• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: T. I.

02.02.2024

20:01

U vlasnika "Dnevnog telegrafa" ispaljeno 12 metaka! Ubica je imao potpuno amorfno i bledo lice

Informer/društvene mreže

Vesti

U vlasnika "Dnevnog telegrafa" ispaljeno 12 metaka! Ubica je imao potpuno amorfno i bledo lice

Podeli vest

Bivši šef Državne bezbednosti Radomir Marković (78) osuđen je 2. decembra 2021. na 30 godina zatvora zbog podstrekivanja na ubistvo novinara Slavka Ćuruvije (49) na Vaskrs 1999., dok su ostala trojica pripadnika ove obaveštajne službe osuđeni kao saizvršioci na još 70 godina!

Milan Radonjić (65) na 30 godina robije, a Miroslav Kurak (53) i Ratko Romić (61) na po 20.

To je bila druga prvostepena presuda Specijalnog suda, identična onoj od 5. aprila 2019., koju je drugostepeni sud ukinuo kao "nerazumljivu i protivrečnu". Pravosnažnom oslobađajućom presudom Apelacionog suda, koja je danas saopštena, na taj slučaj je stavljena tačka.

Tako je i dalje, posle četvrt veka od brutalne likvidacije vlasnika "Dnevnog telegrafa" i "Evropljanina", ostala misterija ko je nalogodavac zločina i ko je ispalio u njega smrtonosne hice. Bar zvanično.

Egzekutor koristio "škorpion"

Podsetimo, iz obe prethodne osuđujuće presude proizlazi da je Ćuruviju 11. aprila 1999. ubila nepoznata osoba, a da su mu četvorica okrivljenih za to pripremili "teren" danonoćnim praćenjem.

Sudija Svetlana Jovanović istakla je u obrazloženju odluke tročlanog veća da je "nesumnjivo utvrđeno da je ugledni novinar ubijen zbog javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti". Međutim, nije navela i po čijem nalogu je to urađeno.

- Bivši načelnik Resora državne bezbednosti Rade Marković naredio je načelniku beogradskog centra DB Milanu Radonjiću preduzimanje 'posebnih mera' prema Ćuruviji nekoliko dana pre likvidacije. Glavni terenski operativci, zaduženi za praćenje 'objekta', bili su inspektor Druge uprave Ratko Romić i Miroslav Kurak - navela je sudija Jovanović i dodala:

- Preko telefonske komunikacije između Romića i Kuraka logički smo zaključili da njih dvojica nisu mogli neposredno da učestvuju u samom ubistvu. Ćuruvija je ubijen u 16.45 časova u pasažu zgrade u Svetogorskoj 35 i to tako što mu je nepoznata osoba ispalila u leđa pet hitaca iz "škorpiona", a potom još sedam u glavu i telo.

Sudija je nazvala presudnim iskaz Ćuruvijine nevenčane supruge Branke Prpe, pošto je ona kao svedok ubistva dala precizan opis izgleda ubice, koji je tom prilikom i nju udario drškom pištolja u glavu. 

Foto: Legende devedesetih/Fejsbuk

Pokojni Luka Pejović (prvi desno) bio osumnjičen kao direktni ubica

Prema Prpinom svedočenju, naime, napadač je sasvim drugačije izgledao od Kuraka i Romića. Svedočeći pred sudom 8. septembra 2015., istoričarka Prpa je ovako opisala ubicu:

- Imao je potpuno amorfno, bezlično i bledo lice, krupne crne oči... Preko glave navučenu crnu vunenu kapu. Nije bio visok, možda 175 cantimetara. Nabijen, nabildovan, kratkog vrata. Nikad neću zaboraviti kako me je hladnokrvno pogledao, dok sam ležala na zemlji, i potom mirno odšetao.

Lice koje joj je najviše ličilo na ubicu prepoznala je na jednoj od brojnih fotografija koje su joj inspektori policije pokazali tek 2003., prilikom prvog "pomaka" u istrazi. Prpa je kasnije saznala da je na slici bio pokojni Luka Pejović, ali se ipak ogradila, rekavši da ne može "sto odsto da tvrdi da je to zaista bio ubica".

Pejović je, inače, pripadao rezervnom sastavu Jedinice za specijalne operacije (JSO), a izrešetan je na Topčiderskom brdu u Beogradu još decembra 2000., samo mesec dana posle pojavljivanja izveštaja "Ćuran" (dokument DB o tajnom praćenju Ćuruvije, op.aut.).

Bio svestan opasnosti

Prpa je tokom istrage opisivala i šta je prethodilo ubistvu njenog muža i kako su mere represije prema njemu bile na snazi od oktobra 1998., jer nije želeo da bude "režimski novinar":

- Preko noći su zabranili štampanje novina i naložili plenidbu imovine. Posle objavljivanja članka u 'Politici ekspres', pod nazivom 'Ćuruvija dočekao NATO bombe' sa pretećom izjavom Mire Marković, postalo je jasno da mu je život ugrožen. Svi su nas savetovali da se negde sklonimo, ali je Slavko nonšalantno odgovarao: 'Šta mogu da mi urade, sem da me streljaju?!'

Foto: informer.rs

Spomen ploča Ćuruviji u pasažu zgrade u Svetogorskoj ulici

Radomir Marković već služi maksimalnih 40 godina zatvora zbog drugih političkih ubistava, dok su Radonjić i Romić na slobodi posle tri i po godine provedenih u  Centralnom zatvoru. Kurak godinama, i pored raspisane poternice, slobodno živi i radi u Africi kao organizator "safari turizma"!   

Osveta bračnog para Milošević?!

Nalogodavci zločina se nikad nisu našli pod istragom, iako su se tokom postupka u tom kontekstu pominjala samo imena bivšeg predsednika Slobodana Miloševića i njegove supruge Mirjane Marković, jer se Slavko Ćuruvija usudio da ih javno kritikuje! Pola godine pre likvidacije, naime, Slavko je u "Evropljaninu" objavio tekst "Šta je sledeće, Miloševiću", koji sumira jezive rezultate tog režima. Dan posle, Ćuruvija se sreo sa Markovićevom. Kasnije će sam ispričati da je to bio veoma neprijatan razgovor i da je Mirjani na kraju poručio da će ona i njen suprug, ako tako nastave, "visiti na Terazijama". Bračni par je potom, kako se smatra, podigao kompletan državni aparat protiv Ćuruvije i naložio javnoj i tajnoj policiji da ga "eliminišu". 

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija