• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

01.12.2023

13:20

5 najlepših visokih i velikih sobnih biljaka za vaš dom (FOTO)

Shuterstock

Dom i porodica

5 najlepših visokih i velikih sobnih biljaka za vaš dom (FOTO)

Podeli vest

Nekoliko sobnih biljaka posebno dekorativno izgledaju i oplemenjuju prostor.

Ovo su najlepše visoke sobne biljke, koje mogu da ukrase vaš dom:

Bor sa ostrva Norfolk

Norfolk borovi su lepe i bujne visoke sobne biljke.

Navikli smo da ove biljke vidimo u sezoni Nove Godine, kada su sve ukrašene malim božićnim ukrasima i šljokicama na vrhu. Većina ljudi čak i ne zna da su borovi Norfolk zapravo tropske biljke, i kao takve, nisu tolerantne na niske temperature i zahtevaju adekvatan nivo vlažnosti da bi uspele.

Norfolk borovi uspevaju u uslovima jakog osvetljenja. Imaju koristi od nekoliko sati direktne sunčeve svetlosti, ali se zaista dobro snalaze na jakom indirektnom svetlu.

Ove biljke su idealne za sobe i prozore okrenute prema jugu. Zalivajte ih kada je gornji sloj zemlje suv na dodir, pazeći da se ne osuši između zalivanja (jednom nedeljno).

Korisno je staviti ovu saksiju za biljke na šljunčanu tacnu napunjenu vodom, kako bi se održao visok nivo vlažnosti koji je potreban za napredovanje.

Foto: Shuterstock

 

Areka palma

Ova biljka se razlikuje od palmi kao što je Parlour Palm, pa se pobrinite da ih ne pobrkate jer je njihov nivo nege prilično različit!

Areka palme uspevaju u oblastima sa indirektnim svetlom i ne uspevaju dobro u prostorijama sa slabom osvetljenošću!

Međutim, ove biljke mogu požuteti ako su izložene previše direktnom suncu.

Ovo nije biljka koja dobro uspeva ako se zanemari; u stvari, potrebno ih je zalivati dovoljno često da bi njihova zemlja bila vlažna između zalivanja. Ne dozvolite da se zemlja u saksiji osuši!

Ove palme mogu biti skupe ako se kupe kao zatvorene visoke biljke na njihovoj punoj visini, ali pošto rastu prilično brzo možete pronaći veličinu koja vam odgovara i pustiti je da raste.

Areka palme su odlične za dodavanje tropskog sjaja i „vau!“ efekta kada je dekoracija enterijera u pitanju. Ova biljka je takođe odličan prečišćivač vazduha, pomaže u uklanjanju ugljen-monoksida, formaldehida, ksilena i trihloretilena iz vazduha.

Foto: Shuterstock

 

Fikus lirata

Takozvane Fiddle Leaf Fig biljke se prodaju kao male biljke ili kao visoke sobne biljke. Dok su biljke manje veličine široko dostupne za kupovinu, visoka stabla je malo teže pronaći i naravno - prilično su skupa.

Pa ipak, ove biljke se lako uzgajaju i neguju kada pronađete savršeno mesto za njih i usavršite raspored zalivanja. Odlično uspevaju blizu prozora okrenutim prema jugu, a ujutru vole da upijaju direktnu sunčevu svetlost.

Drugim rečima - ovim biljkama je svakako potrebno mnogo jakog svetla. Što se tiče vode, zalivajte svoju biljku bar jednom nedeljno i u vodu dodajte tečno đubrivo od proleća do jeseni.

Foto: Shuterstock

 

Strelicija (Rajska ptica)

Biljke rajskih ptica su definitivno omiljene među svim visokim biljkama u zatvorenom. Biljka u tropskom stilu koju je vrlo lako uzgajati i održavati.

Brzo raste i proizvodi prelepe listove koji se razvijaju.To je prelepa biljka za izlaganje, bilo pojedinačno ili za uparivanje sa drugim biljkama u zelenom uglu vašeg doma.

U pitanju je iznenađujuće prilagodljiva biljka koja dobro raste u uslovima slabog osvetljenja ali i direktnog jakog svetla.

Strelicije uspevaju u uslovima vlažnog zemljišta, ali ne previše vlažnog. Bolje je da ovu biljku držite na suvoj strani nego da je potopite u previše vode. Pošto je ovo tropska biljka, uživaće u redovnom prskanju listova da bi povećala nivo vlažnosti koji joj je potreban za napredovanje.

Foto: Shuterstock

 

Monstera

Monstere nisu samo visoke sobne biljke; one zapravo mogu postati biljke veoma velikih razmera! U svakom slučaju, ovo je definitivno velika biljka za svaki prostor.

Raste relativno brzo i ima tendenciju da se izvlači iz saksija ili da se penje u rešetke ili stubove.

Primetićete da će zajedno sa njom rasti prateće vazdušno korenje dok sazreva, što je čini veoma lakom biljkom za podrezivanje i razmnožavanje.

Ove biljke uživaju u umerenom do indirektnom jakom svetlu. Previše svetlosti i direktnog sunca požuteće njihove prelepe listove.

Zalivajte ovu biljku umereno i ravnomerno, i redovno prskajte njene listove kako biste obezbedili nivo vlažnosti koji joj je potreban za napredovanje.

Foto: Shuterstock

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Podrška članstvu Kurtijeve vlade je sramna mrlja! Đurić o sramnom koraku Dore Bakojani: Ovo nije u interesu ni srpskog i grčkog naroda
Politika

Podrška članstvu Kurtijeve vlade je sramna mrlja! Đurić o sramnom koraku Dore Bakojani: Ovo nije u interesu ni srpskog i grčkog naroda

U pokušaju da pred grčkim i srpskim narodom i širom evropskom javnošću drsko prikrije inkriminišuće činjenice o eklatantnim prekršajima režima premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za prijem tzv. Kosova Dora Bakojani je preduzela još jedan sramotan korak, izjavio je danas ambasador Srbije u SAD Marko Đurić.

01.05.2024

18:11

Nebojša Bakarec: Sjajni program mandatara Miloša Vučevića!
Politika

Nebojša Bakarec: Sjajni program mandatara Miloša Vučevića!

Danas je mandatar nove Vlade Republike Srbije, gospodin Miloš Vučević, u Narodnoj skupštini Republike Srbije, predstavio svoj program i buduće članove Vlade. Sastav Vlade je fantastičan. Svi poslanici su pre početka sednice dobili Program mandatara Miloša Vučevića. Izvanredni i detaljni Program g. Vučevića se proteže na 65 strana, a ja ću izdvojiti ono što se meni čini najvažnijim. Sa ogromnim zadovoljstvom ću glasati za izbor nove Vlade koju predlaže mandatar Miloš Vučević.

01.05.2024

17:08

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija