• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

21.12.2023

12:03

Bio zavodnik u mladosti, a onda postao strah i trepet celom svetu! Ovo su manje poznati detalji o Staljinu

wikipedia.org

Zanimljivosti

Bio zavodnik u mladosti, a onda postao strah i trepet celom svetu! Ovo su manje poznati detalji o Staljinu

Podeli vest

Josif Staljin je bio vođa Sovjetskog Saveza više od dve decenije. Na vlast je došao nakon smrti Vladimira Lenjina uz pomoć Komunističke partije, čiji je bio glavni sekretar i postao je neprikosnoveni lider Sovjetskog Saveza i zauvek sebe upisao u rusku istoriju.

Staljin je rođen 1878 .godine u Gruziji u mestu Didi Lilo blizu grada Gori. Njegov otac Visarion Džugašvili bio je obućar po zanimanju. Njegova majka Ekatarina Geladze bila je kmet od rođenja.

1888. godine Staljinov otac ostavio je porodicu bez podrške i otišao da živi u Tiflisu. U školi mu je bilo obavezno da govori ruski jezik. 1899. godine Josif je napustio školu. Razlozi nisu sasvim poznati, ali neki od izvora nagoveštavaju da je prekinuo obrazovanje jer nije mogao da plati školarinu, dok drugi govore o tome da je izbačen iz škole zbog svojih političkih stavova koji su bili protiv ruskog cara Nikolaja II. 

1922. godine, Josif Staljin je postavljen za generalnog sekretara novonastale Komunističke partije. Iako to nije bila značajna pozicija, dala je Staljinu kontrolu nad tim ko će biti primljen u partiju.

Nakon smrti Vladimira Lenjina 1924. godine, Staljin je namerio da preuzme kontrolu i nad Sovjetskim Savezom.  One za koje je smatrao da bi mu se mogli suprotstaviti optužio je za saveze sa kapitalistima i proglasio „neprijateljima naroda“, a zatim pogubio. „Čistke“ je zatim počeo da sprovodi i izvan partije, optužujući i lokalne zvaničnike za kontrarevolucionarne aktivnosti.

Foto: wikipedia.org

Josif Staljin

 

Staljin je bio sumnjičav prema Zapadu od nastanka Sovjetskog Saveza. Od kada je Sovjetski Savez ušao u Drugi svetski rat, Staljin je od Saveznika zahtevao otvaranje još jednog fronta protiv Nemačke, ali britanski premijer Vinston Čerčil i američki predsednik Frenklin Ruzvelt bili su protiv toga. Kako se rat odvijao u korist Saveznika, Staljin se sastao sa Čerčilom i Ruzveltom kako bi diskutovali o posleratnim aranžmanima. 

Foto: youtube.com/printscreen

Staljin, Ruzvelt i Čerčil

 

Međutim, kako je bio ubeđen da su Saveznici neprijateljski raspoloženi prema njemu i Sovjetskom Savezu, postao je opsednut mogućom invazijom sa Zapada. Između 1945. i 1948. godine ozvaničio je komunistički režim u nekoliko Evropskih zemalja i tako stvorio „tampon zonu” između Zapada i Majke Rusije. 

Iako je njegova popularnost zbog uspeha tokom Drugog svetskog rata bila velika, što je činilo i njegovo zadovoljstvo velikim, Staljinovo zdravlje počelo je naglo da se pogoršava početkom 50-ih godina. Staljin je preminuo 5. marta 1953. godine. Iza sebe ostavio je smrt i strah, ali i novu svetsku silu Rusiju.

Ovo su manje poznate činjenice o Staljinu:

Voleo je vino 

To ne znači, međutim, da je bio pijandura. Obično je pio umereno te je navodno voleo sve povezano s vinom, od boca do mirisa, boje i, naravno, ukusa. Najdraža mu je bila kvančkara, poluslatko vino iz rodne Gruzije.

Bio je filmofil

Svaka od Staljinovih brojnih rezidencija bila je opremljena malom kino dvoranom. Osobno je davao upute, uređivao i cenzurirao gotovo sve filmove snimane u SSSR-u. Pored filmova u službenom stilu socijalističkog realizma, Staljin je volio jazz-komedije, vesterne, filmove o gangsterima i filmove u režiji Čarlija Čaplina.

Bio je nizak

Jedan od najmoćnijih ljudi u istoriji čovečanstva bio je vrlo niskog rasta, svega 163 cm. Staljin je očito patio zbog toga, pa ga se uvek trudio da se prikaže višim, nego što je to zaista bio.

Bio je čistunac

I to u moralnom smislu. Žestoko se protivio golotinji i porocima u medijima, a kada je video francuski poljubac u jednom sovjetskom filmu, toliko se razljutio da je nekoliko godina zabranio prikazivanje bilo kakvog poljupca u filmovima. Ova crta njegove ličnosti posebno je zanimljiva, jer je u mladosti bio poznat kao veliki zavodnik, iako je to kasnije krio.

Dvaput je nominovan za Nobelovu nagradu za mir

Bilo je to 1945. i 1948. godine. Nominacija je utemeljena na njegovom doprinosu završetku Drugog svetskog rata. Nesumnjivo je pomogla i činjenica da je komisija za Nobela imala sedište u Norveškoj, koju su Nemci tokom rata okupirali, pa je tako želela da izrazi zahvalnost za sovjetski doprinos pobedi nad Hitlerom.

Bio je nesposoban za vojnu službu

Bila je to posledica povreda iz detinjstva. Mladi je Staljin, naime, dvaput pao pod kola, te je trajno povredio levu ruku. Preležao je male boginje, ali su mu na licu ostali ožiljci zbog kojih su mu se vršnjaci rugali pa su ga uvlačili u tuče. Zbog svojih povreda Staljin je proglašen nesposobnim za vojnu službu pa se nije borio u Prvom svetskom ratu.

Želeo je da postane sveštenik 

Pod uticajem pobožne majke, Staljinova je prva ambicija bila postati sveštenik. Upisao je teologiju na pravoslavnom teološkom fakultetu u Tbilisiju, ali se razočarao kada je iskusio tamošnju korupciju i nedostatak iskrene pobožnosti i nikad nije završio studije.

Bio je u vezi s 13-godišnjakinjom

Još 1920-ih, u vreme kada Staljin još nije imao potpunu vlast, počela je kružiti priča da je u 30-im godinama zaveo 13-godišnju devojčicu. Sovjetski vođa je, naravno, kasnije uradio sve u svojoj moći da utiša te glasine. Nakon njegove smrti je, međutim, KGB ustanovio da je priča istinita i Staljin je u leto 1914. godine, kada su ga carske vlasti prognale u Sibir, zapravo stupio u vezu s 13-godišnjom Lidijom Perepriginom koja je potrajala dve godine. Staljin ju je zatim, kao i mnoge druge žene svoje mladosti, jednostavno napustio. Imali su dvoje dece, jedno je umrlo vrlo mlado, a drugo, Aleksandra, nastavila je odgajati Pereprigina. Ovo je su neke od činjenica koje pokazuju kakva je on zapravo ličnost bio.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske
Društvo

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske

Saobraćaj je jutros bio umerenog intenziteta, ali u toku dana se očekuje pojačan saobraćaj, pre svega na auto-putevima, a zatim ka graničnim prelazima i na izlazima iz većih gradskih sredina, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS). Trenutno su najveće gužve na graničnim prelazima Batrovci i Preševo.

27.04.2024

16:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija