• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

27.03.2024

15:00

Kako da postignete da vam veš miriše 7 dana? Tajni trik s omekšivačem

Shuterstock

Dom i porodica

Kako da postignete da vam veš miriše 7 dana? Tajni trik s omekšivačem

Podeli vest

Jeste li ikada bili u situaciji da vaša veš-mašina ne uspeva da adekvatno očisti veš, ostavljajući neprijatni miris? Verovatno se pitate zbog čega se to dešava.

Neki za neprijatan miris veša posle pranja krive mašinu, ali ponekad problem leži negde drugde. Prvo što treba proveriti je da li grejač dobro funkcioniše. Ako je sve u redu sa mašinom, možda je vreme da preispitate svoje navike pranja veša.

Mnogi ljudi često preteruju sa količinom deterdženta ili omekšivača, ne shvatajući da veš-mašina nije u mogućnosti da ih potpuno ispere. Umesto prijatnog mirisa, sve se završi sa suprotnim efektom.

Važno je takođe razmisliti o vrsti veša koji perete i da li je određen za upotrebu omekšivača. Sintetički materijali, na primer, ne reaguju dobro na omekšivač.

Foto: Shutterstock

Džins i omekšivač ne idu zajedno

Kada je reč o pranju džinsa, pravilo je jasno - izbegavajte omekšivač. On ne samo što može da proširi tkaninu, već i ubrza gubitak boje.

Ako se ipak ne možete da se odreknete omekšivača, razmislite da ga dodajte pri pranju u intervalima od 2-6 meseci, uzimajući u obzir vaše individualne potrebe i karakteristike tkanine.

Nakupljena prljavština u vašoj veš-mašini može da bude ne samo uzrok neprijatnog mirisa veša, već i stvaranja belih fleka na odeći. Evo nekoliko jednostavnih pravila o održavanju koje možete da sledite kako biste to sprečili:

* Ispraznite veš-mašinu odmah nakon svakog pranja kako biste sprečili nakupljanje vlage i buđi

* Očistite gumu na vratima veš-mašine od preostalog deterdženta nakon svakog pranja

* Redovno održavajte pregradu za deterdžent čistom i suvom

* Jednom mesečno, pokrenite ciklus pranja "na prazno" sa deterdžentom i malom količinom sirćeta kako biste dezinfikovali mašinu

Da miris duže traje

A sada, još jedan trik koji će produžiti svežinu vaše odeće i do sedam dana nakon pranja. 

Foto: freepik

Nemojte ga stavljati na početiku

Umesto da odmah dodate omekšivač na početku pranja, sačekajte da mašina završi prvi ciklus pranja. Tek nakon što veš-mašina uzme vodu za sledeći ciklus, dodajte omekšivač. Na ovaj način, veća količina omekšivača će se zadržati u tkanini, pružajući intenzivniji miris. Ipak, budite oprezni, jer prevelika količina omekšivača može da iritira kožu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija