• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

11.08.2023

21:00

Postoji rešenje! 8 načina da prestanete da jedete slatkiše

Shuterstock

Zdravlje

Postoji rešenje! 8 načina da prestanete da jedete slatkiše

Podeli vest

Postoji više načina da prestanete da jedete slatkiše i zadržite dobro zdravlje i vitku figuru.

Evo kako da prestanete da jedete slatkiše:

1. Fokusirajte se na ukus

Čulo ukusa na jeziku se stvara tako da se sa prvim komadom slatkiša oseti ukus slatkog, a svaki sledeći daje manje senzacije. Prestanite da jedete tortu čim prestanete da je probate.

2. Ne jedite slatko zato što vam je dosadno

Vodite dnevnik ishrane.Pet minuta hoda do knjižare pomoglo bi vam da zaboravite na slatkiše.

3. Ne morate da zaboravite na sve slatkiše odjednom

Ako svakodnevno jedete krofne, čips i sladoled, započnite dan bez krofni, na primer. Jedna nedelja bez krofni nije strašna.. A onda pređite na sledeći cilj.

Foto: Shuterstock

 

 

4. Ne možete bez čokolade

Smislite alternativni desert. Mali deo tamne čokolade ima 14 grama šećera. Čist kakao ima nula grama šećera. Pomešajte pola kašičice kakao praha sa kašičicom kokosovog ulja. A kockice čokolade možete uzeti jednom ili dva puta nedeljno kao nagradu.

5. Jedite desert polako, malo po malo

 Uzmite zalogaj torte, a zatim operite sudove, onda pojedite još jedan zalogaj, a zatim nastavite sa pranjem veša. Prema američkom istraživanju, mi osećamo zadovoljstvo nakon bombona tek posle 15 minuta.

Foto: Shutterstock

 

 


6. Kada jednom prestanete da jedete slatkiše, ne odustajte

Počnite da čitate etikete i deklaracije na proizvodima. Dobijate šećer i od mnogih drugih proizvoda - kečapa, gotovih jela, upakovanih sokova, manje masnih jogurta. Ako vidite na pakovanju više od 10g šećera na 100 g proizvoda, budite oprezni.

7. Nemojte se nervirati i biti besni na sebe ako pojedete slatkiše u toku dana

 

Nemojte kriviti sebe ko vam se dogodi da pojedetre nešto slatko. Umesto toga recite sebi - Da, pojela sam i bilo je ukusno, sada mogu da prestanem i biće sve u redu.
 

8. Dopamin i serotonin se proizvode kada jedemo slatko, i poboljšavaju naše raspoloženje

 Pronađite druge načine za smanjenje stresa i za dobro raspoloženje - seks, spa, topli tuševi, čitanje magazina i knjiga.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija