• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

20.02.2024

15:30

Dukan dijeta planetarni hit! Poznati poludeli za modelom ishrane koji topi kilograme ko od šale, a jedete sve

Shutterstock

Zdravlje

Dukan dijeta planetarni hit! Poznati poludeli za modelom ishrane koji topi kilograme ko od šale, a jedete sve

Podeli vest

Dukan dijeta jedna je od najpopularnijih proteklih godina, a ni poznate ličnosti joj nisu odolele, pa mnoge poznate dame tvrde da je takav način ishrane zaslužan za njihov atraktivan izgled.

Poznato je da ovaj režim ishrane omiljeni brazilskoj manekenki Žizel Bundšen kada želi da smrša, kao i da joj je dugo bila odana Dženifer Lopez, koja je navodno uz Dukan dijetu smršala nakon rođenja blizanaca Maksa i Eme, a obe ih je namamio isti slogan – "Jedite šta želite i trajno smršajte".

Najpoznatija obožavateljka Dukan dijete svakako je princeza od Velsa Kejt Midlton, koja, tvrde upućeni, uz nju održava istu telesnu težinu već godinama, uprkos tome što je na svet donela troje dece. Navodno je Kejt velika ljubiteljka ovsenih pahuljica za doručak, koje su veoma važne u Dukanovoj dijeti.

Foto: profimedia

 

Šta je Dukan dijeta?

Ovaj način ishrane osmislio je francuski nutricionista doktor Pjer Dukan tokom 70-ih godina prošlog veka, a uglavnom se navodi da je u pitanju režim za "brz i trajan gubitak kilograma bez gladovanja".

Koja su pravila?

Dijeta Pjera Dukana sastoji se od četiri programa ishrane koji se drže jedan za drugim i u potpunosti se razlikuju.

Na samom početku se mršavi naglo, a potom slede režimi ishrane koji sprečavaju da se izgubljeni kilogrami vrate. U pitanju je visokoproteinska ishrana s malo ugljenih hidrata, u kojoj se preporučuje povećan unos tečnosti i bilo kakva fizička aktivnost, u tajanju od makar 20 minuta dnevno.

Foto: Freepik.com

 

Dijeta ima 4 faze

1. faza, faza napada (1-7 dana)

Dijetu započinjete konzumiranjem neograničenih nemasnih proteina i jedne i po kašike ovsenih pahuljica dnevno.

Jedu se proteini životiljskog i biljnog porekla, uključujući meso, ribu, mleko i mlečne proizvode, jaja, iznutrice, ovsene pahuljice...

2. faza, faza plovidbe (1-12 meseci)

Proteinima se dodaje povrće, a preporučuje se da se nemasni proteini jednog dana zamene posnim proteinima, a drugog povrćem bez skroba, kao i da se svakog dana jedu po dve kašike ovsenih pahuljica.

Ona traje duže od prve faze, nastavlja sagorevanje masti i dovodi do željene težine.

Jede se sve što je dozvoljeno u prvoj fazi, s tim što se uvodi određena vrsta povrća (sirovog i kuvanog) bez ograničenja u količini i vremenu konzumiranja. To su paradajz, krastavce, rotkve, spanać, luk, mahunarke, pečurke, zelje, šargarepa, celer, patlidžan, blitva, sve vrste zelenih salata, tikvice... Zabranjeni su krompir, kukuruz, grašak, bob, pasulj i sočivo.

Foto: Shutterstock

 

3. faza, faza konsolidacije (5 dana za svakih 500 g izgubljenih u fazama 1 i 2)

Neograničeno se jedu nemasni proteini i povrće, malo ugljenih hidrata i masti, s tim što se nemasni proteini jedu samo jedan dan nedeljno, a 2,5 kašike ovsenih pahuljica svaki dan.

Ovo je tranzicija ka konačno stabilizaciji telesne težine, nakon što je cilj već postignut, ali se nastavlja s režimom da se kilogrami ne bi vratili.

Namirnicama koje se već jedu dodaju se voće, nagradni obroci i jedan čisto proteinski dan, kao i dve porcije skrobnih proizvoda nedeljno, uključujući testeninu, pirinač, sočivo, krompir).

4. faza - faza stabilizacije (neograničeno)

I dalje je samo jedan dan u nedelji čisto proteinski, a prate se smernice iz faze konsolidacije, uz nešto opuštenije pridržavanje pravila sve dok je težina stabilna. Ovsene pahuljice s epovećavaju na 3 kašike dnevno.

Osoba koja se pridržava dijete do ove faze već je usvojila zdrave navike i preporučuje joj se svakodnevno konzumiranje tri supene kašike zobenih mekinja, koje smanjuju apetit i produžavaju osećaj sitosti.

Sve četiri faze su jednako važne i nijedna ne sme da se preskoči.

Foto: Shutterstock

 

Bitno je napomenuti da se u ovakav sistem mršavljenje ne treba upuštati pre konsultacije sa lekarom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!
Partizan

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!

Košarkaški klub Partizan u subotu je uradio najvažniji posao u ovoj sezoni, pošto je zadržao trenera Željka Obradovića na još minimum dve godine! Kako je proslavljeni stručnjak i sam rekao, ekipu sada čekaju izazovi i borba za preostala dva trofeja, u ABA ligi i u Superligi Srbije, a onda i jednako bitan posao vezan za narednu sezonu, a to je sklapanje tima koji će biti konkurentan na najjačoj evropskoj sceni.

28.04.2024

12:30

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija