• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/sputnik

26.05.2023

23:21

KINEZI SIMULIRALI RAT SA AMERIKOM, REZULTATI ŠOKIRALI PLANETU! Vašington ima veliki problem, najcenjenije oružje pokazalo se kao totalno beskorisno?!

Reuters

Vesti

KINEZI SIMULIRALI RAT SA AMERIKOM, REZULTATI ŠOKIRALI PLANETU! Vašington ima veliki problem, najcenjenije oružje pokazalo se kao totalno beskorisno?!

Podeli vest

Simulacije koje su osmislili kineski istraživači otkrile su da bi najcenjeniji nosač aviona američke vojske najverovatnije mogao da bude potopljen sa relativnom lakoćom u slučaju rata u Južnom kineskom moru.

Kanonada hipersoničnih projektila mogla bi gotovo sigurno da potopi najmoćniju grupu nosača aviona američke vojske u potencijalnom sukobu, prema simulacijama ratnih igara koje je sproveo tim kineskih vojnih planera.

Koristeći 24 najnaprednije protivbrodske rakete, kineske snage su uništavale flotu nosača koju je predvodio „Džerald R. Ford“ tokom 20 simuliranih bitaka koje su vođene na platformi za ratne igre Narodnooslobodilačke armije Kine.

Hipersonične rakete

U simulaciji, američki brodovi su se našli pod vatrom nakon što su ignorisali višestruka kineska upozorenja da se ne približavaju ostrvu u Južnom kineskom moru koje kontroliše Peking.

Tokom testiranja, dizajneri ratnih igara upotrebili su grupu nosača aviona sastavljenu od šest brodova koji su odabrani zbog svoje „neuporedive snage i napredne tehnologije“, prenosi hongkonški list „SCMP“.

Prema nalazu istraživača, koje je predvodio Cao Hongsong sa Severnog kineskog univerziteta, grupa nosača aviona „Džerald Ford“, u kojoj su bili i krstarica „San Hasinto“ i četiri razarača klase „Arli Burk“, za koju se nekada smatralo da je nepotopiva, mogla bi da bude uništena uz upotrebu tek nekoliko udara hipersoničnih raketa.

Kineski vojni planeri su sami sebi postavili niz ograničenja u simulaciji, uključujući smanjenje pristupa špijunskim satelitima u svemiru i ograničavanje broja dostupnih hipersoničnih projektila.

- Glavni princip koji je bio u osnovi vežbe bio je da „budemo blagi prema neprijatelju i strogi prema sebi - objasnio je Cao Hongsong.

Mreža za nadzor

Kako je list sa sedištem u Hong Kongu preneo, tokom simulacije, kineska vojska koristila je svoju mrežu za nadzor na moru da otkrije i identifikuje američku grupu nosača pre nego što je istovremeno ispalila osam manje pouzdanih hipersoničnih projektila sa južnih i centralnih lokacija u Kini.

Iako su „neki od projektila presretnuti, napad je iscrpio municiju SM-3 američke flote, otvarajući put kineskoj armiji za lansiranje osam svojih preciznijih hipersoničnih projektila iz severne i zapadne Kine: četiri su bila fokusirana na nosač aviona dok su ostali gađali razarače“, navodi list.

"Posle napada, četiribrodaplavog tima (američkog) su preživela, i to uglavnom razarači.
Operacija „čišćenja“ sa šest manje preciznih hipersoničnih projektila uspela je da se izvrši nad preostalim plovilima,“
utvrdio je istraživački rad.

Nakon što je simulacija izvedena 20 puta kako bi se omogućile različite varijable koje bi mogle uticati na ishod, strategija tima je na kraju bila u stanju da eliminiše u proseku pet ili šest od ukupno šest brodova što je efektivno značilo „potpuno uništenje“ grupe nosača.

Ova simulacija trebalo bi da služi kao upozorenje Vašingtonu protiv bilo kakvih provokacija u Južnom kineskom moru, dodaje list.

Anonimni istraživač iz Pekinga sa kojim je hongkonški list razgovarao sugeriše da bi „veća transparentnost o vojnim sposobnostima i namerama Kine mogla pomoći da se smanje nesporazumi i pogrešne procene na obe strane, što bi zauzvrat moglo da pomogne u smanjenju rizika od sukoba“..
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima
Nevolja ne bira

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima

Na delu teritorije gradova Čačak i Kraljevo ponovo je proglašena opasnost od zarazne bolesti afričke kuge svinja. Kritična situacija je u selima Tavnik u Kraljevu i Bresnica u Čačku. Ova odluka o proglašenju zaraženog područja, doneta je na osnovu rešenja, koje je donelo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za veterinu.

27.04.2024

09:15

Zatvara se veliki broj ulica u centru i na Novom Beogradu! Skoro 100 linija gradskog prevoza menja trasu: Ovo je detaljan spisak
Beograd

Zatvara se veliki broj ulica u centru i na Novom Beogradu! Skoro 100 linija gradskog prevoza menja trasu: Ovo je detaljan spisak

Najmasovniji međunarodni sportski događaj na ulicama našeg glavnog grada - Beogradski maraton, održava se u nedelju 28. aprila sa već tradicionalnim startom kod Crkve Svetog Marka i ciljem na Terazijama. Beogradski maraton ove godine okupiće rekordnih preko 13.000 učesnika, i to na distancama od 10, 21 i 42 kilometra, a u Beograd dolazi i 2.500 stranaca iz 72 zemlje širom sveta.

27.04.2024

09:14