• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Kurir tv

13.12.2023

12:35

Turska trguje isporukom ubice male Vanje! Makedoniji postavili uslov, advokat tvrdi: Politička igra!

Reuters

Balkan

Turska trguje isporukom ubice male Vanje! Makedoniji postavili uslov, advokat tvrdi: Politička igra!

Podeli vest

Ljupču Palevskom, osumnjičenom za ubistvo devojčice Vanje Đorčevske i frizera Pančeta Žežovskog u Skoplju, određen je ekstradicioni pritvor od 40 dana u Turskoj, gde je i uhapšen.

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski rekao je da će od turskog predsednika Erdogana zatražiti njegovo brže izručenje, a da li će do toga doći odgovore su davali u programu uživo - Ivona Talevska, predsednica Makedonske asocijacije novinara i Nemanja Todorović, advokat.

- Makednonska javnost najpre očekuje optužnicu protiv onih koji su u pritvoru u Makedoniji. Bez ekstadicije Palevskog koji mora da da i iskaz, izjavu o dešavanjima koja su potresla ceo region ta optužnica nije moguća. Juče je javni tužilac imao izjavu i rekao da se materijalni dokazi poklapaju sa izjavama osumnjičenih koji su sada pritvoru. Ono što je optimalno očekivati jeste da postoje neki rokovi u kojima najbrže može da bude isporučen Palčo, a to je oko tri meseca - rekla je Talevska.

Todorović je ocenio da je realno da Palevski bude isporučen.

- Realno je da bude isporičen. Radi se o krivičnom delu koje nije vezano ni za finansije ni za politiku, iako je politika ovde veoma upletena, ali se radi o ubisvu. Kada je taj momenat izručenja to zavisi, nećete verovati, od politčke volje turskih vlasti. Kada slučaj nema pažnju javnosti to je tehnička stvar, međutim kada se reflektori upere na institucije onda se sve komplikuje. Sve predugo traje i svi akteri mere političku dimenziju te odluke. Sve što se radi vezuje se za glasove, nažalost - rekao je Todorović.

Na molbu da prokomentariše navode da Turska traži od Makedonije izručenje 80 građana, odgovorio je:

- To vam je politička trgovina. Sada imate situaciju da se oni koji se ideološki ne slažu sa vlašću Turske traže u zamenu za nekoga ko je osumnjičen za ubistvo.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija