• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Blic

09.08.2022

13:40

NACISTI SU SE TRESLI OD "ŽENE KOJA ŠEPA"! Hitlerove trupe su sejale strah, ali nijedan špijun ih nije mučio kao ONA!

CIA/Arhiva

Vesti

NACISTI SU SE TRESLI OD "ŽENE KOJA ŠEPA"! Hitlerove trupe su sejale strah, ali nijedan špijun ih nije mučio kao ONA!

Podeli vest

Virdžinija Hol je imala samo jednu nogu, ali nijedan drugi špijun nije mučio naciste poput nje. Gestapo ju je opisao kao „najopasnijeg špijuna savezničkih snaga“ i smatrao neverovatnom pretnjom po Treći rajh zbog čega joj je glava bila ucenjena

Virdžinija Hol je rođena u Baltimoru 6. aprila 1906. u bogatoj porodici farmera. Izuzetan student, bila i glavna urednica školskog lista i kapiten hokejaškog tima. Njeni vršnjaci su je zapamtili kao „najoriginalniju u našoj klasi“. Nastavila je obrazovanje u Evropi gde je stekla diplomu iz ekonomije i međunarodnog prava i naučila francuski, italijanski i nemački.

Po završetku studija je radila u američkoj ambasadi, ali je onda doživela nesreću. Dok je radila u administraciji u ambasadi u Izmiru, slučajno je pucala sebi u nogu dok je lovila. Morali su da joj amputiraju nogu od kolena. Ta nesreća joj je srušila nadu da će se baviti diplomatijom, jer Stejt dipartment tada imao striktna pravila protiv zapošljavanja osoba sa invaliditetom. Ali, ona nije odustala. Naučila je da hoda pomoću protetičkog uda i dala je otkaz u ambasadi i pošla u potragu za boljom budućnošću.

Kada je počeo Drugi svetski rat, ona je želela da se bori. Živela je u Londonu gde se javila da služi sa specijalnim jedinicama i naučila je da koristi oružje i da organizuje aktivnosti za pokrete otpora. Britanska vojska ju je poslala u Francusku da prikupi podatke o nemačkim operacijama i da pomogne da se organizuje Pokret otpora. U Francusku je ušla u avgustu 1941. godine, predstavljajući se kao novinarka „Njujork posta“, a već do novembra je uspostavila tajnu mrežu lojalnih francuskih građana okupljenih pod šifrom "HECKLER".

Foto: Wikipedia

Taj pokret otpora je postigao veliki uspeh, dok je pomagao bekstvo brojnih britanskih pilota, koje su srušili Nemci, dostavljali su informacije saveznicima i doveli nove britanske operativce u Francusku. Kada je Nemačka osvojila celu Francusku u novembru 1942. godine, ona je morala da pobegne u Španiju, ali Nemačka joj je bila na tragu.

Uspeli su da uhvate mnoge agente, ali ne i nju. Međutim, iako su čitave timove dvostrukih agenata uposlili da eliminišu ili da prikupe bilo kakve informacije o ovoj misterioznoj „dami koja šepa“, kako su je zvali, nacisti nikada nisu uspeli da saznaju ni njenu nacionalnost niti pravo ime.

Virdžinija se kroz gust sneg u Pirinejima jedva probila do Španije, gde je uhapšena jer je u zemlju ušla nezakonito. U zatvoru je upoznala jednu zatvorenicu, koja je ubrzo puštena i koja je odnela poruku američkim zvaničnicima u Barseloni. Oni su zatim obezbedili Virdžinijinu slobodu i onda se ona pridružila američkom špijunskom odredu.

Foto: Wikipedia

U maju 1944. godine ponovo se našla u Francuskoj, ovog puta sa lažnim identitetom kao Francuskinja Marsel Montanj. Da bi izbegla sumnje, ofarbala je kosu u sivo, stavila zubnu protezu i vukla noge dok hoda, da se ne vidi njeno šepanje. Radila je kao radio operator i tajno slala Britancima i Amerikancima koordinate kretanja nemačkih snaga. Ali ne samo to.

Ona i njen tim su uništili četiri mosta, skretali vozove sa nemačkom vojskom, uništavali telefonske veze i ukupno ubili oko 150 nemačkih vojnika i agenata i zarobili oko 500. Na kraju su ona i ostali agenti povučeni iz službe kada je došlo do iskrcavanja na Normandiju. Tako joj se završila karijera ratnog špijuna, ali je nastavila da radi za CIA kao analitičarka sve do penzije. Dobila je brojna odlikovanja. Umrla je 1982. godine u Merilendu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

SRBIJA NE ZABORAVLJA, RUŽA I KOČA DALI ŽIVOT ZA OTADŽBINU! Naša heroina nije htela da izda drugove, a zbog akcije partizana NEMCI SU IH STRELJALI
Srbija

SRBIJA NE ZABORAVLJA, RUŽA I KOČA DALI ŽIVOT ZA OTADŽBINU! Naša heroina nije htela da izda drugove, a zbog akcije partizana NEMCI SU IH STRELJALI

Na Bošnjakovom salašu, u ataru pored puta prema selu Mihajlovo, kod Zrenjanina, polaganjem venaca i cveća, obeležena je 81. godina od tragičnog streljanja u prvo ratno leto u Zrenjaninu, 1941. godine, kada su rukom fašista streljani Ruža Šulman, Koča Kolarov, Frank Samuel Šandor i Kikinđani Aldan Tiberij i Stojan Arsenov

27.07.2022

10:32

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Spektakularno završeni Dani Kladova
Društvo

Spektakularno završeni Dani Kladova

Spektaklom u tvrđavi Fetislam, koncertom Danice Crnogorčević, u prisustvu nekoliko hiljada građana, uz vatromet i baklje na zidovima tvrđave, završeni su ovogodišnji Dani opštine Kladovo, koji su, utisak je svih građana opštine, ove godine zaista prevazišli sva očekivanja.

27.04.2024

12:40

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima
Nevolja ne bira

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima

Na delu teritorije gradova Čačak i Kraljevo ponovo je proglašena opasnost od zarazne bolesti afričke kuge svinja. Kritična situacija je u selima Tavnik u Kraljevu i Bresnica u Čačku. Ova odluka o proglašenju zaraženog područja, doneta je na osnovu rešenja, koje je donelo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za veterinu.

27.04.2024

09:15

Zatvara se veliki broj ulica u centru i na Novom Beogradu! Skoro 100 linija gradskog prevoza menja trasu: Ovo je detaljan spisak
Beograd

Zatvara se veliki broj ulica u centru i na Novom Beogradu! Skoro 100 linija gradskog prevoza menja trasu: Ovo je detaljan spisak

Najmasovniji međunarodni sportski događaj na ulicama našeg glavnog grada - Beogradski maraton, održava se u nedelju 28. aprila sa već tradicionalnim startom kod Crkve Svetog Marka i ciljem na Terazijama. Beogradski maraton ove godine okupiće rekordnih preko 13.000 učesnika, i to na distancama od 10, 21 i 42 kilometra, a u Beograd dolazi i 2.500 stranaca iz 72 zemlje širom sveta.

27.04.2024

09:14