• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji/Webtribune

12.04.2022

17:30

MASKE SU PALE! MISTERIJA JAČANJA RUBLJE KRIJE SE U SRCU EU - OVO SU TAJNI MANEVRI! Francuzi otkrili tajnu koju Evropa želi da sakrije po svaku cenu!

Ap/Fotoilustracija

Vesti

MASKE SU PALE! MISTERIJA JAČANJA RUBLJE KRIJE SE U SRCU EU - OVO SU TAJNI MANEVRI! Francuzi otkrili tajnu koju Evropa želi da sakrije po svaku cenu!

Podeli vest

Ruska Federacija je sprovela određenu ekonomsku strategiju, koja je Moskvi omogućila da minimizira posledice zapadnih sankcija, kao i da vrati nacionalnu valutu na prethodni nivo.

Ovaj zaključak je doneo francuski politikolog Aleksandar del Val, nakon analize položaja rublje na međunarodnom finansijskom tržištu.

U svom autorskom članku na sajtu informativne publikacije Valeurs actuelles, del Vale je detaljno govorio o ruskom ekonomskom presedanu, a takođe je otkrio tajnu fenomenalnog oporavka rublje.

Aleksandar del Vale je podsetio da je posle početka ruske specijalne operacije denacifikacije Ukrajine kurs ruske nacionalne valute značajno opao.

Tako su na položaj rublje uticale nove antiruske sankcije i određeni ekonomski faktori koji su vršili pritisak na finansijski sistem zemlje.

Međutim, mesec dana kasnije, ruska rublja je naglo ojačala svoju poziciju, vrativši se na nivoe od sredine februara 2022. godine.

Jačanje rublje iznenadilo Zapad

Ovaj presedan je iznenadio zapadnjake, jer su se SAD i Evropska unija nadale da će ograničenja imati ozbiljan negativan uticaj na rusku ekonomiju, ali se to nije dogodilo.

Francuz je otkrio tajnu fenomenalnog oporavka rublje. On je ukazao na određene faktore koji su igrali ulogu u jačanju ruske nacionalne valute.

Reč je o međunarodnim događajima koji su pozitivno uticali na ekonomski sistem zemlje.

Uprkos sankcijama, Rusija je ojačala finansijske odnose sa pojedinačnim zemljama, a takođe je odlučila da sva plaćanja za isporuku prirodnog gasa pretvori u rublje.

Takođe treba obratiti pažnju na još jedan važan faktor. Zemlje Evropske unije, uprkos svojim rusofobičnim pozicijama, i dalje su prinuđene da sarađuju sa Moskvom kupovinom ruskog prirodnog gasa i nafte a što čine iza kulisa da se što manje javno vidi.

- Tri zemlje EU su se čak složile da kupuju ruski gas direktno u rubljama. To su Mađarska pod vođstvom Orbana, kao i Slovačka i Austrija. Druge evropske zemlje zavisne od ruskog gasa otvorile su račune kod Gasprombanke i tamo prebacile valutu koju je ova banka pretvorila u rublje - rekao je del Vale.

Foto: Reuters

Ruska rublja

Treba istaći da ovaj tajni manevar cela Evropa krije od javnosti, a proces se tačno onako odvija kako Rusija traži. 

Moskva ima i druge velike međunarodne partnere koji su spremni da ostvaruju trgovinske odnose sa ruskim kompanijama u rubljama.

Zemlje BRIKS i EAEU, kao i pojedine evropske države, planiraju da razvijaju saradnju sa Rusijom, uprkos međunarodnim sankcijama.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija