• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/RTS

14.10.2021

08:16

BRAČNI PAR ODAVAO VOJNE TAJNE PREKO ŽVAKA I SENDVIČA SA KIKIRIKI PUTEROM Prodali informacije za 100.000 dolara u kriptu

Vesti

BRAČNI PAR ODAVAO VOJNE TAJNE PREKO ŽVAKA I SENDVIČA SA KIKIRIKI PUTEROM Prodali informacije za 100.000 dolara u kriptu

Podeli vest

U Zapadnoj Virdžiniji počelo je saslušanje Džonatana i Dajane Tibi, bivšeg nuklearnog inženjera američke mornarice i njegove supruge, koje je posle opsežne istrage FBI uhapsio u subotu zbog sumnje da su prodavali tajne o tehnologiji nuklearnih podmornica jednoj stranoj sili

Džonatan i Dajana Tibi dospeli su na naslovne strane listova širom sveta, ne toliko zbog činjenice da su prodavali vojne tajne, nego na koji način – u sendvičima sa puterom od kikirikija.

Tibijevi su uhapšeni u subotu u okrugu Džeferson, nakon godinu dana duge unutrašnje istrage agenata FBI.

Četrdesetdvogodišnji Džonatan Tibi, nuklearni inženjer sa pristupom informacijama od izuzetne važnosti i osetljivosti, optužen je da je prodavao dokumenta neimenovanoj stranoj sili 2020. godine zajedno sa instrukcijama o dolaženju do dodatnih informacija.

 

 

Džonatan, uz pomoć svoje supruge, navodno je prodavao tajne FBI agentu koji se predstavljao kao strani zvaničnik tokom perioda od nekoliko meseci.

I to na domišljate načine. Jednom prilikom sakrio je digitalnu memorijsku karticu sa dokumentima o podmorničkim nukearnim reaktorima u sendvič sa puterom od kikirikija, koji je ostavio na ugovorenoj lokaciji.

 

 

Memorijska kartica sadržavala je „osetljive vojne elemente dizajna, operativne parametre i karakteristike o performansama reaktora u podmornicama Virdžinija klase".

Drugu memorijsku karticu sa takođe osetljivim informacijama sakrio je u pakovanje žvaka. Tibiju je u zamenu za svoje usluge plaćeno 100.000 dolara u kriptovalutama.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija