• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informr.rs

19.07.2023

21:00

Stevija i zdravlje! Endokrinolog otkriva šta sve treba da znate o popularnoj zameni za šećer

Shutterstock

Zdravlje

Stevija i zdravlje! Endokrinolog otkriva šta sve treba da znate o popularnoj zameni za šećer

Podeli vest

Stevija se dobija iz biljke koja se naziva Stevia rebaudiana i koja se uzgaja prirodnim putem u Brazilu i Paragvaju, gde se hiljadama godina koristila za zaslađivanje hrane, lečenje opekotina i probleme sa stomakom.

Stevija je prirodni zaslađivač napravljen od lista biljke stevije, koja pripada porodici hrizantema.
Ova biljka se kao zaslađivač prvo koristila u Južnoj Africi i Aziji. Čak 100-300 puta je slađa od šećera, ali nema ugljenih hidrata, kalorija i veštačkih materija u sebi. Najbolje je uzimati visoko prečišćenu formu stevije steviozid i rebaudiozid A, kaže dr Tijana Dangubić, internista-endokrinolog i magistar ishrane.

Dijabetes

- Da li ste znali da se godinama stevija koristila u lečenju dijabetesa u Brazilu i Paragvaju? Danas se ona preporučuje kao zaslađivač obolelim od dijabetesa, ali ne i za lečenje. Steviozid može da poveća senzitivnost na insulin i u maloj koncentraciji poboljšava prenos šećera u mišiće. Jedno naučno istrazivanje je dokazalo da su pacovi oboleli od dijabetesa, koji su konzumirali steviji, imali niži novo šećera, HbA1c i da su manje pili vode zbog hiperglikemije u odnosu na kontrolnu grupu koja je uzimala šećer - otkriva dr Dangubić.

Pritisak, holesterol...

Stevija dokazano smanuje povišen pritisak, holesterol, a ima i pozitivne efekte na bubrege.

Foto: Shutterstock

Stevija ima pozitivne efekte na bubrege

- Bubrezi su veoma bitni u regilaciji pritiska i količine vode i organizmu i veoma često su oštećeni kod osoba sa dijabetesom. Studija na pacovima koji su imali normalan i povišen pritisak je dokazala da je stevija poboljšala krvni pritisak kod hipertenzivnih pacova - naglašava endokrinolog.

Svoje torte, kolače i koktele možete da zasladite i stevijom. Ali pošto je mnogo slađa od šećera, treba da stavljate dosta manje stevije nego šećera. Koliko ćete stevije stavljati u svoju hranu zavisi od proizvođača.

Da li ste znali?

Ono što verovatno niste znali jeste da se stevija koristi u pravljenju preparata za odvikavanje od pušenja i alkohola, jer je dokazano da cigareta i alkohol posle uzimanja stevije ne prijaju.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Kancelarija za KiM: Kamenovanje škole u Gojbulji je otvorena pretnja Srbima na KiM, ovo je planirana akcija!
Politika

Kancelarija za KiM: Kamenovanje škole u Gojbulji je otvorena pretnja Srbima na KiM, ovo je planirana akcija!

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je danas da se gađanje kamenicama Osnovne Škole "21. novembar" u Gojbulji, u opštini Vučitrn, kojom prilikom je slomljeno staklo na ulaznim vratima i jedna kamera, ne može se shvatiti drugačije, nego kao otvorena pretnja Srbima na Kosovu i Metohiji, kao i da su slični napadi koji su gotovo svakodnevni, posledica antisrpske politike Aljbina Kurtija.

21.05.2024

12:42

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Kup: Zvezda pečatira sopstvenu moć, Voša ima priliku da zasija
Fudbal

Kup: Zvezda pečatira sopstvenu moć, Voša ima priliku da zasija

Crvenoj zvezdi da može da se hvali da je neprikosnovena u domaćim okvirima, a Vojvodini za popravljenje celokupnog utiska o tekućoj sezoni i sigurnu Evropu, otprilike tako bi se u jednoj rečenici moglo odgovoriti na pitanje šta kojoj ekipi znači osvajanje današnjeg Kupa Srbije u fudbalu.

21.05.2024

08:26

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija