• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Infomer.rs/Kurir.rs

26.12.2023

18:40

Zet tastu "namestio" 39 miliona dinara! Prevario gazde iz Francuske, uhapšeno pet osoba zbog "pranja" novca i pronevere!

printscreen

Vesti

Zet tastu "namestio" 39 miliona dinara! Prevario gazde iz Francuske, uhapšeno pet osoba zbog "pranja" novca i pronevere!

Podeli vest

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije UKP, u saradnji sa Sektorom poreske policije u Novom Sadu, po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, uhapsili su pet osoba koje se sumnjiče da su protivpravnim radnjama pribavili višemilionsku imovinsku korist za privredno društvo doo „Dinara“.

Zbog osnova sumnje da je izvršio krivično delo povreda dužnosti izbegavanja sukoba interesa iz Zakona o privrednim društvima, kao i krivična dela pronevera u obavljanju privredne delatnosti, poreska utaja i pranje novca policija je uhapsila Ž. M. (41), kao i D. V. (61) zbog sumnje da je izvršila krivična dela "pranje" novca u pomaganju i pronevera u obavljanju privredne delatnosti u pomaganju.

Takođe, uhapšeni su i B. M. (32) i N. L. (28) zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo pronevera u obavljanju privredne delatnosti u pomaganju, kao i M. K. koji se tereti za poresku utaju u pomaganju i povredu dužnosti izbegavanja sukoba interesa u pomaganju, iz Zakona o privrednim društvima.

Foto: printscreen

 

Kako se sumnja, Ž. M. dok je bio odgovorno lice privrednog društva "Caussade Semences Serbia" iz Sremske Mitrovice je svom rukovodstvu iz Francuske, gde je sedište navedenog privrednog društva, prikrio činjenicu da je sklopio poslovni odnos sa privrednim društvom doo „Dinara“ iz Sremske Mitrovice, sa čijim odgovornim licima je, prema Zakonu o privrednim društvima, povezano po osnovu rodbinskih i tazbinskih odnosa.

Ž. M. se sumnjiči da je poslovni odnos iskoristio da kroz davanje povoljnog i povlašćenog položaja privrednom društvu doo „Dinara“ omogući da njegov tast M. K, odgovorno lice te firme, pribavi korist u iznosu od 39.065.868 dinara za to preduzeće, na osnovu ugovora o ekskluzivnom pravu proizvodnje i prodaje robe između doo „Caussade Semences Serbia” i doo „Dinara“.

Kada je rukovodstvo u sedištu grupacije „Caussade Semences Serbia” saznalo za navedeni poslovni odnos, raskinulo je radni odnos sa Ž. M. i ostavilo mu rok od mesec dana da izvrši primopredaju posla novom direktoru, što je on iskoristio i, kako se sumnja, prikrio tu činjenicu, tako što je uz pomoć zaposlenih u ovoj firmi B. M. i N. L. proneverio menicu koja mu je poverena u radu.

Ubacili novac u privredni kriminal 

Kako se sumnja, Ž. M. je navedenu menicu popunio uz pomoć D. V., unevši lažni pravni osnov i pustio istu na naplatu, po osnovu koje kriminalne delatnosti je na račun privrednog društva doo „Dinara“ prebacio iznos od 11.044.502 dinara.

Potom su, kako se sumnja, Ž. M. i D. V. novac iz kriminalne delatnosti uveli u legalne tokove, tako što su plaćali dobavljačima i za redovno poslovanje utrošili 7.117.187 dinara, dok je na računu doo „Dinara“ zadržan iznos od 3.927.314 dinara, znajući da je poreklom iz kriminalne delatnosti.

Takođe, Ž. M. je, kako se sumnja, kao faktički odgovorno lice doo „Dinara“ utajio porez u iznosu od 1.773.463 dinara sačinjavanjem neistinite poslovne dokumentacije o prometu sa privrednim društvom „Caussade Semences Serbia” koji se nije desio, sa namerom da prikaže poslovne odnose sa ciljem da regularno nabavljenu robu stavi u nelegalan promet.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija