• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

04.01.2024

14:00

Ključ je u komunikaciji! Jednostavni načini da se lakše povežete sa svojim tinejdžerima

Shutterstock

Dom i porodica

Ključ je u komunikaciji! Jednostavni načini da se lakše povežete sa svojim tinejdžerima

Podeli vest

Roditelji koji pokušavaju da se povežu sa svojim tinejdžerima, ponekad nailaze na teškoće. Ovo su saveti za njih.

U pružanju podrške tinejdžerima, ključno je podsticati otvorenu komunikaciju i obezbediti im bezbedno okruženje da izraze svoje misli i osećanja.

Kako deca postaju starija i samostalnija, lako je započeti roditeljstvo na autopilotu i pustiti ih da rade svoje.

Roditelji koji pokušavaju da se povežu sa svojim tinejdžerima ponekad mogu da se osećaju kao da komunikacija postaje sve teža. Važno je pronaći načine da budete tu za njih bez ugrožavanja njihovog osećaja nezavisnosti.

Foto: Shutterstock

 

Evo nekoliko ideja kako da se povežete sa tinejdžerima:

1. Zatražite njihovu pomoć u kuhinji

Čak iako nam ne treba njihova pomoć, možemo ih pozvati da nam se pridruže u kuhinji i pomognu.

To je prilika da ih naučite neophodnim veštinama i istovremeno da utičete na izgradnju samopouzdanja.

2. Pogledajte šta vam šalju

Iako nije uvek ono što želimo da vidimo, važno je da odvojimo nekoliko minuta da pogledamo šta su nam poslali jer ih to čini srećnim.

Bilo da je u pitanju TikTok video ili Instagram post, to je takođe prilika da se povežemo, a mi možemo dobiti predstavu o tome šta ih trenutno zanima.

Foto: Shutterstock

 

 

3. Slušajte njihovu muziku

Mnogi roditelji ne vole muzički ukus njihove dece.

Međutim, ponekad deca žele da čujemo njihove pesme, a mi kao roditelji treba da odvojimo nekoliko minuta da poslušamo nešto što žele da podele sa nama.

Važno je da im pokažemo kako mogu da se osećaju prijatno da dele svoja interesovanja sa nama, piše "TulsaKids" Magazine.

4. Poštujte njihovu privatnost

Jednostavan način na koji možemo da izgradimo poverenje kod naših tinejdžera je da im omogućimo da imaju svoj prostor i privatnost kada im zatrebaju.

Na primer, mogli bismo da pokucamo pre nego što otvorimo vrata njihove sobe i zatražimo dozvolu da uđemo. Važno je da se osećaju bezbedno u svom prostoru.

 

Podrška i razumevanje igraju ključnu ulogu u procesu odrastanja. Iako tinejdžeri u ovom uzrastu postaju nezavisniji, roditelji bi i dalje trebalo da aktivno rade na održavanju odnosa sa njima.

Ove pristupačne i pažljive interakcije pomažu u održavanju jake veze sa tinejdžerima dok se kreću kroz ovaj izazovni period.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija