pritvoru. U razgovoru se čuje kako je ushićen i dernja se dok traži savet o devojci. Slažem se da se dovede i da kaže da li je to njegov glas i da sa kim razgovara.

16.19 Pauza

Sudija je odredila pauzu u trajanju od pola sata.

Tokom razgovora, Štrki savetuje Spasojevića u vezi sa devojkom sa kojom se viđao, a sumnjao je u nju, umirući od smeha na pojedine opaske pomalo izgubljenog Spasojevića. 

Nikola se interesovao da mu Štrki namesti neki posao "da se uštine malo", a on je obećao da će javiti ako nešto bude za prodaju (to se, kako se pretpostavlja, odnosilo na prodaju narkotika).

Foto: Informer

 

Preslušan je i razgovor Spasojevića sa nepoznatim muškarcem koji mu kaže da ga nađe na Instagramu, gde je upisan kao Hulk, donja crta i ic.

Nikola: Misliš, Hulk, donja crta iks?

NNM: Ne, nego Hulk, donja crta ic.

Nikola: Ja sam "Iz principa Bg".

NNM: Je*o te iz principa!

Nikola se smeje i citira pevača Rastu: "Jebi ga brate, stvari se rade iz principa"

Drugooptuženi Marko Miljković se potom javio za reč i tražio da se Spasojeviću ukine status okrivljenog saradnika, jer se i iz ovih razgovora po koji put vidi "da laže".

16.05 Miljković se javio za reč

- Videli smo da je Spasojević rekao da se udalji od stadiona i da hoće dete, brine za verenicu. A tužilaštvo je propustilo da pokaže Kizu. A setio se samo nekog Purkovića. Ovo je zloupotreba službenog položaja. Jer mi treba da podižemo tužbe? Treba da mu ukinete status jer je znao da govori da Belivuk podstrekuje, a on komunicira sa Purkovićem - rekao je Miljković.

Aleksandar Purković je policajac kom se sudi za odavanje informacija klanu Belivuka i Miljkovića.

15.15 Nikola Spasojević sa bratom o Belivuku

Rođeni brat Nikole Spasojevića, Nenad Spasojević, obavljao je radove u stanu Veljka Belivuka. Njih dvojica razgovaraju o tome da izvesnoj Nini treba da se pošalje poruka da se javi Bojani Belivuk i da se dogovore oko plaćanja.

- Ti si mi rođeni brat, ja ću glavu izgubiti zbog tebe ako treba, tebi neće da fali dlaka s glave. Tebe neće niko da tuče i da maltretira, brate. Ja to neću da dozvolim svojim životom - rekao je okrivljeni saradnik bratu.

Foto: Vlade Draganić, vlasnik kuće u Ritopeku, informer.rs

 

Brat mu je odgovorio da je Belivuk "popi*deo na njega i vređap bez potrebe".

- Kaži da se nisi ugrađivao i ćao zdravo - rekao je Spasojević.

Ipak, u nekom od njihovih narednih razgovora, Nenad Spasojević rekao je bratu da ga je Belivuk vređao i da je rekao da su se "svi pougrađivali".

15.01 Slušaju se razgovori Vlada Draganića

Preslušano je više razgovora Vlada Draganića od kojih je jedan sa izvesnom Vanjom, u kom se dogovaraju da Draganić nešto preuzme.

U nastavku suđenja Veljku Belivuku i njegovoj grupi, optuženoj za sedam svirepih ubistava i druga teška krivična dela, danas je pred Specijalnim sudom u Beogradu nastavljeno prezrentovanje njihovih presretnutih telefonskih razgovora.

- Ja sam kupila za dva dana. Da li da sačekam da sahraniš... Da odeš tamo gde ideš pa da dođem kad se vratiš? - upitala je Vanja.

Na Nešino pitanje da li je kupio najlone, Draganić odgovara da je kupio pet najlona, tri debela i dva mala.

Foto: Maša Banđur

 


Ja sam ovo kupio sve i vozim tamo, treba podoga. Četke i sunđere nisam kupio. Najlone jesam, pet komada, tri debela i dva mala. Biće dosta za danas, kad bude trebalo nabavićemo još - rekao je Draganić.

Sledeći set audio snimaka odnosi se na razgovore između okrivljenog Nikole Spasojevića sa bratom Nenadom.

Postupajući tužilac Saša Ivanić je prethodno tražio razdvajanje postupka prema okrivljenoj Slađani Sekulić, koja nije pristupila na ročište zbog zdravstvenih problema i planirane operacije, što je sud usvojio.

Transkript razgovora Vlade Draganića sa ženskom osobom po imenu Vanja i potom sa izvesnim Ivanom, koji ga zove iz zatvora, prvi je audio snimak koji je danas pušten. Takođe i sa Marijom, 3. januara 2021..

Nedelju dana kasnije Draganić razgovara sa Nešom (moguće da je u pitanju Nenad Janković)o tome "da je za danas nabavio dovoljno najlona". 

Pretpostavlja se da govore o tome da se taj najlon prenese u kuću u Ritopeku gde su, prema optužnici, kasapili na najlonu žrtve pa potom njigove ostatke mleli u industrijskoj mašini i bacali u Dunav.

14.38 Sudija proziva prisutne

U publici je danas, kao i juče, nekadašnji advokat Dejan Lazarević, koji se od nedavno nalazi na slobodi.

Suđenju cele nedelje neće prisustvovati optuženi Zoran Karapandžić.

Iako je optužena Slađana Sekulić bila na jučerašnjem ročiću, ona neće dolaziti na ročišta koja će biti odežana do kraja nedelje.

- Došla je juče iako joj je određeno 30 dana mirovanja. Nadala se da će da izdrži, ali rana joj je juče prokrvarila i mora da ide na novu intervenciju u četvrtak ili petak - rekla je branilac Sanja Ćeriman.

Trebalo bi da se nastavi slušanje audio snimaka razgovora pripadnika grupe koji su zabeležili pripadnici MUP-a putem mera tajnog praćenja i prisluškivanja.

Za ovu nedelju na suđenju je trebalo da bude ispitan oštećeni svedok I.S. kojeg su pripadnici grupe, kako se sumnja, silovali i zlostavljali u bunkeru na stadionu FK Partizan.

Foto: Pripadnici Žandarmerije su oko Specijalnog suda u Beogradu, Maša Banđur

 

Međutim on je izostao zbog zdravstvenog stanja, jer ima upalu pluća. Veštaci psiholog i psihijatar su tokom jučerašnjeg suđenja kazali da je I.S. sposoban da prati suđenje i svedoči.

Tokom svedočenja I.S. suđenje je bilo zatvoreno za javnost, a kasnije je sudija rekla da je naloženo njegovo psihijatrijsko veštačenje.

Pre oštećenih i svedoka ispitani su okrivljeni-saradnici Bojan Hrvatin, Nikola Spasojević i Srđan Lalić koji su se nagodili sa tužilaštvom da za manju kaznu zatvora pričaju svoja saznanja o krivičnim delima za koja se grupa tereti.

 



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija