• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

07.04.2023

13:14

MAJSTORSKA SABOTAŽA RUSA?! Ukrajinci došli po migove, kad su malo bolje zagledali zaledili se! "OVO JE NAMERNO?!"

Vesti

MAJSTORSKA SABOTAŽA RUSA?! Ukrajinci došli po migove, kad su malo bolje zagledali zaledili se! "OVO JE NAMERNO?!"

Podeli vest

Sumnja se da su ruski tehničari namerno sabotirali slovačke Migove 29, koje je ta zemlja nasledila iz ere sovjetskog saveza, piše Euraktiv.

 

Radi se o čak 29 migova, naveo je taj portal, pozivajući se na reči slovačkog ministra odbrane Jaroslava Nada.

Reč je o dvomotornim avionima sovjetske proizvodnje koji su bili deo slovačke vojske koja ih je dobila po sle “razvoda” od Češke 1993. Nedavno su dati Ukrajini, a slovačka vojska ih nije koristila od avgust 2022.

- Oni su mogli da lete, ali to ne znači da su bili osposobljeni i za borbu. Ukrajinci su došli u Slovačku, nedelju dana pre polaska mIgova, doneli rezervne delove i pregledali avione - objasnio je Nad nakon što je opozicija koju predvodi partija Smer-SD bivšeg premijera Roberta Fica oštro kritikovala zbog odustajanja od vrednih letelica.

Ali, na avionima su primećene greške, a slovački ministar odbrane sugeriše da su ih možda namerno napravili ruski tehničari koji su bili u vojnoj avio-bazi Sliač u Slovačkoj sve do prošle godine.

- Čak je i policija to istraživala, na osnovu naših sumnji. Bilo je delova u motorima aviona kojima su pristupali slovački tehničari, a zatim su postojali delovi kojima su pristupali samo ruski tehničari. Defekti su se pojavili samo u onim delovima kojima su Rusi pristupali - rekao je Nad.

Foto: Tanjug

Lovci MIG29

Iako istraga nije pokazala nameru, Ministarstvo odbrane je "osetilo gubitak poverenja u ruske tehničare u Sliaču jer su se greške pojavljivale na mestima do kojih su samo oni mogli da dođu", dodao je ministar.

I general-potpukovnik Lubomir Svoboda, bivši pilot najvišeg ranga, takođe je sugerisao da su Rusi namerno oštetili avione.

 -Od njih smo preuzeli motor koji je trebalo da traje 350 sati. I na kraju je leteo samo 70 sati. Šta možemo učiniti od toga? Možda je bilo loše izrade, nazovimo to tako. Ne znam - rekao je u intervjuu za Dennik N.

Ruska ambasada u Slovačkoj saopštila je da je isporuka slovačkih borbenih aviona Ukrajini dovela do "nepredvidive i opasne eskalacije sukoba, za koju će biti odgovorni inicijatori donetih odluka".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
miro

pre 1 godinu

Dosta bre smradovi natovski sa lažima.nema te nimalo ljudskosti u sebi,nimalo časti i poštenja,lupetate svakojake gluposti vaše laži su u domenu fantastike,pravite svoj narod na budale i glupe,pljačka te ga.Rusi ovo ,Rusi ono za sve su Rusi krivi.

Ratko

pre 1 godinu

Znao je Rus koji ste vi klosari........Zivela Rusijaaaaaaaaaaaaaaaaa

Mislav

pre 1 godinu

Mislim da nije u pitanju "majstorska" sabotaža, već lijenost i loš posao Rusa....koju bi neki rusofili sad prikazali kao nešto dobro. Ovo i jest razlog zašto su Ukrajinci radi puno remontova, jer je ruski posao bio skupo smeće.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija