• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

24.03.2022

11:30

EVROPA SE NAORUŽAVA! Na pomolu zajednička vojna industrija? Johanes Han otrkio detalje...

Vesti

EVROPA SE NAORUŽAVA! Na pomolu zajednička vojna industrija? Johanes Han otrkio detalje...

Podeli vest

Evropski komesar za budžet Johanes Han zatražio je izgradnju zajedničke evropske vojne industrije

- Evropski sistemi naoružanja trenutno nisu kompatibilni. Moramo zbog toga najpre izgraditi zajedničku industriju naoružanja - kazao je Han za dnevnike "Oberesterajhiše nahrihten" i "Salcburger nahrihten".

On je istakao da je dobro izdvajati više novca za odbranu, ali taj novac mora biti efikasno potrošen.

- Ako se sabere odbrambeni budžet svih 27 članica EU, onda se vidi da Unija izdvaja više novca nego Rusija. Ali to, nažalost, ne vodi ka većoj efikasnosti - kritikovao je Han.

Izrazio je zabrinutost da će pojedine zemlje sada povećati vojni budžet, i kupiti više onoga što već imaju. Time se, smatra on, samo prolongira neefikasnost. Pre svega zemlje koje raspolažu sopstvenom vojnom industrijom moraju masivno sarađivati, zatražio je on. Ono što je Evropa uspela sa Erbasom mora biti u tome uzor, poručuje Han.

Na drugoj strani pokazao je uzdržanost u vezi predloga da se zajedničkim zaduživanjem finansira fond za savaldavanje posledica Ukrajinskog rata.

Foto: Pixabay

- Mnogi zadaci koji su zbog rata pred nama su pokriveni fondom za obnovu posle korone. Prioriteti, prema kojima funkcioniše taj fond, već su pre korona krize utvrđene, a to su odustajanje od fosilne energije, digitalizacija i povećanje otpora na krize. Ta strategija je i u trenutnoj krizi najbolja - objasnio je Han.

Što se tiče pristupne perspektive Ukrajine on kaže da se na kvalitetu procesa pristzupanja ne bi trebalo ništa menjati. Međutim, smatra da je nakon kraja rata evropska perspektiva za Ukrajinu moguća. "Čim se vrati mir možemo da se fokusiramo na obnovu jedne slobodne, demokratske Ukrajine", zaključio je Han.

Belgija povećava vojni budžet za dodatnih milijardu evra. Belgijska vlada je odlučila danas, nekoliko sati uoči samita NATO, da "ubrizga" dodatnih milijardu evra u vojni budžet, pored ranije dogovorenih 10 milijardi evra (10,98 milijardi dolara), podstaknuta ratom u Ukrajini, piše belgijski list Eho.

Nova ulaganja imaju za cilj jačanje belgijske odbrambene moći do 2030. godine, a plan uključuje razvijanje jedinice za sajber bezbednost u belgijskoj vojsci, popunjavanje zaliha goriva i municije, vojne opreme i unapređenje obaveštajnih i komunikacionih sistema, navodi list, a prenosi Rojters.

Zemlje članice NATO-a bi trebalo da ulažu u vojsku više od 2,0 posto svog bruto domaćeg proizvoda (BDP) godišnje. Belgija trenutno troši na vojsku 1,2 odsto BDP-a, a sa novim investicijama će taj procenat biti povećan na 1,54 posto.

Belgijska armija namerava da regrutuje 2.500 vojnika 2022. godine, kako bi ojačala vojsku koja trenutno broji oko 25.000 ljudi.

BONUS VIDEO:

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u blogu na našem portalu klikom OVDE.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija